Manouk's vader, Bernard te Hennepe, was een van de deelnemers aan beide edities van de HuntingRUN.
Manouk's vader, Bernard te Hennepe, was een van de deelnemers aan beide edities van de HuntingRUN. Foto: PR HuntingGAMES

HuntingRun opgeschaald naar HuntingGames

Algemeen

Zondag 21 mei: lopen, bootcamp en mountainbike

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE -Twee jaar geleden werd door Manouk te Hennepe en haar vriend Stef Dusseldorp het idee opgepakt de HuntingRUN te organiseren om op sportieve wijze geld binnen te halen, ten bate van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Huntington.

Manouk's vader lijdt aan de ziekte en bevindt zich inmiddels in de laatste fase van zijn leven. Manouk heeft vijftig procent kans om drager van het gen te zijn, zodat de ziekte zich op den duur openbaart. Ze wil het echter nog niet weten. "Ik ben wel een stuk optimistischer geworden sinds ik weet dat er met een bedrag van vier miljoen euro binnen vijf tot tien jaar belangrijke resultaten behaald kunnen worden. Bij mij viel toen een hele last van de schouders. Daarom willen wij ons hier graag verder voor inzetten," aldus Manouk. "Testen en richtingen die gekozen worden zijn goed, maar het blijft een kwestie van geld. Die onderzoeken zijn duur. Hoe meer geld er is, hoe meer richtingen we uit kunnen gaan", vult Stef aan. "Was er lang hoop op hulp vanuit de politiek, een gesprek hierover tussen betrokkenen en minister Edith Schippers leidde echter tot niets afgelopen week. We verwachten in principe niets van de overheid en dat is jammer, maar we zien wel dat het met donaties richting het campagneteam wel goed zit, maar het geld moet dan wel blijven binnenkomen."

Bekendheid
"Hoe meer bekendheid aan de ziekte, hoe beter. En zeker in deze regio. We hebben hier in de regio veel gevallen van Huntington," benadrukt Manouk het belang van zowel de HuntingGames als ook om meer bekendheid van de ziekte. "We zijn ook blij met de bekendheid die Lars Krabbenborg uit Zieuwent aan de ziekte gaf. Vreselijk zijn verhaal, dat hij drager is van het gen, maar wel goed waar ze mee bezig zijn als Stichting Huntington Oost-Achterhoek. Het helpt het bespreekbaar maken, het uit de taboesfeer halen. Je hoort inmiddels zo vaak dat mensen ook bekenden of familie hebben waar het voorkomt. Ineens benaderen mensen je met zulke verhalen. We hebben beiden hetzelfde belang al richten wij ons alleen maar op het binnenhalen van geld. Zij doen ook aan voorlichting over de ziekte en hebben het over aanverwante randzaken. We hebben regelmatig contact met elkaar. Ook over de HuntingGames."

Mountainbiketocht en bootcamp
Na twee jaar de HuntingRun te hebben georganiseerd wordt het hardloop- en wandelevenement opgeschaald naar HuntingGames, met uitbreiding van een mountainbiketocht en een bootcamp. "We zijn ooit met lopen begonnen omdat dat vrij gemakkelijk is om te organiseren. Beide keren een gigantisch succes, met afgelopen jaar zelfs 300 deelnemers. We kwamen in contact met de Keitrappers die het mountainbiken gaan verzorgen. Janick Bulten doet aan bootcamp en fitness. Hij verzorgt met een groep vrijwilligers de bootcamp, die voor het grootste deel plaatsvindt op het terrein van de schaatsbaan aan de Esstraat. Hij wilde ons graag helpen. Daar zijn we erg blij mee. We willen uiteindelijk graag zoveel mogelijk mensen bereiken. Hoe meer er deelnemen, hoe meer geld we binnen halen voor het campagneteam." Hebben ze zichzelf geen doel gesteld voor wat betreft de te verwachten opbrengst, wel durven beiden te hopen. "Afgelopen jaar hebben we twaalfeneenhalf duizend euro opgehaald. Dit jaar hoop ik toch stiekem op ongeveer vijftienduizend euro," bekent Stef.

Onderdelen
Het evenement vindt plaats op zondag 21 mei met start en finish aan de achterzijde van zwembad 't Meekenesch, waar bij de fietsenstalling aan de voorzijde verzameld wordt. Alle opbrengsten worden gedoneerd aan Campagneteam Huntington. De onderdelen waaraan deelgenomen kan worden zijn de Kidsrun (1,5 km, kinderen tot 12 jaar), (hard)lopen 5 km, (hard)lopen 10 km, Mountainbike 20 km, 30 km, 40 km, 50 km óf 60 km. Voor de bootcamp kan in twee categorieën ingeschreven worden: beginners en gevorderden. Enkel aan het lopen is een wedstrijdelement gebonden, met diverse bekers voor de nummers 1 tot en met 3. Voor iedereen is er echter wel een blijvende herinnering. Starttijden: 09.00 uur KidsRun, 09.15 uur Bootcamp 1 (zowel beginners als gevorderden), 10.00 uur (hard)lopen 5 km en 10 km, 10.45 uur Bootcamp 2 (zowel beginners als gevorderden) en tussen 09.00 en 10.00 uur Mountainbike. Ook dit jaar zal DJ Pete Sebastian (Pim Adema) zorgdragen voor de muzikale omlijsting. Het horecagedeelte wordt verzorgd door Hogenkamp.


huntinggames.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant