Afbeelding

Met respect voor Eefsele

Algemeen

Het heeft zoals vele kleine, gemoedelijke gemeenschappen in het Achterhoekse land nooit een eigen katholieke kerk gekend, laat staan een eigen kleuter- annex basisschooltje en zelfs geen eigen marktpleintje met een rustiek zithoekje onder een oude lindeboom. Er was of is nooit een echt dorpscafé te vinden met daarin een specifiek voor de eigen boeren en overige burgers bestemde stamtafel. Daarnaast ook geen eigen voetbalclub, dat op een idyllisch gelegen veldje in een aangrenzend weiland een balletje kon trappen.
Ik heb het hier beste lezers over het tot de gemeente Oost Gelre behorende buurtschap Eefsele. Mijn aandacht voor dit buurtschap, via deze column in de weekbladen Elna en Groenlose Gids van deze week, is het gevolg van een onlangs uitgegeven boekwerkje 'Eefsele - Erven van Eefsele door de tijd'. Als lid van de plaatselijke Oudheidkundige Vereniging kreeg ik, volgens een geheel bij die club passende, tevens bewonderenswaardige traditie, het boekwerkje onlangs netjes thuisbezorgd. En wat mij bij de eerste blik op de fraaie product direct opviel, was de tekst: 'Geschreven door en voor de gemeenschap'. En dit laatste is nu juist de basis voor het gegeven dat de gemeenschapszin, beter gezegd de hechte saamhorigheid binnen het buurtschap Eefsele, nog steeds hoogtij viert. Daarom mijn kop: Met respect voor Eefsele ……

De Eefselenaren hebben een sterk wij-gevoel en dit laatste manifesteert zich sedert mensenheugenis alleen al in de vorm van een voorbeeldig 'noaberschap'. Bij geluk en verdriet, bij trouw en rouw of nog beter gezegd bij gewone en ongewone omstandigheden, men staat te allen tijde voor elkaar klaar en men is er te allen tijde voor elkaar. Dat dit binnen de gemeente Oost Gelre, en dat in het bijzonder binnen de kerkdorpen of kleine kernen, geen zeldzame eigenschap is, weet ik natuurlijk ook. Maar ik wil het hier beklemtonen omdat het in dit geval een toch wel bijzonder kleine gemeenschap betreft. En dat deze, kleine saamhorige gemeenschap het nog steeds weet te presteren om anno 2016 een volksfeest als de Eefseler Kermis op touw te zetten en niet te vergeten in de weken voorafgaande aan Aswoensdag een jaarlijks carnavalsfestijn onder aanvoering van De Noamatters, verdient in mijn beleving een groot compliment en een vermelding in deze kranten!

Velen met mij hebben het vaak geroepen en geschreven: 'Waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn!' Eefsele bewijst het telkenmale en dat niet alleen met volks- en andere feesten, alsmede met activiteiten als het tweejaarlijkse gebeuren 'De Noamat', een groots opgezette bingoavond, alsmede een 55+ avond, maar ook met serieuze zaken zoals de historie van Eefsele, voorheen Eeffersello geheten. Schreef in vroegere jaren wijlen journalist Harrie Blanken, geboren en getogen Grollenaar maar tevens zijn hart verpand hebbende aan Eefsele, het boek 'Eefsele bij de tijd', de huidige door een viertal enthousiaste Eefselenaren samengestelde uitgave mag er ook zijn. Met name de 49 beschreven en met mooie foto's geïllustreerde Erven Eefsele zijn het bekijken c.q. besturen meer dan de moeite waard.
Wat overigens heel bijzonder is en blijft, en dit ook na hierover de nodige informatie ingewonnen te hebben, is het feit dat niemand, en daaronder ook geboren en getogen Eefselenaren, niet het exacte aantal burgers kunnen aangeven dat deze gemeenschap telt. Zelfs de afdeling Burgerzaken ter gemeentesecretarie moet het antwoord schuldig blijven. Dit geeft enerzijds aan dat iedereen binnen het buurtschap welkom is en zich, indien gewenst, mag aansluiten, en heeft anderzijds te maken met de gemeentelijke herindeling en in het bijzonder met de geografische c.q. planologische ontwikkelingen door de jaren heen. Eefsele behoorde officieel altijd tot (de gemeente) Groenlo, maar door de ontwikkelingen met betrekking tot de aanleg (eind zeventiger jaren) van de Rondweg nabij Groenlo en de invulling van het plan Papendijk-Zuid met een aantal nieuwe woonwijken, is het aantal Eefselenaren niet meer aan te geven. Maar wat maakt het ook uit, Eefsele, en dat met 400, 500 of 600 burgers c.q. aanhangers, is en blijft onaantastbaar!


Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant