Een delegatie van 'Kameraden zonder beunhazen' voor hun carnavalswagen.
Een delegatie van 'Kameraden zonder beunhazen' voor hun carnavalswagen.

Kameraden zonder beunhazen: 'Als het gaat vriezen, ontdooien de Friezen'

Algemeen

Groenlo - Heette de wagenbouwgroep tot en met vorig jaar carnaval 'Kameraden zonder naam', vanaf dit jaar gaat de wagenbouwgroep door het leven als 'Kameraden zonder beunhazen'. Roy 'Peukie' Klein Gunnewiek vertelt vanwaar de naamswijziging.

Door Henri Walterbos

"We zijn samen gegaan met wagenbouwgroep de Beunhazen. Zij wilden graag bouwen maar hadden geen locatie meer en in onze groep zijn er veel jongens gestopt met bouwen omdat ze er geen zin meer in hadden, maar wij hebben wel een locatie. De werkplaats van sv Grol. Dat kwam mooi uit. De meeste jongens voetballen hier. Op oudejaarsdag hebben we samen met de Beunhazen onder een borrel besloten met elkaar samen te gaan bouwen." Ook is er een constructie met sv Grol van kracht. "Wij bouwen ook een beetje namens Grol," begint Riccardo te Veluwe en Roy hem aanvult. "Hun wagenbouwers zijn er afgelopen jaar mee gestopt. Toen heeft Tonnie Zieverink (red: secretaris en oom) ons benaderd of wij namens de Grol of voor de Grol wilden bouwen. Wij krijgen van Grol een bepaalde bijdrage voor de wagen en worden de woensdagavond uitgenodigd als prins en adjudant op bezoek komen bij sv Grol in het sportcafé. We hebben dan ook een bord op de wagen staan 'Mede mogelijk gemaakt door sv Grol.'" Als 'Kameraden zonder naam' werd al 12 keer eerder deelgenomen aan de optocht met een wagen.

'It giet oan'
Sinds de 'fusie' telt de groep 29 leden en is het karwei wel te doen. Althans zo lijkt het. De wagen is zo goed als klaar, zo te zien. De aanwezige heren voetballers maken nog niet direct aanstalten om aan de slag te gaan. "Ik moet straks nog voetballen," excuseert Riccardo zich. Na aandringen van Roy wrijft hij over zijn hart. "Oké, ik help wel een kwartiertje mee," roept Riccardo met een big smile. Met elkaar bouwen de heren aan een levensgrote schaats, met originele Friese 'pompebleade', die met de achterste punt door het ijs steekt. Op de zijkant van de wagen de spreuk 'Als het gaat vriezen, ontdooien de Friezen.' De achterliggende gedachte of inspiratie? "Dit hebben we met een biertje op bedacht bij Kras. We hebben ons ingeschreven met het onderwerp 'It giet oan,' over de schaatsbaan in Groenlo, die niet doorging. Nu gaat het meer over de Elfstedentocht,"verklaart Roy de keuze voor het onderwerp. "De Elfstedentocht die ook niet doorging. Nu is het gewoon onze tocht," roept iemand. "Het moest iets zijn waar we in één keer dertig pakken voor konden krijgen." Dat is gelukt. Rogier Koenders kijkt nieuwsgierig in de doos waar de schaatspakken in zitten en knikt goedkeurend. Dan loopt hij om de wagen heen en knikt wederom tevreden. "Het is de eerste keer dat hij er is vandaag," lacht Roy. Iedereen lacht. Ook Rogier. "Mooie wagen. Niks meer an doon zo'k zeggen."
Op de wagen zullen tijdens de optocht tien schaatsers staan om het plaatje van de schaats te completeren. Er omheen de rest van de groep die voor spektakel dient te zorgen. "We gaan tegen elkaar schaatsen en maken nog een 'Finish' die we de gehele optocht meeslepen. Uiteraard ontbreekt het erepodium niet. Eentje met een verhaal, zo laat Roy zien. "Mijn broertje Nando moest het maken. Wist hij niet waar nummer 1 moest staan. Heeft ie die gewoon links er opgeschilderd. Hebben we op alle drie de plekken maar nummer 1 geschilderd. Aan de andere kant hebben we dan wel de nummers 1, 2 en 3 in de juiste volgorde staan. Best wel lachen." Ook Nando kan er wel om lachen. Hij haalt zijn schouders lachend op. De heren zeggen blij te zijn met het stukje in deze krant. "Dan kunnen de jongens die nog niet geweest zijn meteen zien wat voor wagen ze aan meewerken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant