Andries de Groen werd in 2009 benoemd tot beschermheer van het Grols(ch)e carnaval. Foto: Theo Huijs
Andries de Groen werd in 2009 benoemd tot beschermheer van het Grols(ch)e carnaval. Foto: Theo Huijs

Gemeente zet spoed achter ambachtelijke stadsbrouwerij

Algemeen

'Het initiatief versterkt de bedrijvigheid en levendigheid van Groenlo!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het gemeentebestuur van Oost Gelre brengt alles in stelling om de bouw van een ambachtelijke stadsbrouwerij zo spoedig mogelijk te kunnen bewerkstelligen. Zo heeft het college van B&W op 16 augustus besloten om de gemeenteraad voor te stellen een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de op de locatie Eibergseweg 1 (Villa Adriana) te realiseren brouwerij. De raadscommissie buigt zich op dinsdag 6 september over het voorstel, waarna de gemeenteraad op dinsdag 20 september een definitief besluit dient te nemen.

Het college van B&W is erg enthousiast over het initiatief van de heren, tevens oud-Grollenaren, Andries en Frans de Groen, alsmede Jos Oostendorp. Bovendien zijn burgemeester en wethouders bijzonder tevreden over het verloop van een tweetal onlangs gehouden voorlichtingsavonden en dat niet alleen over de grote opkomst, maar met name over de positieve reacties van de zijde van burgers uit Groenlo en omgeving. Allereerst betrof dat een in juli gehouden informatiebijeenkomst voor alleen de buurt en vervolgens een inloopavond op maandag 15 augustus voor alle belangstellenden uit de burgerij. Laatstgenoemde bijeenkomst werd bezocht door drie collegeleden: de wethouders Marieke Frank, René Hoijtink en Vincent van Uem. Zoals bekend voorziet het plan in een brouwerij met daarbij onder andere een proeflokaal, proeftuin, aanlegsteiger, wandelpaden en een openbaar park.

Economische impuls
Volgens verantwoordelijk portefeuillehouder René Hoijtink past het plan helemaal in het in 2012 door de gemeenteraad vastgestelde Programma Stad Groenlo. "Dit initiatief versterkt het belangrijkste speerpunt van het Programma Stad Groenlo, te weten meer bedrijvigheid en levendigheid in Groenlo, zodat de stad in de toekomst een plek is waar het goed wonen, werken en recreëren is. Bovendien betreft het hier een ruimtelijke en recreatieve versterking van Groenlo en tegelijkertijd een economische impuls voor de gehele gemeente Oost Gelre. Omdat het plan niet past in het geldende bestemmingsplan, moet er een ruimtelijke procedure gevoerd worden om het plan mogelijk te maken. De procedure voor een projectafwijking voorziet daarin."
Het college van B&W ziet in Groenlo twee belangrijke, potentiële gebieden die de gracht verbinden met het centrum.
"Zo speelt de omgeving van de Beltrummerpoort met locatie 'Welgelegen' in op het bourgondische karakter van Groenlo, alsmede de mogelijkheden van waterrecreatie. De omgeving van de poort bij de Eibergseweg/Maliebaan biedt de potentie voor een vernieuwd evenementenpark op en nabij de Maliebaan en in het verlengde daarvan dus ook de mogelijkheden voor een ambachtelijke brouwerij. Villa Adriana is gezien de historie (Grolsch) daarvoor de beste locatie. De villa staat nu al jaren leeg. De bierbrouwerij kan een markante entree aan de noordzijde van het centrum van Groenlo gaan vormen," aldus burgemeester en wethouders.

Heimwee naar Groenlo
Namens de initiatiefnemers zegt Andries de Groen te hopen dat de te doorlopen procedures een snel verloop gaan kennen.
"Wij willen zo snel mogelijk met de bouw beginnen, want onze plannen zijn er helemaal op gericht om op 1 januari 2018 open te gaan. We gaan ons alleen bewegen op de markt van speciaalbieren. Dus absoluut geen pilsner, want wij willen Grolsch natuurlijk niet in het vaarwater zitten. Bovendien zijn er in Nederland natuurlijk een aantal grote brouwers en kleine ambachtelijke brouwers. Er is dus sprake van een aanzienlijke leemte tussen de grote en de kleine jongens. In het tussenliggende gebied bevinden zich feitelijk maar enkele 'moderne speciaal bierbrouwers'. Daarom is het juist onze bedoeling om op dat gebied in te spelen. Vergeet niet dat het drinken en beleven van speciaalbier steeds populairder wordt. Onze bieren zullen straks niet alleen in Groenlo of Oost Gelre, maar op diverse plekken her en der in Nederland verkrijgbaar zijn."
Met de komst van een eigen stadsbrouwerij in Groenlo gaat voor de tegenwoordig in België woonachtige Andries de Groen en droom in vervulling. "Groenlo is mijn geboorteplaats en is en blijft daarom vastgeroest in mijn hart. Dat heb ik reeds op jonge leeftijd gemerkt, beter gezegd gevoeld toen ik vanwege studie en werk een tijdje uit Groenlo ben weggeweest. Bij terugkomst besefte ik pas goed wat Groenlo voor mij en mijn familie betekent. Vanaf dat moment is heimwee naar Groenlo bij mij altijd blijven spelen. Wanneer ons initiatief de gewenste uitvoering krijgt, is de cirkel rond. Een stadsbrouwerij op een plek waar het destijds allemaal begonnen is," aldus 61-jarige Andries de Groen, die ondanks zijn woonadres in België nog sterke banden onderhoudt met het vestingstadje Grolle. Zo werd De Groen tijdens de carnaval in 2009 met de titel 'Baron der Knunnekes' benoemd tot beschermheer van het Grols(ch)e carnaval.

Kostenaspect
Het drietal initiatiefnemers gevraagd naar het kostenplaatje, krijgen belangstellenden te horen dat er met de komst van een ambachtelijke brouwerij naar Groenlo een bedrag gemoeid is van 5 miljoen euro. De gemeente Oost Gelre laat zich daar verder niet over uit. Wel laten B&W weten dat de kosten voor de uitvoering van het plan volledig voor rekening van de initiatiefnemers komen.
"De gemeente koopt wel de gronden die een openbaar karakter moeten krijgen. Dit past namelijk in het strategisch grondbeleid van de gemeente. De openbaarheid van dit deel van het plan wordt daarmee gegarandeerd. De aankoop kan financieel gedekt worden uit het bestaande budget van Programma Stad Groenlo. Verder leggen wij de beschoeiing met aanlegsteiger aan. Dit wordt gedekt door bestaande budgetten voor de aanpassing van de beschoeiing. Tenslotte zorgt de gemeente Oost Gelre wel voor een financiële bijdrage via het verstrekken van een subsidie van 50 duizend euro vanuit het budget cultuurhistorie, voor het herstel en de aanpassing van het monument Villa Adriana. Hiervoor is ook bestaand budget beschikbaar," aldus burgemeester en wethouders.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant