Indrukwekkend uitgebeelde paarden
Indrukwekkend uitgebeelde paarden

Geen grote wagens meer bij Wolcorso Lievelde

Algemeen

LIEVELDE - Het bekende Wolcorso in Lievelde is uniek in Nederland en waarschijnlijk zelfs in de wereld. Het corso, dat traditiegetrouw het Lieveldse volksfeest inluidt, bestaat al sinds de jaren '50. Sinds 1994 zijn de wagens in Lievelde uitsluitend met wol gedecoreerd en dat levert prachtige plaatjes op. De NCRV heeft enkele jaren geleden nog de documentaire 'Wolkoorts' uitgezonden. Een film over het Wolcorso en over de gezelligheid en het groepsgebeuren rondom dit evenement. En nu komt er een einde aan die fraaie traditie.

Door Kyra Broshuis

De tijden zijn veranderd: dit jaar zijn er geen grote wagens te zien bij het Wolcorso. Lisette Hissink van de Stichting School- en Volksfeest Lievelde vertelt: "De laatste jaren werd het al steeds moeilijker om groepen bereid te vinden een grote wagen te bouwen. We hadden de afgelopen edities nog vier grote wagens maar na het laatste corso heeft één van de vaste groepen al te kennen gegeven dit jaar niet mee zullen doen. Tijdens de jaarvergadering konden we nog uitgaan van drie grote wagens maar kort daarna heeft nog één groep afgezegd. Met de recente afzegging van nog een groep van de grote wagenbouwers hebben we de knoop doorgehakt: we stoppen met de grote wagens."

De groepen hebben aangegeven niet genoeg mensen te hebben voor de bouw. "Vooral de start van de wagen, het onderstel en bijvoorbeeld de laswerkzaamheden, is veel werk. Je ziet bij veel groepen dat het toch altijd op dezelfde mensen neerkomt. Dat, in combinatie met de vergrijzing, zorgt ervoor dat mensen afhaken."

Nieuwe kansen
De Stichting vindt het jammer maar het biedt ook weer nieuwe kansen. "Het volksfeest leeft in Lievelde en we gaan nu met elkaar nadenken hoe we de start van het volksfeest anders kunnen invullen. Er blijven jeugd- en themawagens; de jeugd is enthousiast. We willen wel een andere onderdeel inbrengen voor de zondag, iets met een competitie-element. De maandag start immers traditiegetrouw met de prijsuitreiking, dat willen we graag zo houden."

Voor alle Lieveldenaren
Hoe een en ander vorm gaat krijgen, is nog niet duidelijk. "We willen graag iets blijven doen voor en met de vele groepen in Lievelde. Niet alleen de buurten maar ook de vriendengroepen en bijvoorbeeld verenigingen. De saamhorigheid hier is erg groot. We zijn ervan overtuigd dat we straks een prachtige nieuwe invulling kunnen geven aan de zondag. Misschien wel weer iets met wol maar het kan ook iets compleet anders zijn. Het wordt in elk geval iets voor alle Lieveldenaren", zo sluit Hissink af.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant