Mestvergister nee.Foto: Kyra Broshuis
Mestvergister nee.Foto: Kyra Broshuis

Stichting Megamestvergister Groenlo Nee bereidt zich voor op langdurig juridisch proces

Algemeen

GROENLO - Nu initiatiefnemer RMS uit Duitsland heeft aangekondigd een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning in de te dienen, staat de Stichting Megavergister Groenlo Nee op scherp. De stichting zal, indien nodig, de juridische weg bewandelen om de realisatie van de mestvergister op De Laarberg tegen te houden.

Door Kyra Broshuis

Duidelijk rapport
Voor woordvoerder Paul Wallerbos van de stichting is het een duidelijk verhaal. "Dat RMS (met partner Van Westreenen uit Lichtenvoorde) de aanvraag voor de omgevingsvergunning heeft ingetrokken is veelzeggend. "RMS moest de afgelopen maanden alle risico's in kaart brengen en volledige openheid van zaken geven richting het bevoegd gezag (de Provincie). Als stichting hebben wij wel voorzien dat RMS niet aan die eisen kan voldoen. Al eerder hebben wij gewaarschuwd voor de complexiteit en risico's van grootschalige mestverwerking en dat levert dus nu wederom vertraging op."
Wallerbos heeft, met zijn achtergrond als procestechnoloog, het rapport van de Universiteit van Wageningen over de mestvergister aandachtig gelezen. "Dit onderzoek, specifiek gericht op deze installatie, laat duidelijk zien dat de hoeveel biogas die er opgewekt wordt, qua energie er ook weer in moet worden gestopt. Bij mestvergisting alleen kun je wel groen gas produceren maar bij deze mestvergister wordt vervolgens ook de mest verwerkt tot korrels. Die extra verwerkingsstap (mestverwerking) kost enorm veel energie die nodig is om o.a. het water (95%) uit de mest te laten verdampen. De mestkorrels die overblijven, moeten vervolgens ook thermisch behandeld worden om ziektekiemen te doden, dat kost nog meer extra energie. Onder de streep is er dan nauwelijks milieuwinst, blijkt uit het rapport".

Politiek op het verkeerde been gezet
Het stoort de stichting dat de plaatselijke politiek vanaf het begin op het verkeerde been is gezet door RMS. "Het zou gaan om een duurzame installatie, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. Ook zou het om een kleinschalige vergister gaan die lokale boeren in Oost Gelre van hun mest zou afhelpen terwijl later bleek dat het om de grootste mestvergister ter wereld gaat. RMS heeft daarnaast met die enorme schaalgrootte totaal geen ervaring: zij hebben jaren geleden twee vergistertjes gebouwd op boerderij-niveau, terwijl wij hier praten over de grootste industriële megamestvergister ooit ter wereld gebouwd, die dan ook 50 tot 60 miljoen euro gaat kosten."

De tegenargumenten
Dat de stichting tégen is, is duidelijk. Maar waarom precies? "Wij zijn tegen de enorme omvang van de vergister en die risico's die dat met zich meebrengt zoals stankoverlast en ontploffingsgevaar. De leefbaarheid van de burgers in Groenlo en omgeving zal zeker worden aangetast, gezien de slechte ervaringen met kleinere vergisters. Daarnaast vinden wij dat de burgers en het bedrijfsleven nog steeds doelbewust niet of nauwelijks worden geïnformeerd door de belanghebbende partijen." Ook vreest de stichting voor daling van de werkgelegenheid. "Wie wil er straks nog een bedrijf vestigen in de buurt van een dergelijke vergister? Er zijn nu al ondernemers op De Laarberg die vrezen voor een waardedaling van hun onroerend goed. Wat gaat deze fabriek betekenen voor Vestingstad, toerisme en recreatie? Een campinghouder op steenworpafstand maakt zich terecht grote zorgen. Wij verwachten dat RMS niet kan waarmaken wat ze beloven; de boeren zijn hun ingelegde geld nu al aan het kwijt raken."

Voorbereiden op rechtsgang
Terwijl RMS werkt aan de vergunningen, bereidt de stichting zich voor op een lange rechtsgang. "Samen met omwonenden en bedrijven zijn we bezig met het inschakelen van rechtsbijstand. We hebben daarnaast de samenwerking gezocht met een deskundige advocaat uit Nijmegen die de klappen van de zweep kent als het gaat om het juridisch aanvechten van mestvergisters. We werken daarnaast nauw samen met de Gelderse Natuur en Milieu Federatie en Leefbaar Buitengebied Gelderland." Dat niet iedereen even enthousiast is over de stichting, heeft Wallerbos ook persoonlijk ondervonden. "Ik krijg wel eens vervelende anonieme dreigtelefoontjes. Maar gelukkig ook veel positieve feedback van medestanders, zelfs van boeren. Wij hebben niets tegen de boeren maar maken ons wel grote zorgen om de toenemende excessen die de schaalvergroting in de intensieve veehouderij met zich meebrengt."
Het Lichtenvoordse bedrijf Van Westreenen, dat RMS begeleidt bij de verschillende aanvragen, heeft laten weten dat er geenszins sprake is van afstel. Zij melden dat het slechts een kleine vertraging betreft maar dat alle voorbereidingen gewoon doorgaan.
Wordt vervolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant