Grete 52. Foto: Wim te Selle
Grete 52. Foto: Wim te Selle

Oudste koeien in de prijzen op fokveedag Oost-Gelderland

Algemeen

EIBERGEN - De fokveedag Oost-Gelderland vond zaterdag 24 september onder prachtige weersomstandigheden plaats. Ook de koeien stonden er stralend bij en lieten zich van hun beste kant zien. De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag, waarbij duurzaamheid ook beloond werd.

Vanaf 6.30 uur was het druk op de wasplaats van terrein De Nieuwe Maat in Eibergen. Bij aanvang van de keuring stonden de koeien dan ook prachtig geknipt en gewassen klaar om beoordeeld te worden door de jury. Koeien worden beoordeeld op basis van lichaamsbouw, vorm en aanhechting van het uier en de soepelheid waarmee zij door de ring lopen. De beste koeien van het ochtendprogramma mochten terugkomen in de kampioenskeuring.

Kampioenen
De prijzen in de kampioenskeuring werden mooi verdeeld, waarbij de maatschap Te Brummelstroete-Grevers-te Selle uit Winterswijk-Huppel het meest succesvol was met drie kampioenen.
Kampioenstitels bij roodbont vaarzen was voor Henry ten Have (Harreveld), middenklasse voor Wim van Eerden (Aalten) en bij de oude koeien voor de familie Uenk-Luiten (Aalten).
Bij zwartbont behaalde de familie Te Selle (Winterswijk-Ratum) de kampioenstitel bij de vaarzen en waren de titels in de middenklasse en bij de oude koeien voor de Mts. Te Brummelstroete-Grevers-te Selle.

Duurzame koeien
Duurzaamheid werd deze dag ook beloond met reservekampioenschappen voor Paulien 564 van Mts. Groot-Wassink uit Rekken en Grete 52 van Mts. Te Brummelstroete-Grevers-te Selle. Beide koeien produceerden in hun leven al 142.500 kg respectievelijk 135.000 kg melk en zien er daarbij nog uitstekend uit.

Bedrijfsgroep
Naast de individuele koeienkeuring werden er door de inzenders ook bedrijfsgroepen (vier koeien) samengesteld. Uniformiteit en kwaliteit zijn hierbij de belangrijkste criteria. De prijzen hiervoor gingen naar de maatschap Ordelman uit Gelselaar (roodbont) en Mts. Te Brummelstroete-Grevers-te Selle (zwartbont).

Paulien 564. Foto: Wim te Selle

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant