De bordjes 'verkocht' prijken inmiddels voor Villa Adriana. Foto: Henri Walterbos
De bordjes 'verkocht' prijken inmiddels voor Villa Adriana. Foto: Henri Walterbos

UPDATE: Naam nieuwe brouwerij Groenlo bekend: Brouwersnös

Algemeen

GROENLO - De kogel is door de kerk. Villa Adriana is aangekocht door de initiators van de nieuwe brouwerij, Jos Oostendorp en de neven Andries en Frans de Groen. De brouwerij heeft nu ook een naam: Brouwersnös. 

Door Henri Walterbos

Afgelopen vrijdag 14 oktober kwam aan alle onzekerheid een eind toen de handtekeningen werden gezet onder de aktes en het driemanschap eigenaar werd van het monumentale pand en alles wat daarbij hoort. Met de aankoop komt Villa Adriana voor een groot deel weer in bezit van de familie de Groen, dat in de vorige eeuw reeds decennialang eigenaar van het pand was dat naast de voormalige Grolsch Bierbrouwerij gebouwd was.

Het pand deed dienst als directeurswoning. Jos Oostendorp, die straks het gezicht van 'Brouwersnös' gaat worden, is enorm blij dat alles rondgekomen is. "Alles rondom de nieuwe brouwerij gebeurde bij ons met gemengde gevoelens. We waren immers nog geen eigenaar van het pand. We zijn al diverse keren bezig geweest op het terrein voor onderzoeken en dergelijke. Dan moet je dat steeds weer regelen met de eigenaar van het pand. Het voelt nu een stuk prettiger om er rond te lopen met een eigen sleutel." Naast blijdschap is er ook opluchting. "Er werd steeds weer gesproken over Plan B, waar we zelf mee kwamen, maar voor ons was er eigenlijk al helemaal geen Plan B meer. Als de gemeenteraad op 20 september niet ingestemd had, dan was de kans groot geweest dat het plan afgeblazen was. Dan was het in ieder geval heel erg moeilijk geworden, al zit opgeven niet in onze aard."

'Brouwersnest'
De naam waaronder de brouwerij haar speciaalbieren gaat produceren is Brouwersnös, vrij vertaald: brouwersnest. "We hebben er lang over nagedacht en wilden dat het toch wel iets Grols was, iets Achterhoeks. Het mocht voor ons ook wel een naam met een knipoog zijn. Villa Adriana is vanwege de geschiedenis van de brouwersfamilie de Groen van Grolsch natuurlijk een brouwersnest geweest en het wordt straks een broedplaats voor nieuwe biertjes. In een nest worden mooie dingen geboren. Daarnaast mag het ook wel iets ondeugends hebben. We gaan niet alleen brave biertjes brouwen. Over de schrijfwijze hebben we het met specialisten en Grolsen gehad." Met de lancering van de naam werd tegelijkertijd de Facebookpagina van de nieuwe brouwerij gelanceerd. "Hier kunnen mensen de ontwikkelingen volgen van alles rondom de brouwerij."

Genieten
Inmiddels durft Jos ook te genieten en durft hij zelfs al hardop te dromen. "Dat lijkt me echt prachtig straks, als de bootjes aanleggen en de mensen in de tuin tussen de brouwerij en de villa kunnen wandelen, en eventueel binnenlopen om te proeven. Mooi man." Hij straalt met zijn hele gezicht als hij het uitspreekt. Voordat de brouwerij operationeel is, zal er echter nog wel het nodige water door de Grolse grachten stromen. Brouwersnös wil 1 januari 2018 haar deuren openen. "Het is nog een heel traject wat we doorlopen moeten. Als we 1 januari 2018 open willen gaan, dan houdt dat in dat we januari 2017 de vergunningen rond zouden moeten hebben. November 2017 willen we dan graag klaar zijn zodat we nog twee maanden hebben om de puntjes op de i te zetten," kijkt Oostendorp vooruit. "Nu kunnen we echt verder."

1615
Dat Grolsch nog diep geworteld zit bij Oostendorp bleek wel toen hij voor een interview gevraagd werd voor lokale omroep Gelre FM. "Als tijdstip voor het telefonische gesprek werd kwart over vier afgesproken. Geheel toevallig. "Hee, 16.15 uur dus! Grappig", lacht Oostendorp. In 1615 was het namelijk gildemeester Peter Cuyper die voor het eerst Grolsch bier brouwde en introduceerde in de kelder van het huidige Brouwhuys de Lange Gang. Oostendorp was evenals de neven de Groen jarenlang aan de brouwerij verbonden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant