Initiatiefneemsters Nicole Kaak (l) en Rianne Emaus bij het zojuist onthulde bord. foto: Kyra Broshuis
Initiatiefneemsters Nicole Kaak (l) en Rianne Emaus bij het zojuist onthulde bord. foto: Kyra Broshuis

60 buurtWhatsApp-borden geplaatst

Algemeen

GROENLO- De gemeente Oost Gelre heeft afgelopen week 60 buurtWhatsApp-borden geplaatst in de hele gemeente. Eén van die borden staat bij de ingang van de Hartreize op de splitsing van de Oude Papendijk en de Snieder. Dit bord werd onthuld door burgemeester Annette Bronsvoort.

Door Kyra Broshuis

Voorkomen van criminaliteit
BuurtWhatsApp is bedoeld om woninginbraak en andere criminaliteit in de buurt tegen te gaan. Bewoners spelen daarbij een belangrijk rol. Via Buurt WhatsApp melden zij verdachte situaties of personen eerst bij 112 en daarna aan de andere buurtbewoners die bij de app zijn aangesloten.

De allereerste buurtWhatsAppgroep in Oost Gelre werd twee jaar geleden opgericht door de bewoners van het Klaasbos, Rosveld, Esstraat en Huininkmaat. In Groenlo werd het initiatief opgepakt door Rianne Emaus en Nicole Kaak. Inmiddels zijn er in zowel Groenlo als Lichtenvoorde 12 wijken actief in het signaleringssysteem. Ook zijn er groepen actief in de kerkdorpen en het buitengebied. De borden zijn bedoeld als waarschuwing. "We krijgen nog steeds veel aanvragen binnen van inwoners die zich graag aan willen sluiten bij de WhatsApp groep in hun wijk.", vertelt Nicole Kaak. "Mensen zijn sowieso alerter geworden. Dat merken ook aan het aantal meldingen van mensen die iemand aan de deur krijgen. Vraag altijd om een identiteitsbewijs en laat niemand zomaar binnen." Kaak en Emaus hebben ook een facebookpagina opgericht waar de berichten vermeld worden. "Dit vooral om ellenlange berichten op de app te voorkomen."

Korte lijn met de politie
Burgemeester Bronsvoort zegt blij te zijn dat iedereen zo betrokken is bij de veiligheid in zijn of haar buurt en bedankt Kaak en Emaus voor hun inzet. "Nicole en Rianne jullie hebben dit uitstekend opgezet met ondersteuning vanuit de gemeente. Het is heel fijn dat mensen zo kunnen bijdragen aan de veiligheid in de eigen wijk en iets kunnen doen aan het gevoel van (on)veiligheid. Door de buurt WhatsApp is er ook een korte lijn met de politie." De politieagenten Harrie van Balen Blanken en Jelle Broekman zijn ook aanwezig bij de onthulling.

Meer informatie over buurtWhatsApp en deelname kunt u vinden op de pagina Veilig Groenlo op Facebook.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant