John Arink rekent de som van de mestvergisting voor aan gedeputeerde Van Dijk. Foto: Kyra Broshuis
John Arink rekent de som van de mestvergisting voor aan gedeputeerde Van Dijk. Foto: Kyra Broshuis

Gedeputeerde Van Dijk op bezoek bij Ekoboerderij Arink

Algemeen

LIEVELDE - Hij is de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws geweest: Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland. Hij boycot supermarkt Albert Heijn omdat hij boos is dat Ahold prijsverlagingen bij leveranciers, en dus ook bij boeren, afdwingt. Van Dijk stelt dat Albert Heijn, na de fusie met het Belgische Delhaize, prijskortingen eist van leveranciers die daardoor geen investeringen op het gebied van dierenwelzijn en milieuverbeteringen kunnen doen.

Door Kyra Broshuis

Deze week was Van Dijk op werkbezoek bij Ekoboerderij Arink in het kader van onder andere duurzaam bodembeheer. Ekoboer John Arink gaf Van Dijk en zijn gevolg uitleg over zijn manier van boeren. "Als we op termijn de hele wereld willen voeden kan dat alleen uit die dunne vruchtbare schil die de aarde heeft. Daar moeten we heel zuinig op zijn en dus verantwoord mee omgaan. Als de sterk op kunstmest en chemie gestuurde landbouw zo blijft dan krijg je steeds armere grond, met alle gevolgen van dien. Laten we als Nederland ook niet de illusie hebben dat wij de halve wereld van voedsel moeten voorzien, beter kunnen we onze kennis exporteren", zo legt Arink uit.
"Het biologische boeren, zoals wij dat al 25 jaar doen, is een heel goed systeem. Vergelijk het maar met een boom; de bladeren vallen en dat is weer voeding voor het volgende seizoen."

De goed van tongriem gesneden Arink weet waar hij over praat en maakt daarmee zichtbaar indruk op Van Dijk. "Het huidige systeem is op termijn niet houdbaar", zo vervolgt Arink. "We zijn hier in Nederland erg ver verwijderd van de realiteit. Nederlandse koeien kunnen niet meer zonder krachtvoer produceren. Daar werken wij dus niet aan mee. Het is een ziek systeem."
Arink leidt de bezoekers rond over zijn bedrijf en geeft uitleg bij de kaasmakerij en vertelt dat de varkens op het bedrijf hun originele functie hebben: het opruimen van afval.
"Het geeft me een goed gevoel als ik het land bewerkt en zie wat ik daarmee kan zonder kunstgrepen. Mensen die hier komen voor de winkel of om te eten in ons biotel weten dat er voor goed en vooral eerlijk voedsel een redelijke prijs moet worden betaald. Het systeem waarbij alleen maar naar kostprijs wordt gekeken, is een fout systeem. Chemie en landbouw passen niet bij elkaar."

Rekensom voor Van Dijk
De voorbereiding van Arink op het bezoek van Van Dijk is gedegen. Dat blijkt uit de rekensom die hij de gedeputeerde voorlegt. Het gaat over het heikele punt van de mestvergisting. Arink rekent voor dat je van een hectare mais in de vergister een netto energieopbrengst krijgt van 15.000 KWh, voldoende voor het jaarverbruik van vier huishoudens. Een hectare zonnepanelen levert echter een netto energieopbrengst op van 1.500.000 KWh waar 400 huishoudens een jaar van kunnen profiteren. Volgens Arink is een mestvergister vooral een manier om van mest af te komen. "Als je dan ook nog eens kijkt naar de oorsprong van de mest en welke weg het uiteindelijk aflegt, is het een zeer onrendabele manier van energieopwekking."
De delegatie neemt ook nog een kijkje bij de machine waarmee Arink zijn eigen veevoer maakt. "Alles van eigen land met natuurlijke krachtmiddelen."

De bijeenkomst wordt afgesloten met een versnapering in het biotel, uiteraard ook weer volledig biologisch.

John Arink vertelt over zijn werkwijze aan Jan Jacob van Dijk. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant