Kees Porskamp. Foto: Kyra Broshuis
Kees Porskamp. Foto: Kyra Broshuis

Kees Porskamp beticht gemeente Oost Gelre van klassenjustitie

Algemeen

'Het gaat om mij om de integriteit van de gemeente'

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Raadslid Kees Porskamp van de VVD wil een plan van aanpak inzake integriteit. Aanleiding is de handelswijze van het college met betrekking tot het declaratiegedrag van Henk Heijman. Tijdens zijn ambtsperiode in Oost Gelre heeft oud-burgemeester Heijman declaraties ingediend die de nodige vragen opriepen. Porskamp vindt dat het college slecht gecontroleerd en geen openheid van zaken heeft gegeven.

"Het gaat mij om de integriteit van de gemeente. De inventarisatie en het rapport over het handelen van Heijman zijn binnenskamers gehouden. Dat vind ik geen goede zaak. Ik wil openheid van zaken en heb daarom schriftelijk vragen gesteld aan het college.", zo legt Porskamp uit. "Sinds begin 2016 heb ik vier keer vragen ingediend over de gang van zaken en uiteindelijk heb ik ook nog een WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur)-verzoek ingediend. Het is bovendien al de tweede keer in mijn carrière als raadslid dat ik een WOB-verzoek moet indienen. Dat heb ik 2012 ook al moeten doen over de verbouw van het gemeentehuis. Onacceptabel wat mij betreft. Het college is ervoor om die vragen te beantwoorden. Toch wordt er niet inhoudelijk op ingegaan op mijn vragen over rechtmatigheid en doelmatigheid. Sterker nog: nadat ik mijn vragen had ingediend, werd ik uitgenodigd voor een gesprek met de burgemeester en de gemeentesecretaris waarin er druk op mij werd uitgeoefend om mijn vragen in te trekken. Althans zo heb ik dat ervaren."

Discutabel declaratiegedrag
Porskamp heeft verschillende vragen gesteld over het declaratiegedrag van Heijman. Ook wil Porskamp weten of uitgezocht is of de vele facturen wel voor rekening van de gemeente dienden te komen. "Dat is mijn taak als raadslid. Elk raadslid wordt geacht controlerend, kaderstellend en volksvertegenwoordigend te zijn. Dat zijn de drie kerntaken. De bonnetjes van Heijman zijn slechts een aanleiding. Het gaat om de integriteit van de gemeente. Waarom bij de één wel toetsen op recht- en doelmatigheid en bij de ander niet? Dat is gewoon klassenjustitie."

Vertrouwelijke behandeling
In het antwoord van het college op de vragen van Porskamp staat onder andere dat zij ervoor heeft gekozen de inventarisatie van de zaak Heijman in eerste instantie vertrouwelijk te behandelen. Ten eerste omdat het college de aard en omvang van de documenten wilde kennen, alvorens deze aan derden beschikbaar zouden worden gesteld. Daarnaast zegt het college dat het gaat om een voormalig burgemeester die niet meer in de gemeente werkzaam is. Voor de inhoudelijke antwoorden verwijst het college naar het 10.000 euro kostende rapport van KAFI Integritity uit Veenendaal. Daarin staat dat er in de meeste gevallen geen aantekeningen zijn gevonden met wie bijvoorbeeld lunches/diners zijn genoten of wat de reden daarvan is geweest. Daarom zou het niet mogelijk zijn om aan te geven of de declaraties terecht waren of niet; daar is verder onderzoek voor nodig, zo stelt KAFI. Het bureau adviseert het college om dit aanvullende onderzoek niet te laten doen. De kosten zouden niet opwegen tegen de eventuele baten en de uitkomst zou uitmonden in een welles-nietes discussie. Het college heeft dit advies overgenomen. "Een kosten/baten verhaal mag in mijn optiek geen maatstaf zijn. Zou dit wel zo zijn dat zou het in andere gevallen ook leidend moeten zijn. Ik vind dat het college de raad in had moeten lichten over de gang van zaken, vanaf het begin. Het gaat wel om een voormalig voorzitter van de raad en het gaat ook nog eens over openbaar bestuur."

Plan van aanpak
Het zit Porskamp dwars dat de integriteit van de gemeente daarmee op het spel staat. Daarnaast zegt hij dat een en ander de schijn heeft van willekeurig handelen. Porskamp komt ook met een plan van aanpak om hier in de toekomst ander mee om te gaan. "Ik wil een bijeenkomst met de gehele raad, het college en de afdelingshoofden om te praten over informatievoorziening en integriteit. De discussie zal geleid worden door prof. dr. Hans van der Heuvel, autoriteit op het gebied van integriteit in bestuur en toezicht." In een gesprek met de fractie stelde Van der Heuvel dat 'door de handelswijzen van het college, de raad niet de status heeft die het verdient'.
Daarom heeft hij dat onderwerp geagendeerd voor de raadsvergadering, dinsdag 4 april in het stadhuis in Groenlo. Porskamp zegt al eerder - tevergeefs - op een integriteitsonderzoek te hebben aangedrongen, in 2013 door bijvoorbeeld bureau BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten). "Deze hele situatie had daardoor voorkomen kunnen worden." Nu probeert hij de andere raadsfracties opnieuw te overtuigen van de noodzaak van een dergelijk onderzoek.

Reactie gemeente
Brandt Keegstra, communicatieadviseur van de gemeente Oost Gelre, geeft aan dat het college op dit moment nog niet wil reageren op het verhaal van Porskamp. "Het onderwerp is op verzoek van raadslid Porskamp door de raad op de agenda gezet. Het college van B&W zal op basis van het debat in de raad haar reactie op het onderwerp geven en zal dus nu nog niet inhoudelijk reageren."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant