Het Heydenrijck in Groenlo, gezien aan de zijde van de Lievelderstraat. Foto: Theo Huijskes
Het Heydenrijck in Groenlo, gezien aan de zijde van de Lievelderstraat. Foto: Theo Huijskes

Aanpak Het Heydenrijck in Groenlo komt dichterbij

Algemeen

Start met realisatie van twee woningen aan de Lievelderstraat

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het is een alom bekend gegeven. Het woon- en winkelcomplex Het Heydenrijck in het centrum van Groenlo is langzamerhand een doorn in het oog van menig Grollenaar en daarnaast ook van vele belangstellenden en toeristen die het vestingstadje bezoeken. Dat de gemeente Oost Gelre ook die mening is toegedaan, lijkt af te leiden uit het feit dat het college van B&W een start heeft gemaakt met de aanpak van het complex door in te stemmen met de gebruikswijziging van de huidige commerciële/maatschappelijke ruimte tot woonruimte en dat ten behoeve van twee wooneenheden aan de zijde van de Lievelderstraat.

Wethouder Vincent van Uem zegt dat daarvoor toestemming is verleend aan de initiatiefnemer, mits hij de totale gevelrealisatie ook daadwerkelijk in uitvoering brengt. De Witte - Van der Heijden Architecten heeft bij de gemeente namens initiatiefnemer F. Isguzarer een verzoek ingediend tot gebruikswijziging van de huidige commerciële/maatschappelijke ruimte tot twee wooneenheden aan de Lievelderstraat in Groenlo. Bovendien wil Isguzarer de gevels revitaliseren en vraagt daarvoor bij de gemeente een gevelsubsidie aan. Daarbij komt dat betrokkene heeft aangegeven dat hij niet alleen de gevels van de woningen op de begane grond wil revitaliseren, maar ook de gevels van de panden op de eerste verdieping.
Portefeuillehouder Van Uem spreekt namens het college van B&W van een goed en zeker in de plannen voor Het Heydenrijck passend initiatief. "De gevelverbetering wordt op een later moment mogelijk ook aan de andere kant van Het Heijdenrijck, te weten aan de zijde van de Mattelierstraat, toegepast."

Verhuizing Bibliotheek
Voor Groenlo is dit volgens de gemeente een prima ontwikkeling. Een en ander zeker ook omdat Bibliotheek Oost-Achterhoek (was gehuisvest in Het Heydenrijck aan de zijde van de Mattelierstraat) is verhuisd naar de locatie Scholengemeenschap Marianum aan de Lichtenvoordseweg. Als gevolg hiervan krijgt het complex aan de zijde van de Mattelierstraat een extra troosteloze aanblik. En die aanblik wordt straks in negatieve zin versterkt wanneer de nieuwbouw van woningen op de hoek Mattelierstraat-Europlein-Lievelderstraat is voltooid en ook het nieuwe Cultureel Centrum De Bron in gebruik wordt genomen.
Mede daarom is het college van mening dat het nu voorliggende, eerste plan van de initiatiefnemer helemaal past binnen het Programma Stad Groenlo. Van Uem hierover: "In het Programma Stad Groenlo is Het Heydenrijck benoemd als aandachtslocatie. Bovendien wordt in het programma het grootste deel van de Lievelderstraat gezien als woonstraat. De gebruikswijziging van commerciële/maatschappelijke ruimte naar wonen in combinatie met de gevelverbetering is in het kader daarvan een passende oplossing. Dit is nog maar een begin. Natuurlijk willen we meer. Het Heydenrijck kampt immers met diverse knelpunten. Er is sprake van leegstand, de visuele kwaliteit van het pand is laag en er is sprake van sociale onveiligheid. Door de huidige ontwikkeling krijgt het complex alvast een kwaliteitsimpuls."

Voormalige Rabobank
De plannen ten aanzien van Het Heydenrijck lijken ook nog eens goed te passen in de visie die het college voor ogen heeft met betrekking tot de voormalige Rabobank aan de Mattelierstraat. Hiervoor is inmiddels een ontwerp gemaakt, waarbij als gevolg van de woonontwikkelingen in de Lievelderstraat het woningbouwprogramma aldaar is teruggebracht van 22 naar 9 woningen. "Het is nog steeds de bedoeling om op de begane grond van het voormalige bankgebouw een supermarkt te realiseren, hetgeen helemaal overeenkomt met de uitgangspunten van het project Haltermodel Groenlo, als onderdeel van het Programma Stad Groenlo. Hierin is aangegeven dat verplaatsing van supermarkten naar het centrum gewenst is, omdat dit zorgt voor een impuls van hetzelfde centrum," aldus Van Uem.
Het is een publiek geheim dat de supermarkt Lidl nog altijd voornemens is om te verhuizen van de Ruurloseweg naar het centrum van Groenlo. Deze verhuizing zou tevens goed passen in het beleid van genoemde supermarktketen om overal in Nederland te kunnen beschikken over XL Lidl-vestigingen. Groenlo zou dan de formule krijgen die ook in bijvoorbeeld Lichtenvoorde en Winterswijk al is gerealiseerd. Desgevraagd wil de leiding van Lidl geen nadere toelichting geven op deze voornemens.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant