Afbeelding

OPINIE D66-fractie Oost Gelre weer onnavolgbaar

Algemeen

OPINIE D66-fractie Oost Gelre weer onnavolgbaar 

De fractie van OOG noemde D66 onnavolgbaar vanwege ons standpunt over de megastallen.
Wij vatten dat op als een compliment. Onnavolgbaar wil volgens ons zeggen dat de anderen het niet kunnen bijbenen. Wanneer onze fractie een genuanceerd betoog houdt haken de zwart-wit denkers binnen de gemeenteraad af. Zo ook bij de eventuele komst van de megastallen.
Ook D66 heeft ook grote moeite met deze stallen. Ons beleid van de afgelopen jaren is er dan ook altijd opgericht de verstening in het buitengebied tegen te gaan. Bijvoorbeeld bij woningsplitsing en bedrijfsbeëindiging in het buitengebied, waarbij meer woningen dan volgens de verordening als compensatie worden toegestaan, is ons een doorn in het oog.

Toen de gemeenteraad de LOG-gebieden vaststelden wisten wij allemaal wat dat eventueel voor gevolgen zou hebben. Bij een aanvraag om te mogen bouwen moest de gemeente Oost Gelre, mits de aanvragers zich binnen de regels zouden houden, er wel toestemming voor geven.
Frappant is wel dat de OOG-fractie nu een heel andere mening heeft dan hun eigen wethouders in het College. De fractie wil de stallen tegenhouden, de OOG-wethouders willen de procedure om tot een megastal te komen gewoon doorzetten. Zij zijn dit natuurlijk ook verplicht zolang de aanvragers zich binnen de door de gemeenteraad gestelde voorwaarden houden.
Misschien is het raadzaam dat de OOG-fractie eerst eens met hun eigen wethouders om te tafel gaan zitten, voordat de burgers door de OOG-fractie op het verkeerde been worden gezet.
Ook wij weten dat er momenteel maatschappelijk anders gedacht en gekeken wordt naar de bouw van grote stallen in een kleinschalig gebied. De Provincie Gelderland heeft daarom hun beleid aangepast. Het nieuwe beleid staat de bouw van dit soort stallen voortaan niet meer toe.
De aanvragen die gedaan zijn voor de aanpassing van het provinciaal beleid moeten echter gewoon gehonoreerd worden. Dit in het kader van het overgangsrecht. Het kan niet zo zijn dat de spelregels tijdens de procedure zomaar worden veranderd. De D66-fractie heeft dit ook aangegeven tijdens deze bijzondere raadsvergadering in de Oude Calixtuskerk in Groenlo.
Wij hebben daarvoor op een enkele uitzondering daargelaten alleen maar positieve reacties ontvangen. Iedereen weet de dat de bescherming van de burgers het best gediend wordt met het naleven van de regels. Ook de tegenstanders van de megastallen willen niet dat wanneer zij een aanvraag voor iets doen, en zij zich aan de regels en voorwaarden houden, hun aanvraag onder druk van tegenstanders afgewezen wordt.
Bij de eventuele inpassing in het gebied zal uitdrukkelijk gekeken moeten worden naar de verkeerveiligheid, vooral voor schoolgaande jeugd, en naar het woongenot van de omwonenden
De D66-fractie in Oost Gelre is waarschijnlijk de meest groene fractie is onze gemeenteraad.
Dat is nu zo, en dat blijft zo. Ondanks soms hele vervelende keuzes. Een betrouwbaar en transparant bestuur is een vereiste voor een eerlijke besluitvorming. Wij zetten geen enkel gebied op zwart, maar gaan genuanceerd om met alle besluitvorming.

Onze fractie wil uit alle macht alle positieve krachten, maar ook alle goede ideeën in de komende tijd in kaart brengen om Oost Gelre groen en veilig te houden. Hierbij hebben wij de hulp nodig van al onze inwoners.
Laat nu uw stem horen.

Namens de D66-fractie Oost Gelre,
Jerry van der Meulen. 06 – 40 60 61 71 R.vandermeulen@oostgelre.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant