De onthulling van de gedenkplaat. Foto: PR
De onthulling van de gedenkplaat. Foto: PR

Gedenkplaat voor gesneuvelde vliegeniers onthuld

Algemeen

ZWILBROEK - Medewerkers van de Stichting Achterhoekse Vliegtuigwrak Opgravers Groep (AVOG) hebben op zaterdag 7 januari op het kerkhof van Zwilbroek een gedenkplaat onthuld die herinnert aan een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog.

Op 22 juni 1944 stortte boven het Zwilbroek een Britse Lancaster vliegmachine neer. Van de zeven bemanningsleden heeft slechts één het overleefd en deze kon via Nederland ontsnappen. De zes andere vliegeniers kwamen om het leven en werden de dag erop tijdelijk begraven op het Kerkhof van Zwilbroek. In mei 1946 werden de zes stoffelijke overschotten overgebracht en herbegraven op het Britse Erekerkhof in het Reichswald bij Kleef.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland ongeveer 6500 vliegtuigen neergestort waarvan circa 400 in de Achterhoek. Van veel vliegtuigen zijn echter de crashplaatsen niet bekend en staan de bemanningsleden nog altijd op de lijst der vermisten. Behalve dat de AVOG wil meehelpen deze vermiste vliegeniers te vinden en hun lot voor familie en nabestaanden ophelderen, wil zij ook een stuk geschiedenis van de Achterhoek bewaren voor de toekomst.

AVOG werd in 1972 opgericht door Jan Geerdinck en Peter Monasso. Deze beide heren hielden zich toen al bezig met het opgraven en verzamelen van vliegtuigwrakken en het vastleggen van de geschiedenis van de Luchtoorlog van 1940-1945. Later sloot Jan Mateman zich aan bij de initiatiefnemers. Sinds 1994 heeft AVOG een officiële Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) status. Op initiatief van AVOG werd in 1981 het Crashmuseum in Lievelde geopend, waarin een omvangrijke verzameling van vondsten wordt tentoongesteld en wordt toegelicht.

Bij de onthulling van de gedenkplaat op het Zwilbroeker Kerkhof waren ook afgevaardigden van de Schützenverein Zwillbrock en plaatselijke vertegenwoordigers van de Zwilbroeker Parochiegemeente aanwezig. Het idee voor deze gedenkplaat is afkomstig van Bruder Hubert Müller die 23 jaar lang, tot 2017, de Kerkgemeenschap in Zwilbroek heeft gediend.

De gedenkplaat staat in de directe omgeving van het Oorlogsmonument voor gesneuvelde Zwilbroekse soldaten. Het herinnert aan het noodlot van de zes omgekomen vliegeniers van de Britse Luchtmacht.


www.crashmuseum.nl



 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant