Tom Heming is een van de jongere leden van CV De Knunnekes. Foto: Josh Kater
Tom Heming is een van de jongere leden van CV De Knunnekes. Foto: Josh Kater

Groene en technische Tom

Algemeen

GROENLO - Carnavalsvereniging De Knunnekes is een levendige en levende vereniging. Om te zorgen dat dat zo blijft, is het van belang dat er van tijd tot tijd nieuwe aanwas komt. Om de vereniging kwantitatief op peil te houden, omdat er nu eenmaal ook mensen afvallen, vanwege overlijden of wat minder definitief vanwege bijvoorbeeld verhuizing, tijdgebrek of gewoon andere keuzes of prioriteiten. Maar ook om de vereniging kwalitatief op peil te houden, of zelfs verder omhoog te stuwen. Door (jonge) nieuwe leden, met frisse ideeën en fysiek piekende lichamen.

Door Mark Ebbers

Een van de jongere en (relatief) nieuwe leden van De Knunnekes is Tom Heming. Hij is 22 jaar – een echte carnavalsleeftijd overigens - maar toch al bijna vier jaar lid van de Grolse carnavalsvereniging. Hij was al enige jaren actief betrokken bij het carnavalsgebeuren van De Tönnekes, toen toenmalig Knunnekes-vorst Rob Porskamp hem vroeg (aspirant-)lid te worden van de 'grote vereniging' zelf.
Tom liep enige maanden mee met de Optochtcommissie, maar dat bleek niet zijn carnavalspakkie an te zijn. Het werd de Technische Commissie (TC), en daarvan is hij tot op de dag van vandaag lid.
Het lid worden van De Knunnekes werd officieel bekrachtigd tijdens een algemene ledenvergadering, en een tijd later moest Tom de eed afleggen bij het Grolse kanon, tijdens de Groene Gardedag.

Werkende Knunnekes
Iedereen begint in principe bij de Groene Garde. "De Knunnekes die werken", aldus Tom. De Technische Commissie is, net als onder andere de Jeugdcommissie en de Optochtcommissie, een van de onderdelen van die garde.
Binnen de Technische Commissie heeft Tom - naast het bij De Knunnekes onvermijdelijke glas - vaak een kwast in de hand. Hij is namelijk vooral aan het schilderen. Daarnaast houdt hij zich bezig met wat hij noemt "kleine dingetjes". Hoewel Tom – zeker gezien de prachtige constructies in de achtertuin van zijn moeder - zeer bedreven is met hout en hamer, laat hij binnen de TC het timmeren over aan "de echte timmermannen".

De twee jaarlijkse hoofdprojecten die veel beslag leggen op de TC'ers zijn het Prinsenbal en de Pronkzittingen. Voor de onthulling van de nieuwe prins en adjudant worden elk jaar nieuwe constructies gebouwd en ook voor de buutavonden (de officieuze naam voor de Pronkzittingen) zijn de werkers van TC druk met onder andere decors en met rekwisieten voor optredende artiesten.
Een aantal leden van de TC zijn ook betrokken bij het jeugdcarnaval op de zaterdag voor Carnaval en worden daarvoor uitgeleend aan de Jeugdcommissie. Maar daar houdt Tom zich niet mee bezig: rond en tijdens de dree dolle dage heeft hij geen Knunnekes-verplichtingen.

En nu?
Het bevalt Tom voorlopig nog prima bij de Technische Commissie, die momenteel onder leiding staat van Maurice Gelinck. De voorzitter is volgens Tom zelf "erg handig", het is niet helemaal duidelijk of dit ironisch is. Tom zelf heeft momenteel nog geen ambitie voorzitter van de commissie te worden, of om binnen de vereniging door te schuiven naar bijvoorbeeld de Raad van Elf. Momenteel nog niet tenminste.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant