Thijs Pasman, Eline Nijenhuis en Leon Nijenhuis aan het bouwen van het eigen paneel. Foto: Henri Walterbos
Thijs Pasman, Eline Nijenhuis en Leon Nijenhuis aan het bouwen van het eigen paneel. Foto: Henri Walterbos

'De Buurt Vincent van Goghstraat' fanatieke panelenbouwers

Algemeen

'Eigenlijk zouden er nog veel meer groepen mee moeten doen'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Tot afgelopen jaar namen de meiden en jongens van 'De Buurt Vincent van Goghstraat' nog afzonderlijk deel aan de Panelenroute, dit jaar zetten ze hun in 2015 succesvol ingezette samenvoeging voort. En ze beleven er de grootste lol aan. Gedurende het gesprek in huize Pasman, waar de groep bouwt onder de carport, op de hoek Rembrandtstraat/Vincent van Goghstraat, wordt veelvuldig uitbundig gelachen door Leon Nijenhuis (18), Thijs Pasman (17), Eline Nijenhuis (20) en de heer en mevrouw des huizes, Raymond en Marieke Pasman. 'Vaste kern'-leden Inge Pasman (19) en Mark Houwer (18) ontbreken. Naast hen bestaat de groep uit nog een tiental personen. "Vanuit de hele buurt worden we geholpen. Dat is het mooie ervan," roept Marieke. "De een doet dit, de ander zorgt voor het vervoer van de panelen. Dat is het mooie ervan. Vrijdagavond en zaterdag is het altijd erg gezellig."

Actueel onderwerp
"Creatieve brein van de groep is Eline Nijenhuis. Echt alle eer aan haar," vindt Marieke. Zelf haalt Eline verlegen en onwennig lachend haar schouders op en wil ze het afzwakken, maar bekent ze 'en passant' dit jaar wel drie dagen druk te zijn geweest met het ontwerp en de tekening. "Nog niets zeggen wat we maken," giechelt ze. "Zeg maar dat het op dit moment zeer actueel is," zegt Leon. Eline krijgt als ontwerpster 'carte blanche' met slechts één aanbeveling; 'Zo min mogelijk bouwen en het paneel moet onder de carport passen.' Als ze het ontwerp laat zien en de losse onderdelen inderdaad onder de carport blijken te passen, blijkt dat ze zich keurig aan haar opdracht heeft gehouden.

Haarscherp knipwerk
Bouwden de leden jarenlang aan kinderpanelen van 1500 bloemen, afgelopen jaar werden 15.000 bloemen verwerkt, deze week worden zelfs 19.700 dahlia's afgeleverd. 'Peanuts' voor Thijs en Inge, die eveneens fanatiek wagenbouwer zijn in Beltrum, bij corsogroep Lintvelde.
De vriendengroep onderscheidt zich met haarscherp knipwerk van lijntjes op een paneel. Hier zeggen ze een foefje voor te hebben, dat ze graag willen delen met de andere panelenbouwers. "We laten van het ontwerp een sheet maken, dat we dan door middel van een overhead projector op het paneel schijnen. Dan kun je perfect de lijntjes aanbrengen," verklapt Eline.

Mooie voorbereiding
"Eigenlijk zouden er nog veel meer groepen mee moeten doen," vindt Thijs. "Het kost bijna niets en het is een mooie voorbereiding op de kermis."
"Op tijd eten en drinken er bij," geniet ook Raymond. "Als we zaterdagmiddag tegen vijf uur klaar zijn, gaan we opruimen, een biertje drinken, Chinees eten en 's avonds naar Boh Foi Toch met elkaar," heeft de groep al bedacht.
"Zet er maar in dat we voor vrijdagavond nog wel wat mensen kunnen gebruiken om kontjes te knijpen," geeft Eline tot slot nog aan. Hoe dan ook, de klus wordt zaterdag weer met enorm veel plezier geklaard. Of ze volgend jaar nog meedoen, weten ze echter nog niet. "We gaan dit jaar allemaal studeren en dan wordt het lastiger. En anders maar weer een B-paneel bouwen," lacht Leon.
Marieke en Raymond staan er op een afstand bij te kijken als de diverse onderdelen bij elkaar gezet worden voor de foto. "Ik vind het zo ontzettend leuk dat ze dat met elkaar doen. Ze leren er ontzettend veel van. Van het organiseren tot en met het uitrekenen hoeveel bloemen ze nodig hebben."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant