Spektakel op 'De Bok'.
Spektakel op 'De Bok'.

Warme 27e editie Survival Beltrum

Algemeen


BELTRUM - "Heerlijk hè?" Roept vrijwilliger, met een blad koffie, buiten de grote tent op het Mariaplein in het voorbijgaan tegen een mountainbiker die stapvoets voorbij gaat, over het warme 'winterweer'. "Joa, prachtig." En een ieder vervolgt zijn eigen weg. De stemming is goed bij de start-/finishplek van de 27e Survivalrun Beltrum zondagmorgen. Bij toeschouwers, vrijwilligers en deelnemers, die staan te trappelen van ongeduld om het veld in te gaan. Na een lange voorbereidingstijd is het dan eindelijk zo ver. Er wordt onder elkaar nog volop gelachen bij de start. Deelname in Beltrum is dan ook vooral leuk. Ook de jongste garde geniet. Als Roel Kolkman en Tristan Knufing, beiden uit Harreveld afkomstig, warmlopen in de Meester Nelissenstraat wordt ook de tactiek nog even vluchtig besproken. "Laten we niet te snel starten." "Oké," klinkt het, en rechtsomkeert maken ze, naar de start.

Gladde touwen
Bij de Zegelaarsbrug (hindernis 7) dienen de nog steeds redelijk fris ogende deelnemers onder de brug door te klauteren, over houten balken heen. Met een juiste tactiek blijkt het redelijk snel te kunnen. Dan op eigen kracht langs de brug naar boven lopen. Met een beetje hulp van de brugzijden waar steun bij gezocht kan worden. "Neet an de andere kante d'n droad vaste pakken. Doar steet stroom op", roept vrijwilliger Willie Ribbers een deelnemer toe. "Dat valt buiten het parcours, dus uitkijken." "Dat paaltje ook?," vraagt een deelnemer van de groep Pauwenburg United. "Nee, die is van hout." Als Bart de Jong, uit de Knipe, van groep Pauwer Auwer boven is wordt hem door een omstander gevraagd hoe het met hem gaat. "Goed hoor. Als het nu al fout gaat dat zou niet best zijn. We moeten nog een heel stuk," antwoord hij lachend. Ook damesgroep 7Hills Kipjes volbrengt de hindernis met gemak. Reden voor een onderlinge high-five. "Deze hindernis was leuk. Goed gespeeld dames," roept één van hen, tegen de andere drie. Na 100 meter alweer een hindernis echter. Dat gaat één van de dames iets minder af. "Kom op, nog één keer een beenklem," wordt haar toegeroepen. Met aanmoedigingen en tips van anderen komt ze over de hindernis heen.

Veel publiek
Zijn de deelnemers vooral druk met zichzelf om de run te volbrengen, de massaal opgekomen toeschouwers, veelal op fietsen, genieten naast het pure van de survivalsport in de strijd van de mens tegen natuurlijke elementen, ook vooral van de prachtige omgeving. De Achterhoek op zijn mooist. Bij 'de Bok', nabij de Kooiveldlaan, is het enorm druk. Vaste bezoekers aan de survival weten inmiddels al wel dat er hier ieder jaar weer spektakel geboden wordt. Zo ook deze keer is het indrukwekkend om te zien hoe de deelnemers de strijd met 'de Bok' aangaan. Een heel karwei om de hindernis te volbrengen. Joost Zeilstra uit Leiden komt aanlopen en vraagt wat de bedoeling is om vervolgens aan te sluiten bij zijn voorganger. "Het is weer een prachtig parcours, maar wel een beetje te warm vandaag," lacht hij. "Het is de veertiende keer dat ik hier mee doe, geloof ik. Een paar keer halve run gedaan, maar nu weer een keer de hele run. Het gaat goed. Als je de krachten maar een beetje verdeelt."

112
Toch worden er diverse keren rode bandjes doorgeknipt en dient men vervolgens buiten mededinging de wedstrijd uit te lopen. Enkele jongetjes van een jaar of 10 slenteren naast elkaar in de zandweg van 'de Bok' naar de harde weg toe. Lange met modder besmeurde rubberlaarzen aan. Ze laten het survivalgeweld even aan zich voorbij gaan. Ze zijn hardop bezig met elkaar overhoren voor de eerstvolgende schooldag alweer, zo lijkt het. "Hoeveel is 100 plus 12," vraagt de één aan de ander; "Eh 112," antwoordt deze. "Goed," "Hoeveel is 99 plus 13," is zijn volgende som. Het ander jongetje moet toch nog even nadenken. "Eh, eh, ook 112," antwoord hij uiteindelijk. Prachtig!

Halve liter in de tobbe
De Survival Beltrum is een feest voor iedereen. Iedereen geniet, in welke rol dan ook. José Tesselaar uit Ruurlo ontmoet neef Paul van Druten uit Lichtenvoorde. Beiden vertellen ieder trots over een zoon die deelneemt. Er worden foto's van de run van die dag getoond. "Hier, zie je Jurgen in de tobbe zitten, met een halve liter," vertelt José lachend. "Daar had hij het gisteren nog over. Mam, ik heb helemaal geen halve liters voor in de tobbe. Dan haal ie d'r moar wat bi-j Dute, zei ik." Het komt haar zoon toe met zijn 4e plek in de hele run recreanten.

Op het moment dat veel deelnemers al gedoucht en al rondlopen op het terrein komen de deelnemende jeugdlopers aan op de plek waar ze een boomstammetje in tweeën dienen te zagen. Luna Veldink uit Laren is er maar druk mee. Een aandoenlijk plaatje als ze diverse keren omkijkt als er weer iemand klaar is en achter haar langsloopt. Met de nodige moeite en wilskracht lukt het haar. Ze lacht weer.

Vrijwilligers
Vrijwilligers Eric en Jeroen Schuurmans uit Groenlo slenteren over het Mariaplein. Hun taak als controlepost zit er op. "We doen dit al dertien jaar. Het is prachtig om te doen en absoluut geen straf om hier te staan. Er wordt ontzettend goed voor je gezorgd en gewaardeerd door de lopers ook. Iedereen is ontzettend aardig." Survivalnestor Stef Beunk komt aanlopen en hoort wat beide broers zeggen over 'zijn' survival. "Dat is mooi om te horen. Het was warm vandaag. Alleen voor de vrijwilligers op de posten vinden we dat al fijn. Het was al met al een prachtige dag."

Winnaar
Dinant Huurneman uit Meddo gaat in Beltrum als eerste over de streep bij de wedstrijdloop Top Survival Circuit (TSC). Vlak achter hem eindigt Stijn Elferink uit Lichtenvoorde als tweede. Derde wordt Danny Hagebeek uit Rutten (Noordoostpolder). Marcel Scholten uit Meddo schrijft een huzarenstukje op zijn naam door ook de 27e editie, zijn 27e keer, te volbrengen. Voor uitslagen zie www.survivalbeltrum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant