S.V. Grol in Groenlo heeft 2½ kunstgrasveld waaronder het hoofdveld. Foto: Theo Huijskes
S.V. Grol in Groenlo heeft 2½ kunstgrasveld waaronder het hoofdveld. Foto: Theo Huijskes

Raad Oost Gelre bezorgd over problematiek kunstgras

Algemeen

'De gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen!'

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De fractie van D66 was bij monde van voorzitter Jerry van der Meulen, tijdens de raadsvergadering van dinsdag 18 oktober kort en duidelijk: "Het college van burgemeester en wethouders moet direct besluiten om het spelen op de huidige kunstgrasvelden binnen de gemeente te verbieden." Het was even daarvoor Frits Schmidt, fractievoorzitter van OOG, die met een uitgebreide vraag zijn zorg uitsprak over mogelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid bij spelen op kunstgras . Een constatering waar woordvoerder Richard Klein Tank van de PvdA zich helemaal bij kon aansluiten.

Frits Schmidt memoreerde dat de tv-uitzending van Zembla van begin deze maand over de gevaren van het spelen op kunstgrasvelden met het rubbergranulaat de gemoederen behoorlijk bezighoudt en dat ook in de gemeente Oost Gelre.
"Helaas is er momenteel geen duidelijkheid over de gevolgen van het spelen op velden met het genoemde infill. Het huiswerk van het onderzoeksbureau IndusTox wordt betwijfeld en het RIVM en de GGD geven voorlopig het advies: gewoon spelen en na afloop goed douchen. Uiteraard pleit men voor nader onderzoek, maar indien later blijkt dat we mogelijk toch te maken krijgen met ernstige gevolgen voor de volksgezondheid, dan is een advies als 'goed douchen' natuurlijk een lachertje", aldus Schmidt, die zich vervolgens afvroeg wie in dat geval het boetekleed aantrekt.
"Hebben wij met ons allen dan zo weinig geleerd van de gevolgen van bijvoorbeeld asbest? Een product dat aanvankelijk werd verkocht als uitstekend bouwmateriaal en pas vele jaren later werd aangemerkt als het meest kankerverwekkende materiaal."

Standpunt heroverwegen
Zoals bekend hebben burgemeester en wethouders laten weten dat men zich als gemeente aansluit bij het advies van het RIVM en de GGD en dientengevolge de keuze om op kunstgras te gaan sporten overlaat aan de sporters zelf en hun ouders.
Schmidt daarover: "De gemeente stelt zich hiermee, met de woorden 'het is uw eigen keuze', niet aansprakelijk. Dit laatste zegt mijns inziens eigenlijk al genoeg. En dit alles ook nog eens in een tijd waarin wij dezelfde jeugd wel met het nemen van de nodige maatregelen beschermen tegen de gevolgen van roken en alcohol." De woordvoerder van de fractie Onafhankelijken Oost Gelre ziet in het kader van de volksgezondheid een tegenstrijdigheid in het handelen van de gemeente en stelde het college daarom voor om haar standpunt te heroverwegen.
"Wij pretenderen niet de instanties te kunnen overklassen, maar er is begrijpelijk sprake van grote twijfel onder onze burgers. Vele clubs nemen het zekere voor het onzekere en gaan hun kunstgras met rubbergranulaat vervangen. Volgens het RIVM kunnen uit rubbergranulaat metaal, PAK's en weekmakers vrijkomen. PAK's en sommige weekmakers moeten volgens datzelfde RIVM nadrukkelijk gezien worden als kankerverwekkend. Het advies 'goed douchen' lijkt ons om die reden dan ook lichtzinnig, want ingeademd fataal stof verdwijnt niet door te douchen. Lichtzinnig omgaan met mogelijke gevaren voor de volksgezondheid, waaronder ook die van de jeugd, doe je niet. Wij snappen daarom niet dat de gemeente Oost Gele haar verantwoordelijkheid niet neemt op dit punt." Schmidt sloot zijn vraagstellende betoog af met de opmerking dat de fractie van OOG liever ziet dat de gemeente, hangende het nadere onderzoek, samen met de betrokken clubs serieus bekijkt of het voetbalprogramma zodanig kan worden aangepast dat tijdelijk spelen op andere velden tot de mogelijkheden behoort.

GGD is gezaghebbend
Verantwoordelijk wethouder Jos Hoenderboom reageerde met de woorden dat ook het college is geschrokken van alle zorgwekkende berichten.
"Wij hebben ook absoluut niet stilgezeten en niets gedaan. Persoonlijk heb ik de uitzending van Zembla tweemaal bekeken en vervolgens is de materie uitvoerig aan de orde geweest in het college. Dit had als uitkomst dat wij vooralsnog volledig vertrouwen op de adviezen van een viertal gerenommeerde instanties. Daarnaast hebben wij de bevindingen en conclusies van het college gedeeld met de voorzitters van de verenigingen binnen deze gemeente, die over dergelijke kunstgrasvelden beschikken. Daarbij is naar voren gekomen dat wij er samen op dezelfde wijze in staan."
Portefeuillehouder Hoenderboom stelde daarbij nadrukkelijk dat alle ontwikkelingen, zoals landelijk, regionaal alsmede binnen de betrokken clubs, op de voet worden gevolgd.
"Dat desalniettemin de sporters of de ouders en begeleiders een eigen overweging maken, is vanzelfsprekend geen enkel probleem. Daar hebben wij uiteraard alle begrip voor. Maar voor ons zijn de vier adviserende instanties voorlopig bepalend, waarbij wij de GGD voor ons als gemeente zien als een gezaghebbende adviseur."
Omdat vragensteller Frits Schmidt reageerde met de opmerking dat hij met het antwoord niet tevreden was, liet Hoenderboom nog wel de mogelijkheid open om met de betrokken verenigingen om de tafel te gaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant