Jonkheer Daan en Jonkvrouw Sylke. Foto: Henri Walterbos
Jonkheer Daan en Jonkvrouw Sylke. Foto: Henri Walterbos

Daan Schuurmans en Sylke Groot Zevert hoogheden Tönnekes

Algemeen

Motto: 'Grolle, A je to!'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Net zoals het Grolse carnaval in het algemeen zich nog steeds in een groeiende belangstelling mag verheugen, geldt dit ook voor carnaval onder de jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 21 jaar. Café Kras stroomde zaterdagavond weer vol met feestelijk uitgedoste carnavalsvierders die klaar zijn voor de zwaarste maar tevens mooiste driedaagse van het jaar; de Grolse carnaval. Het was de carnavalsvereniging van de jongeren, de Grolse Tönnekes, die ook deze keer weer voor een leuk programma had gezorgd. Muziek van de dj's Jasper Bos en Ramon Nienhuis en een spectaculaire onthulling van de nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw, nadat Jonkheer Pelle (Walterbos) en Jonkvrouw Pien (Walterbos) bedankt en afgetuigd werden nadat zij een jaar het Grolse jongerencarnaval aan mochten voeren. Neef en nicht kijken terug op een prachtig jaar. Aansluitend speelden zij als 'gewone' Tönnekes al weer een hoofdrol in de onthulling van hun opvolgers in een 'bokswedstrijd' tegen elkaar. Nadat Pien als winnares werd uitgeroepen en een grote beker op een groot doek zichtbaar werd, knalden daar de grote winnaars van de avond uit: Jonkheer Daan Schuurmans en Jonkvrouw Sylke Groot Zevert.

Wazig verhaal
Op de dag dat Max Verstappen wereldwijd indruk maakte met een magistrale inhaalrace in Brazilië, 13 november, begon voor Daan Schuurmans (19) een geheel andere race. Een race tegen de klok, naar de onthulling, met smoesjes, 'liegen' en mondje dicht houden over zijn uitverkiezing tot Jonkheer van de Grolse Tönnekes. "Het was drie dagen voor mijn verjaardag, 16 november, dat Daan Willemsen me belde met een wazig verhaal. Op een gegeven moment was het zo dat ik met mijn ouders in de auto ergens naar een gitaar ging kijken toen we bij Kaak op het Industrieterrein terecht kwamen. Toen begon me iets te dagen want ik had van Pelle al een keer gehoord hoe het bij hem gegaan was," kijkt Daan terug op het moment dat hij gevraagd werd. Binnengekomen was het voorzitter Sander Naaijkens die met de rode cape en steek in de handen stond en vroeg of ik de nieuwe Jonkheer wilde worden. Daar was ik nooit mee bezig geweest." Voor hem stond vast dat buurmeisje Sylke (19) Groot Zevert Jonkvrouw diende te worden. Haar ouders André en Evelien werden ingeschakeld haar met een smoes 'in de val' te lokken.

Verbouwing
"Ik was met mijn ouders ergens naar toe geweest toen ze nog even langs de zaak in de Beltrumsestraat wilden om naar de verbouwing te kijken boven de winkel. Mijn fiets stond er nog dus vond ik het prima. Boven deed mijn moeder al wel een beetje wazig. Ze stond bij een deur die ik moest openen. Vreemd. Toen ik de deur open deed zat Daan daar op zijn knieën en vroeg hij of ik Jonkvrouw wilde worden." Daar hoefde ze niet over na te denken. "Zo'n kans krijg je nooit weer. Ik heb al wel eens gedacht dat dat wel heel erg leuk zou zijn, maar je gaat er niet van uit dat het dan ook nog eens echt gebeurt," lacht ze.

Opgelucht
De nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw toonden zich zichtbaar opgelucht dat het grote stilzwijgen voorbij was. "Ik ben diverse keren genoemd door vrienden en bekenden. Dan is dat best wel lastig," bekent Daan lachend, die in zijn vrije tijd voetbalt in Grolse Boys 1 zaterdag. Sylke speelt handbal bij HV Grol in het zelfde team als Pien, hoor voorgangster. Jonkheer Daan en Jonkvrouw Sylke stelden zich door middel van hun proclamatie voor aan hun 'onderdanen'. "Onze bi'jnamen bunt 'Kollewey' en 'Vruchtman'. Dan ku'j dat thoes zeggen, dan wet ow olde leu d'r ok van," aldus Sylke. Uiteraard ontbrak de knipoog naar Lichtenvoorde niet, maar ook naar het vlaggenschip van sv Grol en de Knunnekes deze keer. "In 'de Kei' hebt ze de carnaval neet oet-e-vonden. Daorum zeet wi'j leever dat 't contract met Grolle wordt ontbonden," en "De Grolse Boys zult op slagroomtaart trakteren, as de Grol dit jaor veur de 3e keer geet degraderen" en "Vrouwleu wordt bi'j de Knunnekes nog steeds onmundig gediscrimineerd. Bi'j de Tönnekes wordt ze wál ontiegeluk waardeerd."

Het motto van de nieuwe hoogheden refereert aan Buurman en Buurman: "Grolle, A je to!"

Jonkheer Daan en Jonkvrouw Sylke. Foto: PR De Knunnekes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant