Afbeelding

Oost Gelre gaat energie afnemen bij AGEM Gemeenten BV

Algemeen

Per 1 januari 2018

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Oost Gelre heeft besloten om per 1 januari 2018 de energie (elektriciteit en gas) af te nemen bij AGEM Gemeenten BV. Wethouder René Hoijtink: "AGEM (Achterhoekse Energie Maatschappij) is opgericht door de gezamenlijke acht Achterhoekse gemeenten, waaronder Oost Gelre. Dat wij ons als Oost Gelre niet eerder bij AGEM hebben afgesloten, heeft te maken met de tot 1 januari 2018 lopende contractuele verplichtingen bij een andere energieleverancier."

Hoijtink onderstreept daarbij nog eens dat de deelnemende acht gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Montferland, Oude IJsselstreek en Winterswijk) hebben uitgesproken dat zij groene, duurzame energie uit de eigen regio willen afnemen om te voorzien in de energievraag. "Let wel, de AGEM is opgericht door en is eigendom van de Achterhoekse gemeenten, maar dezelfde Achterhoekse gemeenten nemen op dit moment geen energie af bij AGEM. Hierin willen wij verandering brengen."
Voor een gezamenlijke aansluiting bij de AGEM is nu een eerste stap nodig: het oprichten van een nieuwe BV (AGEM Gemeenten BV) als onderdeel van de AGEM Coöperatie. Het gaat daarbij om de levering van elektriciteit en aardgas aan alle gemeentelijke gebouwen, openbare verlichting, pompen- en rioolgemalen, verkeersregelinstallaties, evenementenaansluitingen, afvalcontainers en dergelijke. Voor alle Achterhoekse gemeenten gezamenlijk gaat het om zo'n 24 miljoen kWh elektriciteit en 2,5 miljoen m³ gas, voor circa vier miljoen euro op jaarbasis.

Budget
Om de inrichting van de energielevering door AGEM Gemeenten BV financieel mogelijk te maken, heeft het college van B&W besloten om voor de daarmee gepaard gaande kosten een bedrag van 9.614 euro beschikbaar te stellen vanuit het budget duurzaamheid. Daarnaast wil Oost Gelre zo nodig garant staan voor een lening van 77.280 euro, die AGEM Gemeenten BV moet aangaan om de levering van de groene energie per 2018 mogelijk te maken.
"Met het nemen van deze besluiten willen wij als gemeenten een voorbeeldfunctie vervullen op het terrein van een energieneutrale Achterhoek in 2030. Bovendien draagt het energie inkopen bij AGEM Gemeenten BV bij aan de Achterhoekse economie. Immers door energie af te nemen bij AGEM Gemeenten BV blijft de financiële marge voor de energielevering (en de daarbij horende werkgelegenheid) in de Achterhoek. De te realiseren winstmarge kan vervolgens weer ingezet worden in de eigen regio, bijvoorbeeld in nieuwe duurzame energieprojecten", aldus het college.
Door de acht gemeenten de werkgroep inkoop energie Achterhoek benoemd. Deze werkgroep gaat samen met AGEM de levering van energie aan de Achterhoekse gemeenten verder voorbereiden en uitwerken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant