Joyce Heuitink met haar sporters. Foto: PR
Joyce Heuitink met haar sporters. Foto: PR

Olympisch succes voor Grolse bondscoach

Algemeen

Joyce Heuitink behaalt met paralympisch team zeven medailles

GROENLO - De succesvolle Grolse trainer én bondscoach Joyce Heuitink heeft een zeer geslaagde editie van de Paralympics achter de rug. In Rio won haar equipe zeven medailles; één maal teambrons, één maal goud individueel, twee maal zilver individueel en drie keer brons individueel.

Een 100% score
De in 1981 in Groenlo geboren Heuitink werd zelf vijf maal Nederlands Kampioen, negen keer Nederlands reservekampioen. Zes maal deed ze mee aan de Europese Kampioenschappen en won daar drie maal teamgoud, drie maal teamzilver en twee keer individueel brons. Sinds 2013 is Heuitink bondscoach van het Paralymisch team dressuurruiters. "Al mijn sporters hebben minimaal één plak behaald en daarmee hebben we een 100% score bereikt, een geweldig resultaat!" zo vertelt Heuitink.

Keuze
Joyce Heuitink was tijdens Paralympische Spelen in Londen al van de partij als privétrainer van twee amazones in de Belgische dressuurploeg. Na die geslaagde Spelen besloot het NOC NSF dat een aantal zogenoemde focussporten een fulltime bondscoach moesten krijgen. Ook het paradressuur viel daaronder. De voorkeur ging als snel uit naar de Grolse Heuitink die op het allerhoogste niveau (Grand Prix) reed, fungeerde als jurylid en daarnaast ook nog een succesvolle trainer was. Op 1 januari 2013 ging Heuitink het avontuur aan voor een termijn van vier jaar.

Prachtige ervaring
Rio was een prachtige ervaring, zo vertelt Heuitink enthousiast. "Rio was geweldig. Het weer was super met helaas net tijdens de sluitingsceremonie regen, net als bij de reguliere Spelen. Met de staf en de atleten verbleven we in het Olympisch dorp, een flat met een prachtig uitzicht en redelijke dicht bij alle noodzakelijke voorzieningen. Erg leuk was het zogenaamde TeamNL-terras waar je alle collega coaches en sporters kon ontmoeten." Heuitinks ruiters hebben het uitstekend gedaan op de Spelen. Vooraf zette de bondscoach in op vijf medailles. "Ik ging uit van één medaille voor het team in de landenwedstrijd en vier individuele plakken. Die verwachting was gebaseerd op de geweldige resultaten die vorig jaar op het EK én twee jaar geleden op het WK hadden behaald. Dat we uiteindelijk met maar liefst zeven medailles op Schiphol aankwamen, was natuurlijk fantastisch. Ik vind het geweldig dat al mijn sporters minimaal één medaille hebben gewonnen."

Volledig gefocust
Van het commentaar in Nederland dat er te weinig aandacht zou zijn in de media voor de Paralympics, heeft Heuitink niet veel meegekregen. "Tijdens de Spelen heb ik me volledig gefocust op de sport. Ik weet dat al mijn sporters op televisie te zien zijn geweest en dat we in de kranten hebben gestaan. Via live scoring was ook de scores direct te volgen. Een livestream was er inderdaad helaas niet. Dat wisten wij overigens al van tevoren. Bij de Olympische Spelen zijn er 12 livestreamkanalen beschikbaar, bij de Paralympics helaas maar vier."

Fantastische ontvangst
De ontvangst op Schiphol maakte echter alles goed, zo vertelt Heuitink. "Hoe bijzonder is het als je onthaald wordt met twee F-16's van de Koninklijke Luchtmacht, fantastisch! Ook de erehaag met een douche van de brandweer op Schiphol was echt indrukwekkend. Vervolgens met bussen naar Tivoli voor een groot feest. Voor de rit van Schiphol naar Utrecht waren de hele A9 en de A2, vijf rijbanen, compleet afgezet, alleen voor ons…. De huldiging in de Grote Kerk was ook een prachtig moment. En dan ook nog de persoonlijke ontvangst op Paleis Noordeinde door Koning Willem Alexander. Hij was heel geïnteresseerd, van huis uit heeft hij natuurlijk ook echt wat met de paardensport.

Het kan altijd nog beter
Rio was een groot en zeer succesvol avontuur voor de jonge bondscoach. Wat zijn haar volgende plannen? "Ze zeggen wel eens dat je moet stoppen op het hoogtepunt. Ik heb met de ploeg de afgelopen vier jaar maar liefst dertig medailles gewonnen waarvan vijf maal de Europese titel, drie keer de Wereldtitel en één Paralympische titel. En toch denk ik altijd dat het nog beter kan. Misschien plak ik er nog wel een paar jaar aan vast.."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant