Afbeelding

Frank Zand | Zomertijdgeest

Algemeen

Afgelopen weekend is er weer een uur van mijn en uw leven ontvreemd door de invoering van de zomertijd. En ik had nog wel een spannende date met alles mag en niks hoeft en no strings attached. Gewoon Achterhoekse gezelligheid. Maar wel tussen 2 en 3 in de nacht van zaterdag op zondag, dat werd dus niks. Ik heb nog nooit zo veilig gevreeën.

Er schijnen mensen wiens (voor de naamvalpuristen: wier) bioritme helemaal ontregeld wordt door de overgang van wintertijd naar zomertijd. Dat lijkt me overdreven, ik heb er tenminste geen last van. Misschien zijn die mensen gevoeliger dan ik (wat ik me nauwelijks kan voorstellen) of het zijn aanstellers.

Mijn bioritme wordt eigenlijk alleen maar verstoord als ik van het westen naar het oosten vlieg, met de tijd mee als het ware. Als ik van New York naar Amsterdam, van JFK naar Schiphol, vlieg. Ik heb dat trouwens nog maar een paar keer gedaan, maar het klinkt wel interessant, expatterig en wereldburgerlijk: Altijd als ik van New York naar Amsterdam vlieg, heb ik een jetlag van hier tot Tokio (waar ik overigens nog nooit naar toe gevlogen ben).

Vandalig
Bij het fraai verbouwde Marianum in Groenlo zijn afgelopen weekend enkele jonge boompjes omgeknakt. Niet door de wind, maar door vandalen. Dat zal ook wel gebeurd zijn in de nacht van zaterdag op zondag tussen twee en drie, sneue lafbekken.

Werkt daar de WhatsApp-buurtpreventie trouwens nog niet?

Vorig jaar was het ook al raak (of eigenlijk: ook al mis) rond het bloemencorso in Lichtenvoorde. Toen waren er dahliaborden vernield bij Het Bariet. Ook al een school. Wat hebben vandalen toch tegen scholen?

Wat ik nu al wel uit betrouwbare bron weet en kan vertellen - en ik wil niet generaliseren: het waren wel weer mensen. Altijd weer die mensen.

Ik wil graag van deze column gebruik maken om de daders, geheel in de tijdgeest, te bedreigen. Gewoon veilig verbaal, dus hopelijk wettelijk toegestaan. Informatie en beelden zijn welkom.

Naming and shaming, dat verdienen ze. Ik zou het leuk vinden als er ook ouderwets analoog foto's van de vandalen worden verspreid via affiches, net zoals wanneer iemand 25 wordt ofzo. Maar om die nou op lantaarnpalen te plakken enzo? Laat staan op verkeersborden of nog erger: WhatsApp-buurtpreventieborden. Dat zou ook weer vandalistisch en vandalig zijn.

Misschien staan er nog wat verkiezingsplakborden. Als de foto's van de vandaaltjes daar opgeplakt worden, staan er eindelijk alléén maar losers op.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant