Het grachtaanzicht uit de presentatie van Herman van der Heijden.
Het grachtaanzicht uit de presentatie van Herman van der Heijden.

'Het wordt echt een stukje paradijs op aarde'

Algemeen

Drukbezochte infobijeenkomst Brouwersnös in City-Lido

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Wat een stilte. Ik begrijp dat iedereen onder de indruk is," wethouder Vincent van Uem, na afloop van de presentatie van een update van de plannen omtrent Brouwersnös, Groenlo's toekomstige paradepaardje. Althans, het heeft er alle schijn van. "Het verhaal klopt gewoon en de 3D presentatie was helemaal prachtig. Als het zo wordt als in de presentatie, dan wordt het meer dan prachtig," aldus een van de ruim 170 aanwezigen in City-Lido, napratend met andere bezoekers.

De 3D presentatie die architect Herman van der Heijden van De Witte-Van der Heijden Architecten gaf, deed aan als het plaatsnemen in een rij- of vliegsimulator: het is alsof je er al in zit en het doet enorm uitzien naar het 'echie'. Groenlo smacht duidelijk naar de nieuwe brouwerij, zo was duidelijk proefbaar. Het is het driemanschap Frans en Andries de Groen en Jos Oostendorp er veel aangelegen iedereen zoveel mogelijk tevreden te stellen met de plannen en de uitvoering er van. Overal staat men voor open. Met allen die op het de een of andere manier wenselijk achten een aantal zaken aangepast te zien, om welke reden dan ook, dan knikt men en denkt men in mogelijkheden om het op te lossen in plaats van de hakken in het zand te zetten.

Volle glorie
Vanaf de gracht en de kanonswal blijft er zicht op de villa. "De villa zal in zijn volle glorie zichtbaar zijn," aldus architect Herman van der Heijden. Dat is een uitdrukkelijke wens van de initiators. "Er wordt duurzaam hout gebruikt voor het aanzicht van de brouwerij, zodat het echt een onderdeel van het park wordt. De openingen tussen de houten latten laten het roodgekleurd staal zien, waarmee de brouwerij is opgebouwd. In de brouwerij grote ramen. Van binnen uit is er dan mooi zicht op Villa Adriana en de kanonswal, maar het biedt tevens een mooie inkijk vanaf de buitenkant. Het wordt echt een stukje paradijs op aarde." Veel groen zal in tact blijven. Het noodzakelijk kappen van enkele bomen wordt nauwkeurig bekeken. Voor de gekapte bomen zullen een educatietuin, gerstvelden, hop-palen (mogelijk voorzien van vleermuis- en vogelkastjes, HW) fruitbomen en een nieuwe treurwilg, een zeer markante, mede gezichtsbepalende, boom voor in de plaats komen. De groenvoorziening zal een wezenlijk onderdeel van Brouwerspark worden. Van sommige gekapte bomen zullen stammen in de grond achterblijven. Deze komen terug in de aankleding van het terrein dat straks zeer uitnodigt om te wandelen alleen al, en tevens kindvriendelijk is, met een speelplek. "Wat tot voor kort particulier terrein was, wordt straks grotendeels openbaar en onderdeel van het rondje Groenlo," legt Van der Heijden uit.

In de educatietuin zal te zien zijn hoe te gebruiken ingrediënten groeien en komt het verhaal dat men binnen hoort buiten nog meer tot leven. Het terras, gelegen tussen de villa en de brouwerij, komt dicht tegen de villa aan. De verbinding tussen beide gebouwen wordt gevormd door een bierflessenpad, met daarin verwerkt scherven van bruine bierflessen. Brouwersnös zal op diverse manier bereikbaar zijn. Te voet, met de fiets, de auto en vanaf het water, dankzij de aanleg van een fraaie aanlegsteiger.

Kosten gemeenschap
Na afloop komen lovende reacties, maar ook enkele vragen. Zo vroeg iemand of het asfalt-wandelpad, langs de gracht op het terrein, van andere materialen gemaakt zou kunnen worden. "Het was een bewuste keuze om te kiezen voor asfalt, omdat het in dezelfde lijn is als de rest van de paden, maar er kan uiteraard naar gekeken worden," aldus de reactie van Henkjan Luesink van de gemeente Oost Gelre. De groenvoorziening op het terrein wordt grotendeels eigendom van de gemeente. Een belangstellende vroeg zich af wat aankoop van de grond, de aanleg van de groenvoorziening en het onderhoud ervan de gemeenschap gaat kosten. "Over de aankoop doen we geen uitspraak. We zijn namelijk nog in onderhandeling met de huidige eigenaar ervan," aldus Luesink. "De aanleg kost ongeveer 500.000 euro. Dit geld komt uit het potje Stad Groenlo dat al gereserveerd was. Het onderhoud komt uit het reguliere budget. Het kost niets extra's. Echter zijn niet alle kosten voor de gemeente. Een deel van het terrein, de parkeerplaatsen bijvoorbeeld, komen in handen van de ondernemers. Hier zullen we een verdeelsleutel op moeten loslaten. Er loopt ook nog een subsidieaanvraag bij het potje Steengoed Benutten van de provincie, voor een bedrag van 500.000 euro, waarvan we goede hoop hebben dat we het binnen halen."

Groenlo kan niet wachten! "Het was leuk thuis komen in Groenlo. Toen we met zijn drieën een hapje gingen, eten troffen we Prins Harrie en Adjudant René en werden we onderscheiden. Prachtig was dat," is Jos Oostendorp verheugd. Groenlo omarmt Brouwersnös! De 3D-presentatie is te zien op groenlosegids.nl en Facebook: Brouwersnös.

 Bron: De Witte - Van der Heijden Architecten

Het bovenaanzicht uit de presentatie van Herman van der Heijden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant