Grollenaar Hans Kamperman pleit voor legalisering van hennepteelt voor wietolie. Foto: Kyra Broshuis
Grollenaar Hans Kamperman pleit voor legalisering van hennepteelt voor wietolie. Foto: Kyra Broshuis

Idealist Kamperman gebruikte hennepplanten voor wietolie

Algemeen

GROENLO - Hij wil zichzelf absoluut niet vrijpleiten. "Ik weet heel goed waar ik mee bezig was en heb bewust het risico gelopen op een aanhouding." De 64-jarige Kamperman had vijf hennepplanten in zijn tuin op een strookje grond van drie bij een meter. Afgelopen zondag werd hij opgepakt en nam de politie, volgens het krantenbericht in de Gelderlander, 9 kilo henneptoppen in beslag. "Dat waren volledige takken, nat van de regen en dus zwaar. Gedroogd is het vele malen minder." Kamperman wil graag zijn kant van het verhaal vertellen.

Door Kyra Broshuis

"Voor veel mensen, vooral kankerpatiënten, maakte ik wietolie. Een middel dat veel gebruikt wordt in het alternatieve circuit en waar veel mensen baat bij hebben. In Brazilië en Amerika is het een erkend medicijn, maar het is hier helaas niet verkrijgbaar voor een acceptabel bedrag. In het medische circuit betaal je ongeveer 200 euro voor een klein flesje. Ik maak het gratis voor mensen die dit hard nodig hebben. Het is volledig biologisch. Let wel, ik ben geen natuurgeneeskundige, maar veel mensen hebben baat bij wietolie, het werkt ook preventief. Het gaat me echt aan het hart dat ik de mensen nu niet aan hun medicijn kan helpen." Toch ziet Kamperman een lichtpuntje na zijn aanhouding: "Als we nu een stap vooruit kunnen maken dan is dit het waard. Het wordt namelijk hoog tijd dat de overheid stopt met de ondersteuning van de farmaceutische industrie. Deze industrie verdient miljarden met hun giftige chemokuren en dat over de rug van kankerpatiënten. Het zou fantastisch zijn als iedereen zijn eigen hennepplant in de tuin kan houden. Dat hoeft er maar een te zijn. Dan kan iedereen daar zelf medicinale hennepolie van maken. Ik ben voor legalisering, een hennepplant kun je namelijk niet patenteren en dan wordt de gezondheidszorg weer betaalbaar. Die legalisering moet dan zo georganiseerd worden dat farmaceutische bedrijven dit niet op kunnen pakken want dan gaat het namelijk weer om geld."

Legalisering
Voor Kamperman is het onbegrijpelijk dat de overheid de hennepteelt in het criminele circuit houdt. "Als het voor iedereen toegestaan wordt om een plant te houden, dan kunnen we iedereen van dit middel voorzien. Hennep is echt een wonderplant. Ik sta gelukkig niet alleen in mijn mening. Iedereen kent wel iemand die medicinale hennepolie gebruikt. In Canada, waar ik vaak kom, gebruiken de Indianen dit al ruim tweeduizend jaar. In Nederland krijgen kankerpatiënten standaard een chemokuur aangeboden. Dat kost ongelooflijk veel geld en maakt ook de rest van het lichaam kapot. Het is puur vergif."

In januari moet Kamperman voorkomen. "Het is afwachten wat daar uit komt. Maar welke straf ik ook krijg; als ik hiermee een hele kleine stap richting legaliseren heb gedaan, is het alles waard geweest. Maar die mensen die nu hun medicijn niet krijgen, omdat de oogst in beslag is genomen, schieten daar natuurlijk niets mee op. Ik had er veel mensen mee kunnen helpen, daar kan ik om janken."

Kamperman raadt mensen die meer willen weten aan om de film 'The Rick Simpson Story' te kijken op YouTube. Ook op www.stichtingmediewiet.nl staat veel belangrijke informatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant