Hopelijk blijft de Grolse stadsgracht dit jaar verschoond van blauwalg. Foto: Theo Huijskes
Hopelijk blijft de Grolse stadsgracht dit jaar verschoond van blauwalg. Foto: Theo Huijskes

Blauwalg stadsgracht blijvende zorg

Algemeen

GROENLO - "Wij zullen contacten met het Waterschap Rijn en IJssel blijven onderhouden om er zodoende voor te zorgen dat er alles aan gedaan wordt om de gracht in Groenlo van blauwalg te vrijwaren. Ondanks dat er nog geen afdoende maatregelen bekend zijn, willen wij in ieder geval het uiterste doen zodat er geen evenementen of activiteiten in relatie met de gracht geschrapt moeten worden." Dit antwoordde wethouder Vincent van Uem van de gemeente Oost Gelre tijdens de vorige week gehouden raadsvergadering op vragen van VVD'er Kees Porskamp.

Door Theo Huijskes

Grollenaar Porskamp houdt doorlopend de vinger aan de pols houdt en stelt dientengevolge regelmatig vragen om te komen tot een structurele oplossing met betrekking tot het grachtwater in Groenlo. Deze keer gebruikte Porskamp de vrijgegeven uitkomsten van een onlangs gehouden enquête over de gracht onder de bevolking om zijn bezorgdheid kenbaar te maken. Aan de breed uitgezette enquête hebben 366 personen meegewerkt, hetgeen een aanwijzing is dat er een grote betrokkenheid is met de gracht. Maar liefst 98,6% van de respondenten is bekend met het fenomeen blauwalg en hieraan stoort zich 77%. Porskamp zegt blij te zijn met het inmiddels voorliggende rapport, waarin een aantal acties is opgenomen. Zo wordt er in het vervolgproces door het Waterschap met gebruikmaking van een zogenoemde stoffenbalans bekeken wat de oorzaken zijn van het optreden van blauwalg. Nog vóór de zomer wordt er een tussenrapportage verwacht, waarna er gewerkt wordt aan een eindrapport, dat aan het eind van het jaar verschijnt. Dit laatste is voor het VVD-raadslid aanleiding om aan te nemen dat er dit jaar nog geen structurele maatregelen worden genomen om blauwalg definitief tot het verleden te laten behoren. "Kunnen wij mogelijk wel tijdelijke maatregelen verwachten, zoals die ook door een aantal invullers van de enquête worden aangedragen? Er wordt onder andere verwezen naar een mogelijkheid met gebruikmaking van waterstofperoxide, die ook elders in dit land wordt toegepast. Ik ben benieuwd of uw college bereid is om hierover in contact te treden met het Waterschap, zodat in het komende toeristenseizoen de gracht beschikbaar is voor allerlei activiteiten, waarbij ik met name denk aan De Vrije Slag door Grolle en het watersportspektakel tijdens de Grolse Kermis," aldus Porskamp.
Portefeuillehouder Van Uem kon de vragensteller vooralsnog geen probleemoplossend antwoord geven. "Zoals bekend, is het Waterschap Rijn en IJssel verantwoordelijk voor de gesteldheid van de gracht en dus ook de kwaliteit van het water. Verder heb ik begrepen dat tijdelijke maatregelen het hoofdonderzoek belemmeren. Bovendien is ons aangegeven dat de toepassing van waterstofperoxide, slechts een symptoombestrijding, de stoffenbalans verstoort. Maar wij zullen in contact blijven met het Waterschap om in ieder geval te laten doen wat mogelijk is en ook kan."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant