De nieuw- verbouw van het gemeentehuis vordert. Foto: Theo Huijskes
De nieuw- verbouw van het gemeentehuis vordert. Foto: Theo Huijskes

Raad gaat akkoord met extra krediet voor gemeentehuis

Algemeen

VVD en Nieuwe Liberalen OG stemmen tegen

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De gemeenteraad van Oost Gelre heeft in de afgelopen week ingestemd met de beschikbaarstelling van een extra krediet van 201.000 euro voor de ver- c.q. nieuwbouw van het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Zoals bekend kan als gevolg van tegenvallende bouwomstandigheden, alsmede het feit dat er nog aanvullende voorzieningen moeten worden opgenomen, de door de raad opgelegde taakstellende bezuiniging van 850.000 euro niet worden gehaald. Dit heeft onder andere ook te maken met het gegeven dat door het aantrekken van de markt het gehoopte aanbestedingsvoordeel is uitgebleven.

Zoals tijdens de raadscommissievergadering reeds bleek, stemden de fracties van de VVD en de Nieuwe Liberalen Oost Gelre tegen. VVD-woordvoerder Bart Porskamp beperkte zich in een afgelegde stemverklaring tot een eerder door deze fractie kenbaar gemaakt standpunt dat men zich niet kan verenigen met het feit dat er gekozen is voor een te dure flexibele variant. Jos Wolterink, voorzitter van de NLOG, herhaalde daarbij nog eens dat er in de visie van zijn fractie een bedrag van maar liefst 350.000 euro verloren is gegaan door zaken als de gemoderniseerde entree en ontvangstruimte, alsmede vernieuwde en opnieuw geschilderde inrichting te vernietigen.

Onderzoek basisscholen Groenlo
Op een vraag van VVD-raadslid Kees Porskamp over de huidige gang van zaken met betrekking tot de basisscholen in Groenlo, antwoordde verantwoordelijk wethouder René Hoijtink dat de drie schoolbesturen het een en ander in gang hebben gezet.
Porskamp: "Eerder is aangegeven dat er op 10 oktober een overleg heeft plaatsgevonden, waarvoor de schoolbesturen van Oponoa, Accent en Delta waren uitgenodigd. Daarbij werd tevens vermeld dat er van Delta geen vertegenwoordiger aanwezig was en dat ze ook in een later stadium niet gereageerd hebben. Is er inmiddels wel iets vernomen van Delta?"
Wethouder Hoijtink in een reactie: "Er is van onze kant niet alleen contact geweest met Delta, ook hebben de drie schoolbesturen gezamenlijk een verzoek ingediend voor een krediet, benodigd voor een onderzoek naar de eventuele samenvoeging en vervolgens huisvesting van de Groenlose basisscholen. De kredietaanvraag wordt in de raadsvergadering van februari ter besluitvorming voorgelegd."

Panden Kevelderstraat 22-24
Daarnaast wendde VVD'er Kees Porskamp zich naar aanleiding van een artikel in deze krant tot het college van burgemeester en wethouders met een vraag over de gang van zaken met betrekking tot de panden 22-24 in de Kevelderstraat in Groenlo. "De VVD vindt het positief dat het college besloten heeft om flexibel om te gaan met het verschuiven van plancapaciteit bij het plan Kevelderstraat 22-24. Wij pleiten immers al geruime tijd voor het leveren van maatwerkoplossingen, waarbij er gedacht moet worden in kansen en mogelijkheden. Maar wat is de reden dat er bij de daarmee gepaard gaande procedures zoveel vertraging optreedt, dat de initiatiefnemers bijna besloten hadden om de panden te verkopen? Waarom heeft het college hier niet pro-actiever gehandeld en wat denkt men eraan te doen om dergelijke procedures in de toekomst sneller te laten verlopen", aldus Porskamp.
Wethouder Vincent van Uem reageerde met de opmerking dat alles in goed overleg met de initiatiefnemers is afgehandeld. "In januari van dit jaar is het complete plan ter goedkeuring voorgelegd. Vervolgens heeft het afkomen van de omgevingsvergunning de nodige vertraging ondervonden omdat er enkele bezwaren waren ingediend. Maar in dit soort zaken geldt dat de totstandkoming van een goed plan ook de nodige tijd vergt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant