Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Foto: PR
Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Foto: PR

Concert Orkest van de Koninklijke Luchtmacht

Algemeen

GROENLO - Tal van muziekliefhebbers en in het bijzonder leden, donateurs en sympathisanten van Muziekvereniging Groenlo kijken uit naar zaterdag 13 mei. Op die dag vindt namelijk 's avonds in een daarvoor speciaal ingerichte en sfeervol aangeklede sporthal Den Elshof, een jubileumconcert plaats in het kader van het 90-jarig bestaan van het Groenlose muziekgezelschap. Het concert wordt verzorgd door het landelijk bekende Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Het concert begint om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur gaat de zaal open.

Door Theo Huijskes

Muziekvereniging Groenlo, een gezonde, op de toekomst afgestemde club telt ruim 110 leden en geniet dan ook grote bekendheid en populariteit bij jong en oud. Het Groenlose muziekgezelschap werd onder de naam RK Leo Harmonie opgericht in september 1927. De naamswijziging werd doorgevoerd met ingang van 1 januari 2012. De viering van het jubileumjaar startte al op 4 februari.

Eigen sound
Het optreden van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht moet één van de hoogtepunten in het jubileumjaar worden. Immers nergens anders in de wereld vind je 41 blazers en een 7-koppige ritmesectie in één orkest. Allemaal topmusici die symfonische popmuziek spelen met een krachtige groove en vette beat. Bekende nummers worden in een nieuw jasje gestoken. Dit alles als gevolg van een verrassend samenwerkingsspel met dj's, muzikanten en vocalisten. De lichtshows en beelden op een grote led wall zorgen daarbij voor een spectaculair decor.
Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht is bovenal bekend van Bevrijdingspop, en ook van de Last Post bij de aankomst van de MH17-slachtoffers op vliegbasis Eindhoven. Het orkest speelt intiem als de situatie daarom vraagt en het volgende moment uitgebreid en met name groots. Dynamisch dus, maar het orkest heeft altijd wel een volstrekt eigen sound.

'Space' als thema
Het thema dat voor het jubileumconcert gekozen is, is 'Space'. Defensie maakt reeds decennia gebruik van satellietdiensten. Een militaire operatie zonder gebruik van de ruimte is tegenwoordig ondenkbaar. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht speelt op het thema in met nummers als de Earth Song van Michael Jackson en de soundtrack van Star Wars.

Marcel Loff
Interessant detail is dat de huidige dirigent van Muziekvereniging Groenlo (Marcel Loff uit Oldenzaal) muzikaal actief is binnen het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. "Ik maak sinds 1999 deel uit van het orkest, bespeel bastuba en dat met enorm veel plezier", aldus de man die sinds 2006 muzikaal leider is van MVG. "Na mijn studie was ik vijf jaar achtereen actief bij Joop van den Ende en dat in tal van bekende musicals. Vervolgens kreeg ik een kans in het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Na een invalbeurt diende zich een vacature aan en werd ik gekozen uit in totaal acht kandidaten."

Marcel Loff is er bijzonder trots op om met het prominente orkest binnenkort in de Achterhoek te mogen optreden. "Daarnaast komen wij in september ook nog eens naar Oldenzaal voor een jubileumconcert. Derhalve de Achterhoek en Twente in een tijdsbestek van enkele maanden. Mooi toch!"

Toegangskaarten voor het jubileumconcert kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via de mail jubileum@muziekvereniginggroenlo.nl of bij Antonius Slijterij & Proeflokaal (Thomas Wallerbosch) en in het Sportcafé op het sportpark Den Elshof (Rob Porskamp).


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant