Kermisvoorzitter Marcel Oldenkotte in gesprek met deze krant. Foto: Theo Huijskes
Kermisvoorzitter Marcel Oldenkotte in gesprek met deze krant. Foto: Theo Huijskes

Grolse Kermis 2016 beleeft een wederopstanding

Algemeen

Kermis en horeca gaan elkaar ondersteunen en versterken

Door Theo Huijskes

GROENLO - Grollenaar Marcel Oldenkotte, voorzitter van de Stichting Grolse Kermis, weet het zeker. Het volksfeest van dit jaar, te houden op zaterdag 20, zondag 21 en maandag 22 augustus aanstaande, gaat als volksfeest de voorgaande edities in alle opzichten overstijgen. "Niet alleen zijn alle nog aanwezige plooien gladgestreken, ook is er in een goede, gezamenlijke voorbereiding gezorgd voor alle noodzakelijke en gewenste ingrediënten. Het wordt een kermis voor jong en oud: Een feest veur en deur Grolle!"

De Grolse Kermis is reeds decennia achtereen een uitlaatklep voor techneut Marcel Oldenkotte. Een volksfeest dat hem na aan het hart gaat en volgens hem met name vanwege het traditionele karakter nooit voor Groenlo verloren mag gaan.

De vrede met de plaatselijke horeca is getekend?
"Door toedoen van onder andere de gemeente Oost Gelre (Vincent Lette) en Horeca afdeling Oost Gelre (Tonnie Peters) is er een samenwerking ontstaan, waarbinnen wij elkaar niet meer beconcurreren, maar in plaats daarvan nauw met elkaar samenwerken. De resultaten van alle gesprekken kan ik het best samenvatten met de woorden: Onze samenwerking is er nu alleen op gericht om elkaar te ondersteunen en vervolgens te versterken."

Dus een echte Grolse Kermis op zowel het feestterrein als in de binnenstad van Groenlo?
"Vanzelfsprekend. De smaken verschillen nu eenmaal. Er zijn mensen met een voorkeur voor het vieren van een feestje op de Markt of ergens anders in Groenlo en er zijn nu eenmaal mensen die met de kermis alleen maar te vinden zijn in de feesttent. Onze gezamenlijke pijlen zijn er met de komende kermis op gericht om het op alle locaties in Groenlo een groot en gezellig festijn te laten worden met alleen maar tevreden mensen. Nogmaals, er is geen sprake van elkaar beconcurreren, maar het met elkaar eensgezind samenwerken moet de boventoon voeren."

Past een kermistent eigenlijk niet bij Groenlo, maar meer bij buurtschappen als Zwolle en Eefsele?
"Het gaat helemaal niet om de tent, het draait allemaal om de plek van samenkomst, een centrale gelegenheid waar mensen elkaar ontmoeten. Vergeet verder niet dat bij een kermis een tent zelfs de beste mogelijkheid is om mensen in een gezellige sfeer bij elkaar te houden."

En bij dat alles met gebruikmaking van één centrale kermismunt?
"Er komt dit jaar gelukkig één kermismunt van een bepaalde kleur. Deze munt is zowel bij de muntenkassa op het feestterrein als bij de horeca in en buiten de binnenstad van Groenlo te kopen en is dientengevolge overal inwisselbaar tot en met het weekend na de kermis. Vervolgens komt de munt te vervallen en krijgen de bezoekers van de kermis in 2017 te maken met een andere kleur en mogelijk een ander ontwerp hebbende kermismunt."

Hoe ben je bij het Grolse kermiscomité betrokken geraakt?
"Via Schietvereniging De Kroon, waarvan ik sedert mijn 16e levensjaar al lid ben. In vroegere jaren liepen wij als vereniging altijd in de kermisoptocht mee om daarbij de koets te escorteren met daarin het regerende koningspaar. Van het een kwam het ander en van lid, en dat inmiddels al zo'n slordige zestien jaar, werd ik met ingang van de kermis in 2010 als opvolger van René Hoijtink voorzitter van deze prachtige club."

Als liefhebber van de schietsport zelf al koning geweest?
"Helaas niet, maar wel bijna. Maar bijna telt niet. Het is nog steeds een grote wens van mij. Mogelijk dient die kans zich nog eens aan. Hetzij als voorzitter of als voormalig voorzitter. Want zoals ik er nu tegenaan kijk, stop ik na mijn tiende kermis in 2019. Zeker een organisatie als de Grolse Kermis moet voor een goede doorstroming zorgen, waarbij jeugdig en tegelijkertijd enthousiast en creatief elan erg belangrijk is. Daarbij moet het echte kermisgevoel telkenmale worden doorgegeven aan een volgende generatie."

Wat is er nieuw aan het kermisprogramma 2016?
"Naast de nieuwe, verbeterde samenwerking met de horeca, met in ieder geval meer vrijheid en blijheid en dat overal in Groenlo, is dat op de eerste plaats de activiteit 'Een jaartje meer!' op de zondag. Een gezellige ochtend en middag voor de oudere Grollenaren. Daarnaast is er extra aandacht besteed aan de in de feesttent op de Maliebaan optredende bands. Daarbij in het bijzonder aan het optreden van Boh Foi Toch op de zaterdagavond, hopelijk bij uitstekende weersomstandigheden in een open tent."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant