Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen

De Torenwachter pleit voor meer fantasie bij woningbouw

Als ik de jongste berichten daarover moet geloven dan gaat het in de Achterhoek nog niet echt lekker crescendo met de verkoop - en dus ook aankoop - van woningen, beste Grollenaren. Wij hebben hier in Groenlo een fraai bestemmingsplan voor woningbouw op het voormalige Grolsch complex, zoals u bekend is. Daar is de afgelopen jaren wel wat gebouwd en ik meen te weten dat er nu weer zo'n twintig woningen zullen verrijzen. Stilaan vooruit, maar met kleine stapjes. Ja, de krimp woekert nog steeds door en dus is er aan massale nieuwbouw nu geen behoefte. Gemeenten in krimpgebieden hebben hun bouwplannen de laatste jaren ook in aanzienlijke mate naar beneden bijgesteld, zoals dat zo mooi heet. De vraag is altijd hoe een bestemmingsplan er straks in de praktijk zal uitzien. Je hebt altijd fraaie plannen die met technische hoogstandjes worden gepresenteerd, maar het blijft dan de vraag hoe dat er straks in de gewone werkelijkheid uitziet. Ik weet niet of u dat ook opvalt, maar ik vind de bouwstijl op het complex van de Grolsch nu niet bepaald een reden om in juichen uit te barsten. En ik bedoel dan de lange rijen woningen die daar staan. Ik kan me best voorstellen dat mensen die daar nu wonen zich uiterst prettig voelen; vlakbij de stad, vlakbij het natuurgebied de Groene Weiden en natuurlijk bijna in de stad die ook nog eens Grolle heet. Dat is toch wel ruim voldoende nietwaar? Maar qua inventiviteit, speelsheid, fantasie en dergelijke moet ik eerlijk zeggen dat ik daar zelf geen voldoende voor kan geven. Ik weet natuurlijk wel dat het allemaal in hoge mate afhangt van het geld, maar je kunt toch ook op creatief gebied heel wat uitdenken zonder dat daarbij direct miljoenen worden verslonden.

Er zit geen enkel speels element in, het is rechttoe-rechtaan bouw. Kijk bijvoorbeeld in een gewone wijk als Pathmos in Enschede, een wijk uit ruwweg gesproken de beginjaren van de vorige eeuw, toen de geldmiddelen ook niet maar zo maar van weelde over straat rolden. Daar is toch heel inventief gewerkt met bogen, rondingen, doorkijkjes enzovoort. Ook in Winterswijk is zo'n wijk.

En ik kan me dus niet voorstellen dat dit hier in deze tijd niet zou kunnen. Ik lees elke week over de inventiviteit van leerlingen van scholen in de Achterhoek, over studenten die van alles uitvinden. En je hebt ongetwijfeld ook bollebozen van architecten en aankomende architecten die met de huidige technieken toch geweldige creaties kunnen ontwerpen en laten maken.

Zou dat nou niet kunnen worden toegepast in onze nieuwe woonwijk? Ik zeg het nog een keer: het zal best zo zijn dat de mensen die daar nu wonen zich uiterst prettig voelen, maar het zou als je mij vraagt allemaal wat fraaier, wat inventiever, speelser kunnen en wat meer uitstraling mogen hebben. Er wordt hopelijk de komende jaren daar doorgebouwd en misschien dat de plannen wat inventiever worden.

Het zal voorlopig ook wel onze enige nieuwe woonwijk worden en blijven. De prognoses voor de Achterhoek zijn niet zo, dat nu ineens stormenderhand bestemmingsplannen voor woonwijken moeten worden ontwikkeld.

Maar dit prachtige nieuwe 'Grolsche' woongebied met zijn grote historische betekenis kan nog aan meerwaarde winnen als er wat inventiever mee wordt omgegaan. Althans, dat vind ik.

Ik weet wel dat artikeltjes als deze vaak geen grote impact hebben, maar misschien komen er plots toch ideeën; misschien zijn er vakmensen die zeggen: doar hef den man toch wal wat geliek an.

Als we zover zijn dan komen we verder.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant