Peter Woertman, Fons Koldeweij en Henk Ebbers steken hun enthousiasme over de plannen niet onder stoelen of banken. Foto: Henri Walterbos
Peter Woertman, Fons Koldeweij en Henk Ebbers steken hun enthousiasme over de plannen niet onder stoelen of banken. Foto: Henri Walterbos

Grollenaren euforisch over brouwerijplannen

Algemeen

'Het is een gevoel alsof je verliefd bent'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Tijdens de drukke inloopbijeenkomst voor belangstellenden in City-Lido zijn opvallend veel Grolsch- en oud-Grolsch-medewerkers aanwezig. De initiatiefnemers, de neven Andries (61) en Frans (56) de Groen, en Jos Oostendorp (54), schudden veelvuldig handen met oud-collega's. Enkel lovende woorden, succeswensen en schouderklopjes aan hun adres. "A'j d'r nog ene neudig hebt, ie wet mien te vinden," roept gepensioneerd voormalig Grolsch-werknemer Leo te Woerd uit Beltrum, als hij Jos de hand schudt. "Groenlo heeft dit nodig. Dit gaat mensen aantrekken. Groenlo was lang zoekende," zag de Beltrummer, staand tussen oud-collega's Peter Woertman, Fons Koldeweij en Henk Ebbers. Ze stralen. Er worden herinneringen opgehaald aan de prachtige tijd toen de Grolsch Brouwerij nog in Groenlo gevestigd was. Op meer plekken worden herinneringen opgehaald, alsof een drempel overgegaan wordt. Herinneringen aan de voormalige woning van de familie de Groen die als proeflokaal dienst gaat doen, aan de 'de brouwerij'. Alsof het jaren verdrongen was. Het vertrek heeft de Grollenaren diep gekrenkt. Pijn die nog steeds voelbaar is. Een stukje onverwerkt verleden komt naar buiten, zo lijkt het. De plannen voor de nieuwe brouwerij voelen als een stukje eerherstel voor het vestingstadje, en nog meer voor zijn inwoners. "Het is een gevoel alsof je verliefd bent," verwoordt Henk Ebbers zijn gevoel over de plannen, ondertussen over zijn buik wrijvend alsof vlinders daadwerkelijk tekeer gaan. Zijn ogen bevestigen zijn woorden. Veel Grollenaren hebben hun 'trots' weer terug. Het lijkt er soms op dat niemand trotser trots kan uitstralen dan een Grollenaar. Een 'rouwproces' lijkt van de een op de andere dag afgesloten. Opnieuw een eigen brouwerij, en dan ook nog eens door 'eigen jongens', op heilige grond. "Dat is toch super. De mensen fleuren weer op," is Peter Woertman kort.

F.H. Eken
Grollenaar Martie Rouwmaat is al even gelukkig als de meeste aanwezigen. Als F.H. Eken, een pseudoniem verwijzend naar Freddy Heineken, was hij in een plaatselijke krant een groot strijder tegen 'het grote onrecht van Groenlo', het vertrek van Grolsch naar Twente. Zoals bekend zette het geen zoden aan de dijk. Ook hij is blij. "Het had al veel eerder gemogen van mij," lacht hij. "Het is natuurlijk een geweldig initiatief. We krijgen straks weer een eigen Grols biertje." Ook hij kreeg mee dat er ook criticasters zijn. "Natuurlijk mag dat, maar die mensen moeten niet zoveel beren op de weg zien. Die zijn er gewoonweg niet," is hij van mening. "Er was iemand die zei 'wat nou als ze meer gaan produceren dan de 10.000 hectoliter die ze nu roepen en het industrie wordt?' Als dat zover komt dan verhuizen ze vanzelf wel naar de Laarberg," zegt Martie te hebben gehoord van de initiatiefnemers.

Ook Ben Weening, eigenaar van Erve Kots, tevens brouwer van speciaalbier, bekijkt belangstellend de plannen. "Ik zie het niet als concurrentie," antwoordt hij als hem dit gevraagd wordt. "Ik vind het mooi dat er aandacht is voor het brouwen van speciaal bieren. Het is een stukje nostalgie voor Groenlo. En dat ze zeggen dat het geen volledige horeca wordt, dat heb ik vaker gehoord," lacht hij.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant