Ruth Oude Luttikhuis. Foto: Eveline Zuurbier
Ruth Oude Luttikhuis. Foto: Eveline Zuurbier

'Niet altijd met de stroom meegaan'

Algemeen

17-jarige Ruth is gastspreker tijdens Dodenherdenking in Groenlo

Door Eveline Zuurbier

GROENLO - De 17-jarige scholier Ruth Oude Luttikhuis is door het Comité Dodenherdenking 4 mei Groenlo gevraagd te spreken tijdens Nationale Dodenherdenking in CC De Bron. Ruth heeft haar toespraak zelf geschreven en die ligt voor de 4e mei klaar om te worden voorgedragen. Ze zal een link leggen met de honderdduizenden vluchtelingen van nu en de mensen die op de vlucht sloegen in de Tweede Wereldoorlog. Toen ook dikwijls met fatale afloop. "Wat zouden wij doen als we in de schoenen staan van Syriërs?"

De vraag van het comité aan Ruth stond niet op zichzelf. De scholiere van het Marianum had in december met enkele medescholieren een andere invulling aan de jaarlijkse kerstactie gegeven. Er werd een goed voorbereid vluchtelingendebat gehouden waarbij ze duidelijk stelling namen tegen hard oordelen over vluchtelingen. Via berichtgevingen in de media en op social media werd Ruth gevraagd door Maria Monasso, voorzitter van het comité in Groenlo. "Ze vond het vluchtelingendebat een mooi initiatief. Een afwijkende mening geven en tegen de stroom ingaan, daar is durf voor nodig. Via de mail van mijn vader kwam de vraag. En ik vind het heel leuk om dat te doen. Bijzonder is, dat ik een eigen invulling mag geven. Ik ga spreken over de vluchtelingen. Wat er nu gebeurt, gebeurde in Europa 70 jaar geleden ook. Toen ging de vluchtelingenstroom andersom."

Ruth wil met haar toespraak de mensen aan het denken zetten. Ze zegt dat ze uit haar hart spreekt om het gevoel te kunnen overbrengen. "Niet alles draait om onszelf. We zouden anderen hetzelfde moeten gunnen. We kunnen solidair zijn met vluchtelingen en met alles wat zij hebben meegemaakt. Maar omdat we onze portemonnee graag gevuld willen houden, staan we tegenover ze? Natuurlijk, we moeten ook denken aan onze eigen problemen; denken aan de mensen die het niet breed hebben en amper kunnen rondkomen. Maar in Syrië en in sommige West-Aziatische en Afrikaanse landen speelt een oorlogscrisis. Dan moet je gewoon helpen."

Het vluchtelingendebat bij Marianum werd door bijna 700 leerlingen bijgewoond. Het heeft bij menig leerling een diepe indruk achtergelaten. Ook bij Ruth zelf. Ze vertelt dat ze eerst liberaal was, waar het individu centraal staat, maar dat solidariteit zeker zo belangrijk is om de andere mens te zien staan. "Ik was in februari betrokken bij de lichtjesavond op de begraafplaats. Bij elk graf is een lichtje neergezet. Ook bij de vijf graven van soldaten branden lichtjes. Echter, ik schrok toen ik zag dat zij 18 en 19 jaar oud gedood zijn. Zo jong en dan moeten vechten in een ander vreemd land waar je de dood vindt. Ik werd geraakt omdat ik moest denken aan de vluchtelingen die de helse oversteek over de zee maakten en onderweg gezinsleden verloren hebben of familie en vrienden hebben moeten achterlaten. De confrontatie op de begraafplaats was dat een paar van deze jonge mensen vlak voor je begraven liggen."

De herdenking begint 's avonds om 19.15 uur in CC De Bron waar aan de plechtigheid met sprekers, een koor en kinderen van de Ludgerusschool nader vorm wordt gegeven. Daarna gaat er een stille tocht naar het monument aan de Nieuwstad en vervolgens naar het Glazen Monument waar om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden en kransen worden gelegd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant