Afbeelding

Zwaleman | Muntjak

Algemeen

Muntjak

Afgelopen week nog een horrorclown tegengekomen? Ik wil wedden van niet. Het is immers wel duidelijk, dat dat hele gedoe rond killer clowns niet meer was dan een broodje aap. Een paar kinderen in Almere beweerden door zo'n griezel te zijn bedreigd (waarschijnlijk verzonnen, in ieder geval geen spoor van bewijs) en plotseling zagen allerlei andere mensen ze ook. Horror-clowns in Oss, Groesbeek, Arnhem, Apeldoorn, Woerden. Kortom: waar niet eigenlijk? Nou, niet in de Achterhoek dus. Bij mijn weten is er in onze regio niet één horror-clown gezien. Lopen we hier achter dan? Nee, natuurlijk niet. Het heeft met ons zelf te maken. Wij Achterhoekers zijn nu eenmaal nuchtere mensen. Ons krijgen ze niet zo snel gek!

Want zoveel is inmiddels wel duidelijk geworden: we hebben te maken gehad met een hype, een broodje aap. Bijna al die clowns bleken achteraf het product van een tikje te grote verbeeldingskracht. Natuurlijk, er werden er een paar van vlees en bloed door de politie opgepakt, maar dat waren zielige neppers. Bij eentje, in Oldenzaal, ging het om een veertienjarig meisje. Zij mag nu bij Bureau Halt het verschil leren tussen echt leuk en slechte humor.

Blijkbaar hebben wij mensen er behoefte aan, elkaar van tijd tot tijd gek te maken. Niet voor niets volgt de ene hype de andere op. Steeds sneller ook, dankzij de nieuwe media als Twitter en Facebook. Die hebben het hypen grotendeels overgenomen van de oude krant, radio en televisie. Al doen die laatste nog wel hun best het een beetje bij te houden.

Dat was nog niet eens zo heel lang geleden wel anders. Wie voor pakweg twintig jaar een hype wilde beginnen had absoluut de medewerking van de (plaatselijke) krant nodig. Om het vuurtje aan te steken, zullen we maar zeggen. Dat ging in de zomermaanden, de komkommertijd, wat makkelijker dan in de rest van het jaar. Daarom hebben we ons met z'n allen jarenlang vooral in de vakantiemaanden druk gemaakt over allerlei onwaarschijnlijke verschijnselen. Met als absolute uitschieter de poema die elf jaar geleden de Veluwe onveilig maakte. De kranten stonden er bol van, maar dat er echt zo'n grote kat rondliep is nooit bewezen.

Geen broodje aap was in 1998 het opduiken van muntjaks in Het Grote Veld tussen Lochem en Vorden. Ik was daar in die tijd als journalist werkzaam en heb er nog persoonlijk voor gezorgd, dat die exotische hertensoort voorpaginanieuws werd. Muntjaks komen oorspronkelijk uit Azië en horen in Europa niet thuis. De dieren in het Grote Veld waren dan ook wel zeker exemplaren die uit gevangenschap waren ontsnapt. Of afstammelingen daarvan. Maar dat ze er waren staat vast. Onder andere trouwens door een gedegen onderzoek dat later in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd. Waaruit overigens ook bleek dat de hele populatie (er moeten er een stuk of vijftien zijn geweest) inmiddels is verdwenen.

Destijds baarden de muntjaks bij Lochem veel opzien, en ik heb er met mijn collega's heel wat over geschreven. Maar zelf heb ik nooit zo'n beest in het echt gezien. Tot een paar weken geleden. Op wandelvakantie in het Sauerland stonden mijn geliefde en ik oog in oog met een ree. Tenminste, dat dachten we eerst. Maar het was wel een kleintje. Een bijzonder groot uitgevallen haas leek het wel. Zou dit misschien……. ?

Weer thuis heb ik even gegoogled en ja hoor: In het Sauerland komen momenteel muntjaks voor. De Neue Westfälische Zeitung en de Westfälische Rundschau meldden het onlangs als groot nieuws. Met daarbij de verzekering dat het geen Ammenmärchen was. De uitdrukking Brötchen Affe kennen de Duitsers niet....

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant