De wethouders, gedeputeerde en directeuren van de culturele instellingen die zijn betrokken bij het Cultuur- en Erfgoedpact. Foto: PR
De wethouders, gedeputeerde en directeuren van de culturele instellingen die zijn betrokken bij het Cultuur- en Erfgoedpact. Foto: PR

Ruim een miljoen euro voor cultuur en erfgoed

Algemeen

ACHTERHOEK - Negen Achterhoekse gemeenten en de provincie Gelderland trekken samen ruim een miljoen euro uit voor cultuur en erfgoed in de Achterhoek. In het nieuwe Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek is vastgelegd hoe dat geld de komende vier jaar met vier projecten wordt besteed. Net als in het voorgaande pact staan de thema's toerisme, participatie en educatie centraal. Door een extra financiële bijdrage is er een extra project aan het pact toegevoegd: cultuur als innovatieve kracht. Daarbij worden bedrijven met een innovatief vraagstuk gekoppeld aan kunstenaars om een creatieve oplossing te realiseren.

Door Gerwin Nijkamp

In het pact werken de gemeenten Doesburg, Oost Gelre, Montferland, Berkelland, Aalten, Oude IJsselstreek, Bronckhorst, Doetinchem en Winterswijk samen. Sinds 2001 slaan gemeenten, provincie en culturele organisaties de handen ineen met meerjarenplannen om met cultuur en erfgoed een bijdrage te leveren aan de samenleving. Projecten die hier de afgelopen jaren uit voortvloeiden zijn onder anderen de Cultuurzomer Achterhoek waarmee het veelzijdige cultuuraanbod bij een breed publiek onder de aandacht werd gebracht middels een magazine en website en Lang Leve Kunst en Naoberschap. Bij dat laatste project werd een verbinding gelegd tussen cultuur en zorg.
Waar de coördinatie bij het vorige pact werd gedaan door een ZZP'er, is dit nu in handen van een 'cultuurcoalitie', bestaande uit de DRU Cultuurfabriek in Ulft, kunstencentrum De Gruitpoort Doetinchem, ECAL Erfgoedcentrum Doetinchem, Boogie Woogie Winterswijk en Stichting Achterhoek Toerisme. Het programma start op 1 april.

Primeurs voor de Achterhoek
Johan Godschalk van Cultuurmij Oost stelde het pact in samenwerking met de gemeenten op. Hij is erg trots op het resultaat. "De Achterhoek is in deze periode de eerste regio van Gelderland waar het nieuwe pact ten uitvoer wordt gebracht. Ook is dit de eerste keer sinds de oprichting van de pacten dat er wordt gewerkt met een begroting van meer dan een miljoen euro." Doordat de coördinatie nu wordt gedaan door vier culturele instellingen en de Stichting Achterhoek Toerisme, denkt Godschalk dat de organisatie achter het pact nu flink is verstevigd. "Het zijn professionele partijen met veel expertise, die allen beschikken over een groot netwerk. Bij de verschillende projecten kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van elkaars marketingcapaciteit."

Goud in handen
Het Cultuur- en Erfgoedpact sluit volgens Godschalk ook naadloos aan op het rapport Goud in handen van de Regio Achterhoek. Daaruit kwam naar voren dat de Achterhoek zich meer kan onderscheiden met het eigen kapitaal. "Er is al een groot en gevarieerd aanbod van cultuur in deze regio. Dat is misschien nog niet bekend bij iedereen", weet de mede-opsteller van het pact. Een van de doelstellingen is om zoveel mogelijk initiatieven in de Achterhoek de komende vier jaar met elkaar te verbinden en meer zichtbaar te maken.
Dat het Cultuur- en Erfgoedpact vooral een feestje is voor culturele instellingen, weerspreekt Godschalk. De titel van het meerjarenplan zegt het al: 'Cultuur en Erfgoed als bouwstenen voor een vitale toekomst.' Cultuur is volgens hem 'alles wat we samen zijn'. "Dat is natuurlijk heel breed, van kermis tot galerie, maar ook erg belangrijk voor de leefbaarheid. Een goed cultureel aanbod staat bij mensen hoog op het lijstje van voorwaarden om zich ergens te vestigen. De komende vier jaar betrekken we kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen, toeristen, kunstenaars, onderwijs en het bedrijfsleven bij de projecten. Het pact is er dus net als cultuur en erfgoed echt voor iedereen."

www.cultuurenerfgoedpact-achterhoek.nl

KUNSTwerkt: kunst stimuleert innovatie
Omdat het budget ruimer is dan de vorige pacten, is er een project toegevoegd aan het programma: KUNSTwerkt. Bedrijven of andere opdrachtgevers die een innovatievraagstuk hebben, kunnen aankloppen en worden dan in contact gebracht met een kunstenaar. Erna aan de Stegge, net als Johan Godschalk werkzaam voor Cultuurmij Oost, bracht in Gelderland al veel kunstenaars met ondernemers in contact. Een van de succesvolle projecten is de beeldengroep bij de ingang van Burgers' Zoo in Arnhem. De eigenaar van de dierentuin wilde een beeldbepalende entree en meer veiligheid op het voorterrein. Dankzij het gigantische kunstwerk is er nu die gewilde eyecatcher waar kinderen naartoe trekken, zodat ze niet meer rondzwerven op het voorterrein als ze moeten wachten voor de ingang.
"Soms levert het kunst op, maar niet altijd", vertelt Aan de Stegge. "Door de manier waarop kunstenaars naar processen en producten kijken, worden er vaak nieuwe uitvindingen gedaan. Dat levert voor bedrijven extra omzet op."
KUNSTwerkt zorgt voor onorthodoxe oplossingen en innovatie bij bedrijven, maar ook de kunstenaars hebben er wat aan. "Het is een extra mogelijkheid voor hen om zichtbaar te maken waar kunst aan kan bijdragen."

www.kunstwerktgelderland.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant