Linda van der Berg (l) en Chanella van Koot zetten het Taalcafé Groenlo op. foto: Kyra Broshuis
Linda van der Berg (l) en Chanella van Koot zetten het Taalcafé Groenlo op. foto: Kyra Broshuis

Taalcafé Groenlo zoekt vrijwilligers

Algemeen

GROENLO- Ze waren allebei aanwezig bij Eat to Meet dat werd georganiseerd om vluchtelingen en inwoners van Groenlo kennis met elkaar te laten maken. Dat maakte indruk, zoveel indruk dat ze nu, samen met Jamil Kordi uit Syrië en Inge Reijrink, een taalcafé gaan opzetten.

Door Kyra Broshuis

Geraakt door de eenzaamheid
Linda van der Berg en Chanella van Koot uit Groenlo willen iets doen voor de vluchtelingen die zich in Groenlo vestigen. "Tijdens Eat to Meet hebben veel verhalen van deze mensen gehoord. Wat vooral opviel was het gevoel van eenzaamheid waar zij mee kampen. Stel je eens voor: Weg uit je eigen land, weg van familie en vrienden en dan terechtkomen in Groenlo waar je niemand kent én de taal niet spreekt." Juist die taal en het wennen aan de Nederlandse cultuur is erg belangrijk, zo vertelt het tweetal. "Voor de vluchtelingen is het heel moeilijk hier. Ze weten niet hoe de omgangsvormen zijn en wat de verschillende tradities hier betekenen. Daarom hebben we ook een oud &nieuw feestje gehouden voor hen met oliebollen, champagne én nieuwjaarswensen. We hoopten op ongeveer tien gasten, het werden er veertig. De mensen willen zo graag integreren. Die eenzaamheid heeft ons echt geraakt. Daarom willen we iets doen", zo leggen Linda en Chanella uit.

Gelijkwaardig
In Lichtenvoorde is al een taalcafé geopend en Linda en Chanella zijn daar wezen kijken. "Maar we willen geen kopie van Lichtenvoorde worden. We kijken waar hier behoefte aan is. Geen schoolse praktijken maar bijeenkomsten zoals die bij ons passen. We willen echt met de mensen in contact komen." Ook is er contact gezocht met het taalcafé in Borculo. "Dat was meer onze stijl. Daar werken ze bijvoorbeeld met scrabble om de mensen de taal leren. Het is heel gelijkwaardig, dat willen wij ook voor Groenlo. Niet brengen wat wij denken dat ze nodig hebben, maar heel gericht vragen waar behoefte aan is."

Taalmaatjes gezocht
Het streven is om het taalcafé, dat wekelijks bij BS22 zal worden gehouden, in mei van start te laten gaan. Er zijn inmiddels acht vrijwilligers maar dat is echt minimaal. "We zoeken meer mensen die taalmaatje willen worden. Het is onze insteek om niet alleen vluchtelingen te begeleiden bij het leren van de taal en de cultuur maar ook andere nieuwkomers. Zo kunnen we mensen met elkaar in contact brengen." Linda is zelf vanuit Enschede naar Groenlo verhuisd en heeft ervaren dat het niet makkelijk is om contacten te leggen. "Veel verder dan goedemorgen gaat het vaak niet. Goed integreren kost tijd én inzet." Bij het inzetten van de vrijwilligers wordt gekeken naar de kwaliteiten. "Iedereen heeft zijn eigen sterke kanten en we gaan kijken welke taak daar het beste bij past."

Wilt u bijdragen aan de integratie van nieuwkomers in Groenlo? Of bent of kent u nieuwkomers die behoefte hebben aan het leren van de taal en nieuwe ontmoetingen? Stuur dan een mail naar oudennieuwkomers@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant