Ger Melissen, voorzitter van Vitaal op Weg en tevens gastspreker op 13 februari. Foto: PR
Ger Melissen, voorzitter van Vitaal op Weg en tevens gastspreker op 13 februari. Foto: PR

Vitaal op Weg wil beweegaanbod voor iedereen

Algemeen

Kenniscafé Sport Live op 13 februari in Doetinchem

Door Theo Huijskes

REGIO - "Stichting Vitaal op Weg stelt zich het creëren van een vitaal sport- en beweegklimaat voor alle leeftijden ten doel. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen, mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen en financieel minder draagkrachtige mensen. De stichting tracht haar doel te bereiken door onder andere het verbinden van verenigingen, organisaties, instellingen, bedrijfsleven en overheid."

Aan het woord is Ger Melissen uit Doetinchem, stichtingsvoorzitter van Vitaal op Weg.
"Onze insteek is om sport- organisaties c.q. verenigingen te ondersteunen bij hun inspanningen om een 'open club' te worden. Een open club is daarbij in onze ogen een club met een open houding en uitstraling, die samenwerking aangaat met lokale initiatieven en actief is binnen het gehele sociaal domein." Melissen beseft dat het vooralsnog een vorm van filosofie is, omdat er geen handleiding bestaat voor de ideale open club. "Maar hoe meer je samenwerkt, hoe opener je wordt, is daarbij het uitgangspunt. Vitaal op Weg streeft ernaar dat er voor ieder mens binnen de samenleving een passend beweegaanbod moet zijn. En juist dit laatste is alleen maar realiseerbaar door lokaal samen te werken met andere sport-, zorg- en welzijnsorganisaties, het lokale bedrijfsleven en de overheid."

Kenniscafé Sport Live
Melissen geeft daarbij aan dat Vitaal op Weg maar één bedoeling heeft en dat is het investeren in het 'praktisch' beter maken van (lokale) concepten op het gebied van sport, welzijn, zorg en onderwijs, waarbij tevens gebruik wordt gemaakt van elkaars kennis!
"Veranderingen in het sociaal domein vragen om een andere rol van zowel de overheid als de individuele burger. Een belangrijke drijfveer van Vitaal op Weg is daarom om niet alleen de zelfredzaamheid, maar met name de sociale innovatie te stimuleren. Daarbij is een juiste vorm van samenwerking van wezenlijk belang."
Op maandag 13 februari a.s. organiseert Vitaal op Weg samen met Kenniscentrum Sport het Kenniscafé Sport Live. Deze bijeenkomst, die plaatsvindt van 17.00 uur (inloop) en vervolgens van 17.30 uur tot 21.15 uur in het Sportcafé van de Topsporthal in Doetinchem, kent het thema 'De Draagkracht van de sportvereniging'. Daarbij komen tal van levende vragen aan de orde. Zoals bijvoorbeeld de vraag of sportverenigingen een rol hebben als het gaat om het terugdringen van overgewicht. Moet verder de beoefening van sport mogelijk worden gemaakt voor iedereen en dat ook nog eens in een rookvrije omgeving? Wat is de rol van de gemeente in al dit soort zaken? Hoe ontstaat in deze effectief samenspel tussen vrijwilligers, professionals en commerciële sportaanbieders? Waar zijn in dit land goede voorbeelden te vinden? En welk signaal zou de politiek moeten ontvangen over de rol van sportverenigingen bij de uitvoering van beleidsprogramma's?

Gastsprekers
Het kenniscafé is bestemd voor bestuursleden/vertegenwoordigers van allerlei sport- organisaties en verenigingen in de gehele regio. Per organisatie/vereniging hebben twee vertegenwoordigers gratis toegang. Individuele belangstellenden betalen 25 euro. Hiervoor krijgt men naast koffie/thee, enkele drankjes en hapjes een uitgebreid programma voorgeschoteld, dat wordt gepresenteerd door Marcel Rözer. Gastsprekers zijn onder andere Maikel Waardenburg (Universiteit Utrecht), Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport) en Ger Melissen (Stichting Vitaal op Weg). Daarnaast zal de huisband Café du Sport optreden en zorgt de bekende Achterhoeker Frans Miggelbrink voor een gesproken column.
Aanmelden kan via www.kenniscentrumsport.nl of via kenniscafe@kcsport.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant