De ondertekening met vlnr.Marieke Frank, Piet Grooteboer en Bert Berghoef. Foto: Theo Huijskes
De ondertekening met vlnr.Marieke Frank, Piet Grooteboer en Bert Berghoef. Foto: Theo Huijskes

Buitengebied Oost Gelre heeft binnen een jaar glasvezel

Algemeen

Gemeenten Aalten en Oost Gelre ondertekenen een convenant

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Burgers in het buitengebied van de gemeente Oost Gelre zullen nog even geduld moeten hebben, maar binnen een jaar kan men rekenen op de aanwezigheid van glasvezel in de directe woon- en werkomgeving. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat 50 procent van de in het buitengebied aanwezige huishoudens kiest voor een aansluiting. Op woensdag 24 augustus werd door de colleges van B&W van Aalten en Oost Gelre met CIF (Communication Infrastructure Fund), het bedrijf dat de glasvezel gaat aanleggen, een convenant ondertekend.

Namens B&W van Oost Gelre toonde wethouder Marieke Frank zich bijzonder verheugd dat het eindelijk zover is. "Met ons allen hebben wij lang aan dit project gewerkt. Maar het resultaat mag er zijn. Volgend jaar om deze tijd heeft iedereen in het buitengebied van Oost Gelre de beschikking over glasvezel. Dat er een voorwaarde is dat 50 procent van de huishoudens moet kiezen voor een aansluiting, baart mij geen enkele zorg. Dat gaat zeker goed komen."
Ook burgemeester Bert Berghoef van de gemeente Aalten, ondertekenaar van het convenant als vervanger van verantwoordelijk wethouder Ted Kok, was opgelucht. "Het grote succes van dit project is gerealiseerd door de goede onderlinge samenwerking."
Vertegenwoordiger Piet Grooteboer, aanwezig namens CIF, sprak van een mooi moment. "Dit is een bevestiging van datgene wat wij met elkaar ambiëren. Uit ervaringen met andere gemeenten in dit land, heb ik geleerd dat een goede samenwerking een eerste vereiste is om een 50-procentsdeal te kunnen sluiten. Ik heb hier bespeurd dat zowel in Aalten als in Oost Gelre de inzet van alle betrokken partijen bijzonder groot is. Dit biedt perspectief en vooral vertrouwen, want gedurende het nog te volgen traject zullen wij doorlopend een beroep op elkaar moeten kunnen doen. Er is weliswaar veel voorwerk verricht, maar we zijn er nog niet."
Overigens geldt de harde 50-procentseis (van de circa 3.500 aansluitingen) voor beide gemeenten samen. Wanneer bijvoorbeeld Aalten een score haalt van 47% en Oost Gelre een score van 53% aansluitingen, is dat ook voldoende voor de definitieve aanleg.
Na de officiële aftrap vond er afgelopen woensdagavond in de Domme Aanleg in Aalten een ambassadeursavond plaats. Een informatiebijeenkomst waarbij circa 100 ambassadeurs, vertegenwoordigende belangenorganisaties en individuele belanghebbenden, aanwezig waren. Vervolgens gaat de campagne oftewel de inventarisatie eind september van start. Begin 2017 hoopt men met de aanleg van glasvezel een start te kunnen maken, waarna successievelijk de aansluitingen per huishouding worden gerealiseerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant