Bezoekers van de Dweilorkestendag in Groenlo moeten het vanaf dit jaar stellen zonder de Meikermis. Foto: Henri Walterbos
Bezoekers van de Dweilorkestendag in Groenlo moeten het vanaf dit jaar stellen zonder de Meikermis. Foto: Henri Walterbos

Einde verhaal voor Meikermis

Algemeen

GROENLO - Marktvision BV uit Groenlo, organisator van de Meikermis in opdracht van de gemeente, heeft aangegeven de Meikermis niet meer te willen organiseren vanwege een verschil van inzicht ten opzichte van de gemeente Oost Gelre.

Door Henri Walterbos

"De gemeente wilde niet meer een kermis zoals we die volgens traditie kennen, maar een historische kermis met attracties als een zweefmolen en een draaimolen met alleen maar paarden. Dat willen wij niet. Dat zien wij niet zitten. Ook niet de bezoekers, weten wij, maar de gemeente wil terug naar het oude, omdat Groenlo een vestingstad is", laat Bennie Brevink van Marktvision in een reactie weten. Bernou Wagenaar weten dat de gemeente geen goed gevoel meer had over de kermis. Op de Dweilorkestendag zou het wel een een aanvulling zijn, maar over de wenselijkheid van kermis op de dagen daarna rezen de twijfels. Een rondgang langs een tiental instanties als VVV, Groenlo Vestingstad Promotion en GOV leerde haar dat die er meer waren.

De Grolse Meimarkt was decennia lang een traditie waar lange tijd naar uitgezien werd door de Grollenaren. Nadat de belangstelling terugnam en in Groenlo de discussie woedde of de kermis in augustus niet afdoende was, besloot de toenmalige gemeente Groenlo de Meikermis in leven te houden en te koppelen aan de Dweilorkestendag en dit bij voorkeur onder te brengen bij de organisatie van de Dweilorkestendag. Zo ver kwam het echter niet, omdat zij zich enkel bezig wilden houden met de organisatie en invulling van de Dweilorkestendag zelf. Er was echter geen bezwaar om de Meikermis aan de Dweilorkestendag op Hemelvaartsdag te koppelen. Aan deze traditie lijkt met ingang van dit jaar een einde te komen.

Brevink van Marktvision: "We hebben van alles geprobeerd. Erg jammer maar het is niet anders, terwijl de kermis rendabel was. En de jongeren willen juist dat het alleen maar harder en onbenulliger gaat.

Mensen willen alsmaar grotere dingen. En een kermis organiseren kost veel geld. Dat is met het inhuren van historische attracties niet betaalbaar. Je moet je bedenken dat je een ouderwetse attractie nog echt moet opbouwen. Dat kost anderhalve dag. Een nieuwe attractie is helemaal hydraulisch. Die bouw je in vier uur op."

Gesprekken met gemeente 
Het spijt Brevink dat met het cancelen van de Meikermis mogelijk een einde komt aan een lange traditie, al was het bij lange na al niet meer de traditie van vroeger. Brevink vindt het jammer dat de gemeente andere ideeën heeft over de invulling van de Meikermis. "De gesprekken met de gemeente liepen erg stroef. Wij hebben duidelijk inzicht vanuit jarenlange ervaring. Een historische attractie huur je niet in voor 500 euro. Dat gat is zo enorm groot. We hebben aangegeven dat wij het niet meer gaan doen." Op de vraag of Brevink hiermee vreest voor het definitieve einde van Meikermis en de warenmarkt haalt hij de schouders op. "Durf ik niet te zeggen. Jammer, terwijl de samenwerking met de Dweilorkestendag super was."

Geen extra invulling 
Frank Beurskens, voorzitter van de organisatie van de Dweilorkestendag, bevestigt dat er dit jaar geen kermisactiviteiten zullen zijn op de Dweilorkestendag. "Afgelopen week hebben we gehoord dat Marktvision het niet meer doet. Het fijne weet ik er niet van. Het wordt in principe buiten ons om georganiseerd. We doen er verder niets mee. Op zo'n korte termijn kunnen wij ook niets meer doen om een extra invulling te geven aan de dag. 
Wij hadden best al wel wilde ideeën. Wij vinden het best wel jammer dat er 's avonds op de Markt niets gebeurt. Misschien dat we dan het hoofdpodium wel op de Wheme hadden gezet. Op de Markt was dan 's avonds een mooie gelegenheid geweest om iets voor de jeugd te gaan organiseren met een DJ of zo. Dat is op een korte termijn niet meer te realiseren. Op de Wheme had je 's avonds ook iets heel moois kunnen doen. Voor de kinderen hebben we op de dag zelf nog wel schminken die dag en ballonnen knopen. 
Misschien nog wel paar dingen meer. We gaan het podium bij het Europlein nu wel plaatsen op de plek waar afgelopen jaar een stukje van de kermis stond. Daar wordt echt een pleintje gecreëerd."

Geen goed gevoel 
Bernou Wagenaar is namens de gemeente Oost Gelre contactpersoon voor wat betreft de Meikermis. Ze reageert desgevraagd op het verhaal van Bennie Brevink van Marktvision. "We hebben goed naar de Meikermis gekeken. We hadden er namelijk niet zo'n goed gevoel over. We wilden samen met Marktvision kijken naar een mogelijk iets andere invulling van de Meikermis. Er is zelfs nog informatie ingewonnen bij de kermisbond. Op de Dweilorkestendag is het een mooie aanvulling, maar of je het dan nog een paar dagen langer moet laten duren, daar hebben we onze twijfels over. En om het dan voor één dag te houden, dat moet je je afvragen. Dat begrijp ik ook wel."

Aangezien er twijfels waren, deed Wagenaar een ronde langs een tiental instanties als VVV, Groenlo Vestingstad Promotion en GOV om meningen te inventariseren. "Eigenlijk dacht iedereen er hetzelfde over, 'stop ermee', behalve het GOV dat eigenlijk geen mening had en het prima vond zo."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant