Trotse vrienden van Jelle van Gorkom na afloop van de kwartfinale. Foto: Henri Walterbos
Trotse vrienden van Jelle van Gorkom na afloop van de kwartfinale. Foto: Henri Walterbos

Jelle van Gorkom met overmacht naar halve finale

Algemeen

"Tijdens de races probeer je hem over de streep heen te schreeuwen"

LICHTENVOORDE/RIO DE JANEIRO - Het lijkt dat met de wedstrijden om de BMX-medailles de meest spectaculaire individuele sport voor het laatst bewaard is. Spektakel van de bovenste plank met een hoge amusementswaarde: snelheid, capriolen in de lucht, valpartijen, gehavende fietsen en renners. Aan de start drie Nederlanders. Twan van Gendt en twee BMX'ers met Achterhoeks bloed. Jelle van Gorkom uit Lichtenvoorde en Niek Kimman uit Lutten (Ov), maar met een Beltrumse moeder (Caroline Maarse) en opa Jan en oma Gerda Maarse, die al voor de eerste heat getrakteerd werden op een bord in hun Beltrumse tuin: 'Goud voor Jan en Gerda.' De kwartfinales waren zeer succesvol voor de Nederlanders. Alle drie plaatsten ze zich voor de halve finales van vrijdagavond.

Door Henri Walterbos

Overmacht
Jelle van Gorkom plaatste zich met overmacht. De Lichtenvoordenaar won de eerste twee heats in de kwartfinale en sloot af met een vierde plek in de laatste run. In een gevuld café Kruup in Lichtenvoorde zijn de vrienden van Jelle samengekomen om met elkaar de verrichtingen van hun vriend live te volgen. Ze zijn dolgelukkig als Jelle oppermachtig blijkt tussen de wereldtoppers en zich met overmacht plaatst voor de halve finales. Zij maken zich al weer op voor vrijdagavond. "Er was vanaf het begin grote spanning. Tijdens de races probeer je hem over de streep heen te schreeuwen. En als ie dan twee keer eerste wordt ben je gewoon supertrots", vertelt Dirk-Jan Bles in een eerste reactie, 'live' vanaf de tap in het Lichtenvoordse sportcafé. "Die derde heat is het dan gewoon hopen dat hij niet valt. En dan zie je hem na afloop met Niek Kimman hopen dat hij ook nog geplaatst is. Dan siert hem dat nog meer. We kijken ontzettend uit naar morgen." Terwijl de vrienden er nog een biertje op drinken is er al snel contact met Jelle, die nog op de piste loopt. "Hij zegt bijzonder goed in vorm te zijn en zeer tevreden met zijn prestaties van vandaag te zijn."

Beltrums bloed
Voor Niek Kimman ziet het er in de tweede heat niet goed uit. De schrik slaat een ieder om het hart als Niek een stevige smak maakt op het asfalt en de strijd lijkt te moeten staken. De bikkel met Beltrums bloed staat echter op, raapt zijn halve fiets op en strompelt vervolgens naar de finish om toch een puntje bij te laten schrijven bij zijn tussenscore. "Je weet nooit of je hem nodig hebt", verklaart Niek na afloop voor de NOS-camera. Laat hij inderdaad dat puntje op het eind nodig hebben om met de hakken over de sloot verder te komen. Na afloop van de kwartfinale restte enkel opluchting en pijn. "Ik dacht bij mijn val dat het over was. Toch ben ik direct naar de finish gelopen en daarna naar de fysio om te laten kijken naar mijn pijnlijke enkel. 'Hier blijven jij', riepen ze. Ik zei 'schiet op, ik moet over vijf minuten fietsen' en ben gegaan. Vanavond maar naar laten kijken, verbandje er om, paracetamolletje er in en weer gaan met die banaan." In Beltrum zal opgelucht adem gehaald worden!

Donderdagavond 18.38 uur komen de drie Nederlandse BMX'ers uit in de halve finale, die eveneens uit drie heats bestaat. De aansluitende finale, 20.10 uur, bestaat slechts uit één allesbeslissende heat.

Een goed voorgevoel in Beltrum? Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant