Afbeelding

De Libero | De gezondheidszorg staat voorop

Algemeen

Ik geef het toe beste lezers, een in de afgelopen weken opgedane persoonlijke ervaring op het terrein van de gezondheidszorg, heeft mij nog eens extra aan het denken gezet en dientengevolge aan het schrijven. De gezondheidszorg in dit land verdient dag in, dag uit alle aandacht en dat in het belang van iedereen, van jong tot oud, van arm tot rijk.

De Tweede Kamerverkiezingen 2017 liggen een week achter ons en de formatie van een nieuw kabinet is in volle gang. De miljarden die omgaan in de gezondheidszorg waren een heet hangijzer in de verkiezingscampagne en zullen dat ook zijn bij de vorming van het Kabinet Rutte III. Die gang van zaken vind ik te zot voor woorden. Ik redeneer of schrijf in dit geval mogelijk te kort door de bocht, maar de te maken kosten in het belang van de gezondheidszorg ten behoeve van iedere Nederlander zijn in mijn beleving nooit te hoog. Immers, wat wil je in het leven op ieder willekeurig terrein beginnen wanneer je gezondheid je in de steek laat. Let wel, ik wil absoluut niet beweren dat de gezondheidszorg in Nederland niet deugt. Integendeel, wij hebben het op dat gebied niet alleen goed voor elkaar, wij zijn ook nog eens de beste van Europa en mogelijk de beste van de gehele wereld. Daarom dient er wat deze vorm van zorg betreft plaats te zijn voor een veel trotser gevoel. Die gedachtegang dient gestimuleerd c.q. ondersteund te worden door een grote mate van waardering van de zijde van ons als burgers en dat voor de wijze waarin en waarop ons gewenste of in de meeste gevallen noodzakelijke gezondheidszorg wordt aangeboden. Wat daarbij echter niet onvermeld mag blijven, is het gegeven dat in dit land het zogenoemde solidariteitsbeginsel wordt gehanteerd. De gehele gezondheidszorg is namelijk zo ingericht en wordt zo uitgevoerd dat wij niet alleen voor onszelf, maar ook voor elkaar betalen. Een structuur, waar vele landen in deze wereld een voorbeeld aan nemen.

Los van het gegeven dat ik van mening ben dat de ten behoeve van de gezondheidszorg te maken kosten nooit te hoog zijn, wil ik hierbij wel opmerken dat daarbij doorlopend gekeken moet worden wie dezelfde kosten op het bordje krijgen. In dat verband een kritische kanttekening mijnerzijds bij de macht, die de landelijke zorgverzekeraars in deze hebben. Een en ander extra aangescherpt door het gegeven dat zorgverzekeraars alleen maar in geld denken. Dit heeft onder andere tot gevolg dat men in de gezondheidszorg steeds minder tijd heeft voor de patiënt. Zo is er bijvoorbeeld extreem veel tijd gemoeid met het invullen van allerlei formulieren. Jammer, eigenlijk gezegd triest dat in Nederland, een land waarin de gezondheidszorg op een dergelijk hoog niveau staat, de zorgverzekeraars veel te machtig zijn met het gevolg dat de zorg dientengevolge wordt overgelaten aan de markt.

Onlangs konden wij lezen dat Rotterdam vanaf 2019 alle inwoners van deze stad een uitgebreid zorgpakket wil aanbieden met daarin tal van voorzieningen en bovendien een minimaal verplicht eigen risico. Ook op andere plekken in dit land staan de beraadslagingen en dientengevolge de verdere ontwikkelingen met betrekking tot de zorgverzekering niet stil. Een Nationaal Zorgfonds, dat tijdens de verkiezingscampagne door een politieke partij werd gelanceerd, zal er niet komen. Maar voor het Kabinet Rutte III moet het een must zijn om een aantal cruciale zaken aan te pakken. Daarbij dient er aandacht uit te gaan naar een aantal niet onbelangrijke zaken, zoals enerzijds het door landelijke zorgverzekeraars kweken van miljarden euro's aan jaarlijkse reserves, waarvan miljoenen euro's worden uitgegeven om burgers te verleiden een overstap naar een andere zorgverzekeraar te maken en anderzijds naar een wijziging, lees verlaging van allerlei eigen bijdragen en zeker van het jaarlijkse verplichte eigen risico.

Samengevat ben en blijf ik van mening dat er van rijkswege op geen enkele manier op de gezondheidszorg bezuinigd mag worden en dat tegelijkertijd dezelfde gezondheidszorg voor alle lagen van onze bevolking mogelijk moet zijn. Anders gezegd: de kosten mogen voor niemand een obstakel zijn om bepaalde vormen van gezondheidszorg te mijden!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant