Jelle van Gorkom werd gemeentelijk onderscheiden. Foto: Theo Huijskes
Jelle van Gorkom werd gemeentelijk onderscheiden. Foto: Theo Huijskes

Jelle van Gorkom massaal gehuldigd in Lichtenvoorde

Algemeen

Gemeentelijke onderscheiding voor winnaar van Olympisch zilver

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Oost Gelre in het algemeen en Lichtenvoorde in het bijzonder heeft Jelle van Gorkom vrijdagavond massaal gehuldigd. De huldiging, georganiseerd door de gemeente Oost Gelre, waarvoor honderden belangstellenden zich op de Markt in Lichtenvoorde hadden verzameld, is het gevolg van het behalen van een zilveren medaille op het onderdeel BMX tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro door de inmiddels 25-jarige, tegenwoordig in Arnhem wonende Jelle van Gorkom.

De medaillewinnaar zelf, aanwezig met zijn familie en natuurlijk vriendin Doete, onderging het massale eerbetoon onder leiding van spreekstalmeester Max Wekking met een brede glimlach op zijn gezicht. "De gemeentelijke onderscheiding, de cadeaus, de spontane geste van mijn vrienden, ga zo maar door, het is allemaal super. Dit doet mij ontzettend veel. Want het is Lichtenvoorde, de plaats waar ik ben opgegroeid en waar ik van de ingezetenen altijd veel steun en sympathie heb ondervonden. Echt een onvergetelijke avond."

Vriendengroep 37
Voorafgaande aan de huldiging vertrouwde Jelle van Gorkom uw verslaggever in Café De Kruup toe dat de kans niet uitgesloten is dat hij weer naar Lichtenvoorde terugkeert. "Ik woon nu weliswaar in Arnhem, maar dat heeft hoofdzakelijk te maken met mijn trainingsarbeid op het Nationaal Sportcentrum Papendal aldaar. Lichtenvoorde ligt mij na aan het hart, maar ik kan op dit moment nog niet al te ver in de toekomst kijken."
Maar je bent niet in Lichtenvoorde geboren? "Dat klopt, dat was in het ziekenhuis in Doetinchem. Maar ik kan mij geen moment, laat staan een dag van mijn leven in Doetinchem herinneren. Mijn moeder is Lichtenvoordse en kort na mijn geboorte zijn wij hierheen verhuisd."
Besef je wat je op vrijdag de 19e augustus in Nederland en vooral in Lichtenvoorde teweeg heb gebracht? "Op het moment zelf niet. Dan gaat er zoveel door je heen dat je niet weet waar je het eerst of het laatst aan moet denken. In een later stadium natuurlijk wel, bij het horen en lezen van alle reacties van bekenden en vrienden."
Je hebt hier een vaste groep vrienden met jouw startnummer 37 op het shirt. "Ja, die betekenen heel veel voor mij. Samen vormen wij een groep, bestaande uit twaalf vrienden. Elf komen er uit Lichtenvoorde en één uit Mariënvelde, maar die kan daar ook niets aan doen. Wij kennen elkaar reeds vanaf de schoolbanken."
Hoe onderga je al deze huldigingen? "Het is net een film. Allemaal geweldig, maar je wordt wel geleefd. Alhoewel ik de ontvangst door onze koning en koningin wel als heel bijzonder heb ervaren."

Gemeentelijke onderscheiding
Waarnemend burgemeester Marieke Frank (burgemeester Annette Bronsvoort is met vakantie) noemde Jelle van Gorkom een ware ambassadeur voor Lichtenvoorde en de gemeente Oost Gelre. "Wat een onvoorstelbaar fenomenale prestatie heb jij in Rio geleverd en wat een geweldig sportplezier heb jij ons allemaal bezorgd. Alle mogelijke inspanningen heb jij gepleegd, maar de steun van jouw naaste familie en in het bijzonder van jouw ouders, mag ik niet onvermeld laten."
Wethouder Frank werd voorafgegaan door wethouder sportzaken Jos Hoenderboom, die de winnaar van de zilveren medaille eerde als een absolute kanjer. "Jij hebt de gehele sportwereld laten zien, laten voelen wat knokken is. Een zeldzame prestatie geleverd door terug te komen na zoveel tegenspoed, na zoveel blessureleed. Je bent daarmee een voorbeeld voor sportief Nederland en dat van jong tot oud. De huldiging vanavond heb je dan ook dik verdiend. Zie het als de kers op een inmiddels erg grote taart."
Jelle van Gorkom werd op de draagtroon oftewel de zetel van Tante Rikie, de koningin van de jaarlijkse Zwarte Cross, door zijn elf boezemvrienden rondgedragen op een feestvierende Lichtenvoordse Markt.

Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant