Stichting De Lichtenvoorde krijgt de regie bij het ondersteunen van vrijwilligers. Foto: Theo Huijskes
Stichting De Lichtenvoorde krijgt de regie bij het ondersteunen van vrijwilligers. Foto: Theo Huijskes

Subsidie voor ondersteuning vrijwilligers

Algemeen

OOST GELRE - Stichting De Lichtenvoorde, actief op het terrein van jeugdzorg en Wmo, kan van de gemeente Oost Gelre voor 2017 een subsidie tegemoet zien van 8.915 euro voor het uitvoeren van ondersteuning aan vrijwilligersorganisaties en inloopvoorzieningen.

Door Theo Huijskes

Volgens wethouder Jos Hoenderboom is de subsidieverstrekking het gevolg van een twee jaar durende pilot, waaraan is deelgenomen door in totaal vijf organisaties. Met ingang van 1 mei, de datum waarop de pilot afloopt, wordt de ondersteuning van de vrijwilligers die bij de vijf organisaties betrokken zijn, ondergebracht bij Stichting De Lichtenvoorde. De subsidie van 8.915 euro, die door het college is toegekend, is bestemd voor de maanden mei tot en met december. "Aan het eind van dit jaar vindt er een uitgebreide evaluatie plaats. Wanneer de ingeslagen weg dan een succes blijkt te zijn, wordt deze aanpak in 2018 voortgezet", aldus de wethouder

Hoenderboom beschouwt het als een succes dat vijf organisaties de basis hebben gelegd voor de professionele ondersteuning aan vrijwilligersorganisaties en het afstemmen/opzetten van inloopvoorzieningen.

Naast dit project biedt Stichting De Lichtenvoorde ondersteuning aan mensen die hulp nodig hebben bij het vrijwillig participeren. Ook biedt zij ondersteuning aan organisaties die deze mensen opnemen als vrijwilliger. Dit doet de stichting via Perron 8. Dit betreft een cofinanciering (40% gemeente Oost Gelre / 60% Stichting De Lichtenvoorde). Om versnippering in het ondersteuningsaanbod aan vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers te voorkomen, zal de uitvoering van deze ondersteuning als één geheel verder worden vormgegeven. Hiermee ontstaat dan één aanspreekpunt voor ondersteuning van vrijwilligerswerk. Deze inzet zal dus vanaf de start van deze nieuwe aanpak kritisch worden gevolgd, zodat eind 2017 duidelijk is of en hoe het project moet worden voortgezet. De Stuurgroep Inloopvoorzieningen (bestaande uit vertegenwoordigers van Careaz, Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, Estinea, De Stadskamer, Stichting De Lichtenvoorde en de gemeente Oost Gelre) begeleidt dit project.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant