Jan Ankoné, de eerste president van de Knunnekes. Foto: Ferry Broshuis
Jan Ankoné, de eerste president van de Knunnekes. Foto: Ferry Broshuis

Oud-president Jan Ankoné: trots op de Knunnekes

Algemeen

Op bezoek bij een van de stichters en 1e president van CV de Knunnekes

Door Ferry Broshuis

GROENLO - Als je over de Knunnekes praat met oud-president Jan Ankoné, ook de eerste president van het Grolse carnavalsgezelschap, dan zie je direct weer de beleving. Jan Ankoné is inmiddels 83, niet meer zo goed ter been, maar scherp in zijn oordeel. Bij de start van de Knunnekes in april 1963 is een goede keuze gemaakt. Tot die tijd was er hier wel carnaval, maar het was geen algemeen carnaval. De Knunnekes - dat was het uitgangspunt - zouden zorgen voor carnaval voor iedereen, zo weet Jan Ankoné zich haarscherp te herinneren.

Dat is ook gebeurd. Bij de stichtingsvergadering roerde de toen nog jonge architect zich danig met als gevolg dat hij in het bestuur werd gekozen en president werd. Zo gaat dat. Hij had overigens al carnavalservaring opgedaan in Oldenzaal en Oeteldonk (den Bosch) en wist dus van wanten. Hij zegt ook dat carnaval naadloos aansluit bij de Grolse volksaard. Hij fungeerde 10 jaar als president en roemt de bestuurleden uit die eerste tijd die zich tomeloos hebben ingezet.

Groei
"Als ik zie hoe de vereniging door de inzet van de leden is gegroeid, hoe goed de organisatie nu in elkaar steekt en hoe stijlvol het is, dan heb ik een gevoel van trots," zegt Jan Ankoné uit de grond van zijn hart. "Ik kan helaas de festiviteiten niet meer meemaken, alleen de sleuteloverdracht op het gemeentehuis en dan de optocht. Ik ben steeds opnieuw onder de indruk."

1e prins
De 1e prins werd zijn toenmalige overbuurman in de Beltrumsestraat: Ruus Nales. Die had al een rokkostuum, dat scheelde in de kosten! Het 'aanzoek' om prins te worden gebeurde in een weekend Amsterdam in Krasnapolsky. Zo werd Ruus Nales de 1e prins en Piet van den Heuvel zijn adjudant. Zij hebben de toon gezet voor de vele volgende prinselijke hoogheden.

Bedeesd
In de eerste jaren van de Knunnekes waren bestuur en leden van de Raad van Elf nog wat bedeesd; ze kwamen destijds nog met de steek onder de arm naar de festiviteiten. Pas als ze samen waren durfden ze meer! Jan Ankoné kan er nog om lachen.

Optocht
Groenlo begon al in 1964 met de optocht. Jan Ankoné weet nog dat hij tegen een van zijn medewerkers op het architectenbureau zei: je neemt de auto en je komt niet terug voor je vijf muziekkorpsen voor de optocht hebt geregeld. Dat is gelukt, de man kwam terug en bracht de toezegging van vijf muziekkorpsen mee.

Volger met trots
Na al die jaren is carnaval hier niet meer weg te denken, het is een belangrijk onderdeel van Groenlo geworden. En Jan Ankoné volgt de Knunnekes nog steeds met trots.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant