Hier werden de eerste podia van gemaakt. Foto: Kyra Broshuis
Hier werden de eerste podia van gemaakt. Foto: Kyra Broshuis

Dweilorkestendag: Het begon met pallets van de Grolsch

Algemeen

"Even een latje timmeren zodat de muzikanten er niet af vallen"

Door Kyra Broshuis

Dat er nu elk jaar duizenden mensen genieten van het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap is mede te danken aan mannenzangvereniging Inter Nos uit Groenlo. Het was in 1995, het jaar van hun 50-jarig bestaan, dat zij het idee opvatten om hun jubileum groots te vieren, met een dweilorkestenwedstrijd. Tot op de dag van vandaag zijn de mannen van Inter Nos intensief betrokken bij de organisatie van het OADK. Zij helpen bij het bouwen van de verschillende podia en zorgen tijdens het festijn voor de inwendige mens. De leden bemannen verschillende snack- en worstenkramen en stellen elk jaar de wisseltrofee ter beschikking. Uiteraard is het ook aan Inter Nos om die trofee aan het eind van de dag uit te reiken aan de winnaar.

Vast gegeven in de agenda
Het 50-jarig jubileum van Inter Nos werd in 1995 gevierd met verschillende activiteiten. Het speciaal opgerichte comité organiseerde onder andere een dweilorkestenkampioenschap. Een enorm succes dat direct gedragen werd door de Groenlose bevolking. Twee weken geleden vierde Inter Nos het 70-jarig bestaan en 'de dweilorkestendag' is een vast gegeven geworden in de agenda van de Grollenaren.

Podium van Grolsch pallets
Grollenaar Willy Papen van Inter Nos is de man van het eerste uur. Hij maakte 20 jaar geleden deel uit van het comité '50 jaar Inter Nos' en was medeorganisator van de allereerste dweilorkestendag. "Via mijn werk bij de Grolsch kon ik wel pallets regelen. Zo werden de eerste podia toen gebouwd. Met 500 pallets zijn we in de weer geweest. Dat was nog een heel spul, want er zaten verschillende maten tussen. De pallets voor de halve liters zijn anders dan die van de pijpjes." zo vertelt Willy. "'s Morgens om half zes begonnen we al met de voorbereidingen. Ik reed stiekem op de heftruck want ik dacht: 'ach, er toch geen mens aan het werk vandaag'." Willy Papen en zijn vrienden van Inter Nos zijn tot op de dag van vandaag mede verantwoordelijk voor de opbouw van de verschillende podia. "Dat gaat nu natuurlijk heel anders. Bij de eerste palletpodia timmerden we snel even een latje aan de voor- en achterkant zodat de muzikanten er niet af zouden vallen. Snel een doekje er omheen en het zag er, voor die tijd, prima uit. Nu doen we het samen met de jongere garde. Heel belangrijk want om een dergelijk evenement te kunnen blijven organiseren moet je de jongeren mee hebben. Die moet je soms wel even aansporen. Je moet er zelf wat van maken natuurlijk."

Prima samenwerking
Ondanks de hulp van de jongere generatie is Papen, inmiddels 73 jaar, niet van plan op zijn lauweren te gaan rusten. "Zeker niet, dit is prachtig mooi om te doen. Ik sta er nog steeds voor 100% achter en zet me graag in voor dit mooie Grolse evenement." Bescheiden als hij is wil hij van het woord 'trots' niets weten. "Ach ja, 't is hartstikke mooi dat het zover gekomen is. Wij hebben destijds het startschot gegeven maar de organisatie heeft het uitgebouwd tot wat het nu is. We hebben een prima samenwerking met elkaar." De mannen van Inter Nos werken al 21 jaar mee aan het succes van het OADK. "We hebben vaste mensen voor de verschillende klussen. Sommigen van ons staan in de etenskraampjes en anderen helpen bij de podia. Het mooiste moment? Dat is toch wel als we na afloop met elkaar een biertje drinken en moppen vertellen. Voorbereiden is mooi maar na afloop terugkijken op een geslaagd evenement is nog mooier." De pallets van de Grolsch worden niet meer gebruikt. "Ik ben na 39 dienstjaren gestopt bij de Grolsch en heb de gang naar Boekelo niet meer meegemaakt. En nu hebben de Japanners het overgenomen. Tja, alles verandert, maar eens zien hoe dit afloopt." Willy Papen verheugt zich op Hemelvaartsdag. "Ik hou van muziek, van alle soorten en zeker van deze vrolijke orkesten. Zo lang ik het kan, zal ik meehelpen aan de organisatie van deze mooie dag!".

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant