Grol 1 - RKVZC 1. Foto's: Marcel Houwer

Grol verrast met gelijkspel tegen Longa '30 maar verliest van RKZVC

Algemeen

Derde plek bij State of Art Keitoernooi in Lichtenvoorde

GROENLO - In het State of Art Keitoernooi 2016 heeft Grol voor een verrassing gezorgd door een verdienstelijk 1-1 gelijkspel uit het vuur te slepen tegen aartsrivaal Longa '30. In de tweede wedstrijd werd een 2-0 nederlaag geleden tegen RKZVC, waardoor Grol na winnaar AZSV en RKZVC op de derde plaats eindigde. Longa '30 werd vierde.

Longa '30 - Grol 1-1 (dinsdag 9 augustus)
Grol nam in de eerste helft en dat op slag van rust een 0-1 voorsprong dankzij een schitterend doelpunt van Michel Kamphuis. In de eerste fase van de tweede helft leek de Grolequipe op een overwinning af te stevenen. Echter in de 61e minuut was het Thomas Kerperien, die Longa '30, dit na een misverstand in de achterhoede van Grol, de overigens verdiende gelijkmaker liet aantekenen.
Het wedstrijdbeeld liet duidelijk zien dat hier twee ploegen aan het werk waren, die nog volop in de voorbereidingsfase op de nieuwe competitie 2016-2017 zitten. Desalniettemin speelde Grol, dat zoals bekend in alle linies een aantal spelers zag vertrekken, verrassend goed. Op doel moeten Wessel Baarslag en Tim Penterman (bij afwezigheid van de op vakantie zijnde Wessel speelde Tim ditmaal de gehele wedstrijd) uitmaken wie in de competitie de vervanger wordt van de nu bij FC Winterswijk onder de lat staande Max de Vries. In de laatste linie liet Johan Houben al direct zien dat hij, en dat tevens in de rol van aanvoerder, een waardige vervanger kan worden van de naar RKZVC verkaste Wouter Pillen. Voor het overige werden op diverse posities tal van nieuwkomers (vanuit Grol 2 en Grol A1) getest. Ook nieuwkomer Wouter Rexwinkel (komende van Sp. Rekken) speelde praktisch de gehele wedstrijd op de rechtervleugel.
Over de gehele wedstrijd bekeken, mag het spel van de formatie van trainer/coach Jeroen Burghout als verrassend goed worden aangemerkt. Er werd in ieder geval keihard geknokt, het combinatiespel, waarbij in tegenstelling tot het vorige seizoen veel minder de lange bal werd gehanteerd, was bij vlagen het aanzien meer dan waard. En daarbij moet aangetekend worden dat nog niet alle potentiële kandidaten voor een plek in de basiself beschikbaar waren. Zo moest Matthijs Warnar vanwege een blessure verstek laten gaan, en wordt er in het geval van de lang geblesseerd geweest zijnde Thomas Porskamp voorlopig gekozen voor een rustig op te bouwen weg terug.

RKZVC - Grol 0-2 (zaterdag 13 augustus)
De spirit die Grol 1 op dinsdag 9 augustus toonde tegen Longa '30 leek op de tweede speeldag van het State of Art Keitoernooi te ontbreken tegen RKZVC. In een rommelige wedstrijd ging Grol met 0-2 ten onder. Deze stand was al bij rust bereikt. En daarmee kwam Grol nog goed weg, gezien het grote aantal mogelijkheden van de ploeg uit Zieuwent. Doordat Longa '30 een off day had en met maar liefst 10-0 het onderspit moest delven tegen AZSV, eindigde Grol vanwege het beter doelsaldo op de 3e plaats.
Grol begon zaterdag met nieuwkomers Tim Penterman op doel, Bjorn te Braake, Tim Leusink en Leon Scholten in de verdediging, Pim Westervoorde op het middenveld en Wouter Rexwinkel in de voorhoede. Verdedigers Johan Houben en Mart Willemsen, alsmede middenvelder Jur Dieker en de aanvallers Mart Zieverink en Michel Kamphuis completeerden de basiself.
Tim Penterman moest gedurende de gehele wedstrijd meerdere keren in actie komen en behoedde Grol voor een grotere nederlaag. Na acht minuten stond RKZVC al oog in oog met Tim. Na een kwartier besloot Grol om meer druk te zetten en dit leverde in de eerste helft een mooie kans op voor Mart Zieverink en in tweede instantie voor Wouter Rexwinkel. Een knullige fout in de opbouw van Grol leidde na een half uur de 0-1 in, die door Sven Jurjus in de rebound netjes over Tim Penterman werd gelobt. Daarna kwam Grol eigenlijk niet meer in de wedstrijd. En kreeg Grol al enkele mogelijkheden, dan werden deze niet scherp genoeg benut. Grol 1 blijkt op dit moment nog geen team, en in tegenstelling tot RKZVC, zeker nog niet klaar voor de (beker)competitie. Enkele spelers moeten nog duidelijk wennen aan het niveau van het eerste elftal. Vlak voor rust viel dan ook nog de 0-2. Verdedigend zag het er niet goed uit, en enigszins geholpen door de scheidsrechter kon Ties Heutinck in een twee-tegen-één-situatie, wederom in een rebound via keeper Tim, de bal binnen schieten.
De tweede helft verliep rommelig en mede door het grote aantal wissels werd het spel er niet beter op. Aan Grolkant kwamen Doné Emaus, Ties ten Barge, Jordy Oonk, Rick Arink en Ramon Landewers binnen de lijnen voor Pim Westervoorde, Leon Scholten, Michel Kamphuis, Mart Zieverink en Johan Houben. Zieuwent werd menig keer gevaarlijk door een dieptepass over de Grolverdediging op de opkomende spelers, maar wist niet meer te scoren. Grol kreeg moeizaam nog enkele mogelijkheden via Mart Zieverink, Ties ten Barge en Rick Arink, maar brachten de RKZVC-keeper niet echt in problemen. De wedstrijd eindigde daardoor in 0-2, waardoor Grol op de 3e plaats eindigt op het State of Art Keitoernooi.
AZSV werd door twee overwinningen winnaar van het toernooi. RKZVC eindigt met drie punten op de tweede plaats en Longa '30 wordt op haar eigen toernooi laatste.
Voor Grol is er nog werk aan de winkel. Het heeft in de wedstrijd tegen RKZVC niet gevoetbald als een geoliede machine. Maar deze groep is, en misschien wel meer dan afgelopen seizoen(en), een team en toont enorme spirit. Zeer veelbelovend voor de (beker)competitie. Komende zaterdag staat de volgende wedstrijd op het programma: de eerste bekerwedstrijd tegen stadsgenoot Grolse Boys. Een heuse derby. De aanvang is 14.30 uur op het terrein van Grolse Boys.