Van voor naar achter André Hendriks, Tineke van Huet, Annemarie Damkot en Linda Commandeur tijdens de proefwandeling. Foto: Kyra Broshuis
Van voor naar achter André Hendriks, Tineke van Huet, Annemarie Damkot en Linda Commandeur tijdens de proefwandeling. Foto: Kyra Broshuis

Voorbereidingen voor groene wandelroute

Algemeen

GROENLO - In Groenlo wordt hard gewerkt om de stad nog aantrekkelijker te maken voor eigen inwoners maar zeker ook voor toeristen. De bekende wandelroutes door de stad zijn zeer populair. Reden om het aantal routes uit te breiden met onder andere een groenroute.

Door Kyra Broshuis

Samen met Bernou Wagenaar van de gemeente Oost Gelre, Annemarie Damveld (deskundige op het gebied van eetbaar groen), André Hendriks (natuurgids IVN) en Tineke van Huet (hobbyfotograaf) loopt Linda Commandeur van BS22 de bedachte route. Het idee voor een groene wandelroute door Groenlo is anderhalf jaar geleden ontstaan toen voor Pluk Stad Groenlo het eetbare groen in de stad in kaart is gebracht. "Dat idee is eigenlijk in een stroomversnelling geraakt toen Bernou Wagenaar en Erik Mentink (Groenlo Vestingstad Promotion) de historische route nieuw leven in hebben geblazen," vertelt Linda Commandeur. "Zij kwamen vervolgens met de wens voor een flora- en faunaroute. Dat kwam natuurlijk prachtig samen met de plannen van Annemarie en mij voor een groene route."

Flora en fauna in de stad
Het is de bedoeling dat er straks een route komt met uitleg over de flora en fauna in en langs de stad en bijvoorbeeld kleine recepten met eetbaar groen. "We willen ook graag de diversiteit van dit gebied laten zien. Het is heel interessant om de wandelaars ook informatie te verstrekken over alles wat hier en groeit en bloeit, en dat is heel wat!" De wandeling start bij de VVV en het eerst traject is door de Rabeldersteeg en de Tramstraat. De bewoners hier hebben voor zover mogelijk geveltuinen gecreëerd en dat zorgt voor een bijzonder beeld. Uiteraard is ook de pas geopende pluktuin in de route opgenomen. Ook buiten de pluktuin valt echter bijzonder veel eetbaars te plukken. "Veel planten, die mensen vaak onkruid noemen, kun je eten als salade of in de soep. Ook kun je er bijvoorbeeld thee van trekken of er een bijzondere olie van maken," aldus Annemarie Damveld.

Water is een bron van leven
Voor wat betreft de fauna is de gracht natuurlijk een zeer interessant object. "Water is altijd een bron van leven," legt André Hendriks uit. "Hier zie je bijvoorbeeld dikkopjes zwemmen. Bij de Slinge huist ook een bijzonder vogeltje, de ijsvogel. Een prachtig diertje dat ook bij de gracht zou kunnen wonen. Helder water is voor die vogel essentieel." Het belooft een prachtige groene route te worden. Via deze krant houden wij u op de hoogte.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant