Afbeelding

De Libero | Kees Porskamp en integriteit

Algemeen

In de maand dat het vier jaar is geleden dat VVD'er Frank Beurskens vanwege een integriteitskwestie door de Oost Gelrese gemeenteraad het vertrouwen wordt opgezegd en hij dientengevolge uit zijn raadslidmaatschap vervallen wordt verklaard, is het collega-liberaal Kees Porskamp die de gemeenteraad een voorstel laat behandelen, inhoudende het vaststellen van een plan van aanpak met betrekking tot het onderwerp integriteit.

Voor de behandeling van dit plan, geagendeerd voor de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 4 april, is de 41-jarige Porskamp, daarin ondersteund door de voltallige VVD-fractie, niet over één nacht ijs gegaan. De zeven deelvoorstellen in het plan van aanpak zijn op een dergelijke zorgvuldige wijze voorbereid en geformuleerd, dat de raad niet anders kan dan het plan unaniem vast te stellen. Dit laatste niet alleen omdat het aspect integriteit in het huidige coalitieakkoord als een bijzonder belangrijk aandachtspunt is opgenomen, maar ook omdat zonder uitzondering alle politieke fracties in de afgelopen jaren hebben aangegeven om op dit terrein de vinger doorlopend en adequaat aan de pols te willen houden, hetgeen tot gevolg heeft dat men dit onderwerp jaarlijks op de raadsagenda laat terugkeren.
Daarenboven heeft Porskamp voor zichzelf een schijnbaar sterke uitgangspositie gecreëerd door in het afgelopen jaar viermaal over artikel 42 vragen in te dienen bij het college van b&w. Vragen die volgens zijn zeggen niet of onvoldoende zijn beantwoord om daar dientengevolge een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) aan toe te voegen om met dat middel bepaalde informatie boven water te krijgen op de door hem gestelde vragen over rechtmatigheid en doelmatigheid. Als klap op de vuurpijl heeft dezelfde Porskamp ervoor gezorgd dat het door hemzelf in werking gezette en tot op heden, in zijn beleving als mislukt aan te merken proces is voorgelegd aan de VNG, de Nederlandse vereniging voor raadsleden en last but not least aan professor doctor Van den Heuvel van de Universiteit van Amsterdam met in zijn portefeuille specialisaties op het gebied van ethiek in bestuur en beleid, bestuurlijke en ambtelijke integriteit.
Saillant detail is dat een cruciale rol in de context van deze bestuurlijke dan wel politieke gang van zaken wordt vervuld door Henk Heijman, voormalig burgemeester van Oost Gelre en daarna nog een korte tijd in hetzelfde ambt werkzaam in de gemeente Bussum. Mr. Drs. H.W.M. Heijman, geboren op 15 mei 1950 in het tot de gemeente Houten behorende dorp Schalkwijk onder de rook van Utrecht, diende op 11 juni 2015 zijn ontslag in als burgemeester van Bussum. Deze beslissing had te maken met het geschetste beeld van het op grote schaal onrechtmatig ontvangen van vergoedingen uit de gemeentekas, waardoor er onder een aantal partijen in de gemeenteraad een gebrek aan vertrouwen was ontstaan jegens hun burgervader. In Bussumse kringen, en dat met name in de ogen van de drie oppositiepartijen met de fractie Hart voor Bussum voorop, kent deze declaratiesoap overigens, en dat na inmiddels drie jaar, nog steeds geen definitief einde.
En dit laatste is ook nog altijd, beter gezegd opnieuw het geval in Oost Gelre, waar het declaratiegedrag van Heijman voor Porskamp de belangrijkste aanleiding is om een voorstel te lanceren voor de vaststelling van een plan van aanpak met betrekking tot integriteit.
VVD'er Kees Porskamp, die sedert 2010 zitting heeft in de gemeenteraad, is van mening dat het college van b&w het zichzelf moeilijk heeft gemaakt door bij de in deze gemeente spelende integriteitskwesties een grote mate van willekeur te betrachten. Het stoort Porskamp in hoge mate, dat waar in de situatie van een voormalig bestuurder (lees burgemeester Heijman) gekozen is voor een vertrouwelijke 'binnenskamers' behandeling, waarbij zelfs de raad als het hoogste gemeentelijke bestuursorgaan de informatie wordt onthouden, in het geval van een van fraude verdachte buitendienstambtenaar de persoon reeds voorafgaande aan het definitieve ontslag met naam en toenaam in het mailverkeer en dus in de openbaarheid wordt gedropt. Naast willekeur spreekt Porskamp van klassenjustitie oftewel bevoordelende rechtspraak. Voldoende aanleiding voor hem om deze niet alledaagse actie te ondernemen. Wordt vervolgd. Om te beginnen op dinsdag 4 april a.s.

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant