Een impressie van Adriana als woonzorgvoorziening. Foto: PR
Een impressie van Adriana als woonzorgvoorziening. Foto: PR

Initiatiefnemers zorgappartementen Adriana blijven vasthouden aan hun plannen

Algemeen

Villa als een 'Vijf Sterren Zorg'-voorziening

Door Theo Huijskes

GROENLO - Daar waar de gemeente Oost Gelre maandagavond in samenwerking met de initiatiefnemers voor belangstellenden een inloopavond organiseert voor een ambachtelijke bierbrouwerij in en bij Villa Adriana, blijven de initiatiefnemers voor de verwezenlijking van zorgappartementen op dezelfde locatie vasthouden aan hun plannen. Volgens oud-Grollenaar en woordvoerder Thomas Weyn Banningh, tegenwoordig woonachtig in het Overijsselse Wetering, is de belangrijkste drijfveer een grote dosis idealisme om Villa Adriana voor Groenlo te behouden ten behoeve van maar één bij de locatie passende bestemming: een luxe woonzorgvilla.

Weyn Banningh geeft aan dat de gezamenlijke initiatiefnemers een partnership vormen, dat een evenwicht zal creëren tussen de belangen van bewoners, vastgoedeigenaar en zorgverlener. "Dat wil niet zeggen dat de zorgverlener als 'zorgpartner' financieel participeert in het project. Integendeel, de zorgpartner kent geen financiële betrokkenheid of verstrengeling met het management of vastgoedbezit en blijft daarom ook volstrekt onafhankelijk daarvan. Mede door inzet en expertise van diverse adviseurs en toetreding van Leo te Poele van Beltim Bouwprojecten BV als 'vastgoedpartner' is het plan in 2014 wederom enthousiast opgepakt en is een doorstart gemaakt. Het management en toezicht wordt ondergebracht in de Stichting Adriana, die er als 'organisatiepartner' streng op toeziet dat de kwaliteit van wonen, zorg, veiligheid en continuïteit wordt gewaarborgd. Dit toezicht zal samen met de bewonersvereniging gebeuren. In het bestuur van de stichting zijn behalve enkele onafhankelijke toezichthouders zowel de bewoners, de vastgoedeigenaar als de zorgverlener vertegenwoordigd."

Luxere woonaccommodatie
Woordvoerder Weyn Banningh heeft zelf het plan ontworpen en ontwikkeld. "Op deze manier wordt met de ontwikkeling van Villa Adriana als woonzorgvilla tevens voor Groenlo en omgeving een kans geboden om een bijdrage te leveren in het voorzien van de steeds grotere vraag naar 'luxere' woonaccommodatie voor ouderen. Door de toenemende vergrijzing neemt de behoefte aan dergelijke woonsituaties jaarlijks drastisch toe. Er is nu al een grote krapte in dit segment of, zoals het dagblad De Gelderlander nog niet zo lang geleden kopte: 'Verpleeghuiszorg in de Gelderse Achterhoek slibt dicht'. Daarom is dit een ideale kans om daar iets aan te doen. Dit zeker omdat in mijn beleving, alsmede in de beleving van zeer velen, Adriana bedoeld is voor ouderen, die óf samen óf alleen in een passende individuele woonomgeving oud kunnen worden zonder om gezondheidsredenen in een later stadium nog te moeten gaan verhuizen."

Toenemende vergrijzing
Als bedenker van het plan begrijpt Weyn Banningh de opstelling van de gemeente Oost Gelre niet. "Dit zeker omdat men nu aan komt zetten met de mededeling dat er plotseling geen behoefte meer zou zijn aan een luxere woonzorgomgeving in Groenlo. Zij verwijst daarbij naar een rapport van januari 2016. Echter uit niets in dat rapport blijkt deze stelling. Integendeel, in het rapport wordt de toenemende vergrijzing juist wel beschreven en het is algemeen bekend dat er een toenemende behoefte aan woonzorgappartementen bestaat. Achter de schermen verlaten burgemeester en wethouders plotseling het in 2012 door de gemeente zélf vastgelegde project 6 'Programma 2012-2027 Stad Groenlo', waarin Villa Adriana bij uitstek wordt genoemd als een 'Vijf Sterren Zorg' voorziening."

Reactie wethouders
B&W van Oost Gelre laten via de wethouders Vincent van Uem en René Hoijtink nogmaals weten dat er in Groenlo en omgeving mogelijkheden te over zijn voor het realiseren van een dergelijke voorziening en dat wat betreft Villa Adriana alle pijlen zijn gericht op de komst van een ambachtelijke bierbrouwerij, waarvoor de plannen inmiddels heel concreet zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant