‘Eat to meet’ in CC De Bron. Foto: Theo Huijskes
‘Eat to meet’ in CC De Bron. Foto: Theo Huijskes

Nieuwkomers en burgers uit Groenlo dineren samen

Algemeen

Eerste editie van 'Eat to meet' groot succes

Door Theo Huijskes

GROENLO - Met een brede lach op haar gezicht loopt ze trots door de als dinerzaal ingerichte en helemaal in kerstsfeer aangeklede theaterruimte van CC De Bron. "Voor mij is vandaag een grote droom in vervulling gegaan. Alle tafels zijn bezet. Bijna honderd blije en goedgemutste nieuwkomers en burgers, die in het kader van 'Eat to meet' gezamenlijk zijn aangeschoven voor een driegangendiner. Een mooier voorbeeld van verbinding bestaat er niet. Dit geeft mij een magisch gevoel."

Mede-initiatiefneemster Eline Janssen (23) is de koning te rijk over de in alle opzichten geslaagde dinersetting. Samen met zus Julia (21) en haar ouders Johnny en Rianne is een gezamenlijke hartenwens werkelijkheid geworden.
"Wij hebben het natuurlijk niet alleen gedaan", vult pa Johnny Janssen aan. "De medewerking van alle kanten is enorm, waarbij zeker de gemeente Oost Gelre, Vluchtelingenwerk Groenlo, CC De Bron, BS22 en AH en in het bijzonder al die individuele vrijwilligers, die allerlei hand- en spandiensten verrichten, niet onvermeld mogen blijven."
Vrijwillig contactpersoon van Vluchtelingenwerk Groenlo Wilma van der Donk, als gevolg van een vakantie op het Griekse eiland Lesbos sedert een jaar helemaal in de ban geraakt van de behartiging van de belangen van vluchtelingen en asielzoekers, steekt in een toespraak haar bewondering voor het initiatief van de familie Janssen niet onder stoelen of banken. "Ik ben super trots op Groenlo!"

Nieuwkomer Merhawi is 24 jaar en is gevlucht uit het Afrikaanse land Eritrea. Merhawi verblijft inmiddels ruim twee jaar in Nederland, woont als alleenstaande in de Canisiushof in Groenlo, volgt een opleiding en wil aan het werk als stratenmaker, waarvoor hij momenteel stage loopt. In goed Nederlands vertelt hij hoe hij de meeting ondergaat. "Ik woon graag in Groenlo, maar voel mij vaak erg eenzaam. Fijn zou ik het vinden dat de mensen mij accepteren zoals ik ben. Wat ik hier vanavond meemaak, doet mij heel goed. Ik wil iedereen daarvoor bedanken."
De dankbare gevoelens zijn bij tal van gezichten van aanwezige nieuwkomers af te lezen op het moment dat zij voorafgaande aan de derde dinergang (het toetje) andermaal van plaats wisselen. "Dit hebben wij bewust geïntroduceerd om zoveel mogelijk mensen op één avond met elkaar in contact te laten komen", aldus een gelukkige familie Janssen.
Ook Eritreeër Merhawi maakt zich op voor de derde gang, terwijl hij het kleurrijke kaartje koestert met daarop in Nederlands en Arabisch de tekst 'Ik ben net als jij!'

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant