Economische visie ter vaststelling naar de raad

Algemeen

Aandacht voor jonge ondernemers staat centraal

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre is er alles aan gelegen om de gemeente ook in de komende jaren vitaal te houden, zodat er onder andere voldoende werkgelegenheid is en blijft. Daarenboven ziet men het als een belangrijke uitdaging om jonge ondernemers de gelegenheid en de faciliteiten te kunnen aanreiken om hun ambitieuze plannen in de praktijk te kunnen brengen. Onder het mom 'Economie voorop!' heeft het college daarom een uitgebreide visie opgesteld, die ter vaststelling aan de raad van Oost Gelre zal worden voorgelegd.

In haar toelichting tijdens de persbijeenkomst van de afgelopen week is verantwoordelijk wethouder Marieke bijzonder duidelijk in haar toelichting. "De vragen die wij onszelf hebben gesteld - zoals: hoe houden we Oost Gelre ook in de toekomst vitaal, hoe houden we Oost Gelre aantrekkelijk om er te blijven wonen, werken en te recreëren? - hebben wij proberen te beantwoorden in deze visie. Er komt veel op ons af: krimp, vergrijzing, afnemende woningbouw, een platteland dat onder druk staat, landelijke ontwikkelingen, decentralisaties, noem maar op. Ontwikkelingen die dus ook de vitaliteit van Oost Gelre onder druk zetten. Hoe gaan we hier mee aan de slag?"
Al deze vragen zijn vanzelfsprekend niet nieuw. Met al deze open stellingen is reeds in 2013 een discussie gestart met de gemeenteraad en de burgers van Oost Gelre. Het doel was om antwoorden te vinden en te komen tot een richting, een strategie. De daaruit voortgekomen algemene conclusie is dat de gemeente Oost Gelre het nog niet zo slecht doet.
Marieke Frank: "Wij staan voor alle ondernemers binnen deze gemeente in het algemeen en voor jonge ondernemers met uitdagingen in het bijzonder. Dat is ook één van de pijlers van een gemaakte uitgebreide analyse. In het verlengde daarvan wordt er veel gedaan aan marketing en promotie. Verder is er regelmatig overleg met de Industriële Kring, blijven wij lobbyen voor een betere bereikbaarheid, worden daar waar mogelijk subsidies aangeboord en verstrekt en wordt er alles aan gedaan om het bedrijventerrein op peil te houden."
Om de totale situatie ook van dichtbij te kunnen waarnemen en beoordelen, worden er regelmatig bedrijfsbezoeken afgelegd. Samen met burgemeester Annette Bronsvoort werkt wethouder economische zaken Marieke Frank op jaarbasis circa tien werkbezoeken af.

Ondernemers optimaal faciliteren
In het voorwoord van de door de raad vast te stellen economische visie stelt het college dat een sterke economie één van de belangrijkste voorwaarden is om te kunnen blijven bouwen aan een gezonde gemeente. "Werk is daarbij één van de belangrijkste pijlers. Werk biedt mensen immers de kans tot ontwikkeling, het bevordert de integratie, biedt sociale contacten en structuur en betrekt de burger bij de samenleving. Participatie, zelfontplooiing en inkomen staan in nauwe relatie tot gezondheid en welzijn."
De gemeentelijke rol ligt in het nemen van verantwoordelijkheid voor het algemene vestigingsklimaat, het faciliteren en stimuleren van ondernemerschap, bijdragen aan netwerken en verbindingen in de regio, bijdragen aan de verbinding onderwijs en arbeidsmarkt, zorgen voor goede woonvoorzieningen en geschikte werklocaties.
Marieke Frank: "Omdat wij als lagere overheid zelf niet of nauwelijks banen kunnen creëren, zijn wij ons er terdege van bewust hoe belangrijk het is om ondernemers optimaal te faciliteren. Zij moeten ervoor zorgen dat nieuwe banen worden gecreëerd en bestaande banen behouden blijven. Een open houding naar ondernemers en meer flexibiliteit in het toepassen van regelgeving is dan ook van groot belang."
De economische visie wordt op 8 november behandeld in de raadscommissie en op 22 november aan de gemeenteraad ter vaststelling voorgelegd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant