Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen

Volgens de Torenwachter 'leeft' het gemeentehuis niet meer

Hallo dan, beste Grollenaren, maakt u zich nog wel eens zorgen om het gemeentehuis? Welk gemeentehuis, vraagt u. Precies daar zit 'm de kneep. Het gemeentehuis in Lichtenvoorde wordt nu verbouwd, gemoderniseerd, wat uitgebreid und so weiter. Maar geen mens dat d'r nog interesse in heeft. Dat is verdorie weleens anders geweest! Dat het gemeentehuis in Lichtenvoorde bijna werd bestormd, dat ze daar een mastodont wilden neerzetten, dat het te duur werd, dat er een wethouder over is gestruikeld en dat het reuring, oproer, volksbewegingen en intensieve borrelpraat gaf. Dat allemaal. Niks meer van over.

Vorige week in de Groenlose Gids onder de gemeenteberichten en het zo mogelijk nog opwindender kopje 'Oost Gelre informeert' de mededeling: 'Voortgang verbouwing gemeentehuis vordert gestaag'. Keurige zin, niet dát op aan te merken. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Alles vordert gestaag. Ik weet niet meer wat de totale kosten zijn, maar ik las nu dat de taakstellende bezuiniging op aangevraagd budget niet helemaal haalbaar is. Wederom prachtige zin. Het betekent gewoon dat het meer geld kost; de bezuiniging wordt niet gehaald, dus de bezuiniging wordt minder maar daar staat tegenover dat de uitgave meer wordt. Dus dan blijf het toch gelijk. Of zie ik dat nu weer verkeerd? Het gaat om een bedrag van €200.000, - dus dat is gewoon helemaal niks. Dat is per inwoner van Oost Gelre nog niet eens een bedrag van €7, -. En als je dat dan over een periode van 30 jaar uitsmeert dan is het zelfs helemaal niets meer, dan bestaat het bedrag feitelijk niet eens meer.

Maar eigenlijk is het zo dat meer uitgaven geld opleveren. Dat moet je dan maar eens uitleggen Torenwachter. Dat ga ik ook doen. Kijk, er is langzamerhand sprake van een negatieve rente; je krijgt dus geld als je geld leent. Dus dat is bij de gemeente ook van toepassing en hoe meer ze uitgeven, hoe meer ze moeten lenen en hoe meer ze dan terugkrijgen. Als je goed doorredeneert - en dat doe ik - dan leidt een 'taakstellende bezuiniging van de gemeente' dus tot minder inkomsten. En daarom is het gewoon hartstikke mooi dat die bezuiniging niet wordt gehaald. Dat hebben ze daar op het verre gemeentehuis in Lichtenvoorde hartstikke goed bekeken.

En het gemeentehuis wordt ook wat groter las ik. Is dat nodig zal een pinnig mens zich afvragen. Dat is niet altijd de vraag; de vraag is of je d'r uiteindelijk wat aan hebt. Op den duur verdwijnen gemeentehuizen, net als banken al bijna zijn verdwenen. Alles digitaliseert en straks krijgen we vanuit een of ander verzendpunt onze pas toegestuurd, via een of ander onbegrijpelijke instituut de aanslagen en zo gaat het verder. Ambtenaren zitten thuis met een kop koffie op toetsen of schermen te drukken.

En dan heb je straks zult u roepen een groot verbouwd gemeentehuis. Wat moeten we daarmee?.

Ik word altijd een beetje kriegelig van die mensen die overal wat achter zoeken, overal beren op de weg zien staan die er niet zijn. Af en toe een wolf maar dan heb je het ook wel gehad. Dan hebben we straks een voormalig gemeentehuis dat er modern uitzag in de tijd waar het voor diende. En wat gebeurt er dan? Dan moet je het gewoon zien als een museum. Dan is er een gids die vertelt wat het ooit is geweest, erg leuk verhaal over verbouwingen en zo. En dat het nu dan een museum is; eindelijk heeft Lichtenvoorde een gebouw dat te bezichtigen is.

Mooi toch?


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant